Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu 2022.

Objavljeno: 29.07.2022. Pregleda: 48

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta je i ove godine organizirao svoj veliki projekt edukacijskog karaktera – Seminar bunjevačkog stvaralaštva. Održan jedanaesti put, seminar je od 11. do 16. srpnja u Tavankutu ugostio 46 polaznika iz Srbije (Subotica, Šid, Surčin, Tavankut, Bajmak), Hrvatske (Pula, Zagreb, Vrbovec, Stupnik), Mađarske (Pečuh i okolica) i Njemačke (Duisburg).

Cilj ovoga seminara je zainteresirane, s naglaskom na voditelje sekcija drugih KUD-ova, na autentičnoj lokaciji upoznati s kulturnom baštinom bunjevačkih Hrvata sa sjevera Bačke. Ovogodišnja tema bila je žetvena svečanost – Dužijanca.

Praksa, ali i teorija

Seminar ima svoj već prepoznatljivi program. Osnovna tri edukacijska segmenta su: tradicijski ples (voditelj Ivica Dulić), tamburaška glazba (voditelj Vojislav Temunović) i osnove izrade predmeta od slame (voditeljice Jozefina Skenderović i Branka Vujić). Uz ovo su vezane i radionice – tradicijskog pjevanja (voditeljica Tamara Štricki Seg) te tradicijskih glazbala – gajde, frula (voditelj Augustin Žigmanov). Također, polaznici su imali i teorijski dio: Kata Suknović govorila je o bunjevačkoj nošnji, Ljubica Vuković Dulić o povijesti bunjevačkih Hrvata, a Ladislav Suknović o povijesti i aktivnostima HKPD-a Matija Gubec. Sukladno ovogodišnjoj temi, predavanja o Dužijanci održali su predstavnici UBH-a Dužijanca Marinko Piuković i mons. Andrija Anišić.

Koordinator seminara i voditelj sekcije plesa Ivica Dulić kaže kako su zadovoljni odzivom polaznika, kojih je tradicionalno bilo najviše u radionicama plesa i glazbe.

„Ove godine ponovno imamo polaznike iz Hrvatske i Mađarske, što nas raduje. Ušli smo u drugo desetljeće seminara, nadamo se da ćemo trajati s obzirom na izazove, pandemijske i druge. Program seminara je bogat, bio je u znaku teme – Dužijanca, nadamo se da polaznici svojim kućama odlaze zadovoljni i da će u svojim sredinama pronijeti lijep glas o baštini bunjevačkih Hrvata iz Bačke", kaže Dulić.

Atraktivni plesovi

Emanuelita Dožić-Lattin iz KUD-a Uljanik iz Pule kaže kako od ranije surađuju s tavankutskim Gupcem, a da je prvi puta na ovom seminaru.

„U našem KUD-u, među ostalim, plešemo i bunjevačke plesove, već više desetljeća. Bunjevački plesovi su poznati u Hrvatskoj, koliko znam, dosta KUD-ova ih pleše. Atraktivni su, tko god da ih postavlja, pleše ih uglavnom u završnici programa. Divna je ta glazba, lijepe su nošnje i uvijek nailaze na dobar odaziv publike. Seminar je prilika da ih dodatno upoznamo. Iskustva sa seminara su dobra, ovo je prilika i da se upoznaju članovi drugih KUD-ova, da se zajednički radi, prolazi kroz različite faze učenja. Zanimljiv je i teorijski dio, predavanja. Imali smo i izlet u Suboticu, vožnju 'špediterom'... Odnosim samo pozitivne dojmove", kaže Dožić-Lattin.

Jedna od sudionica stigla je čak iz Njemačke – Manda Oršulić, članica KUD-a Adria u Duisburgu.

„Iako sam već u godinama, prijavila sam se za ovaj seminar, jer su mi zanimljivi Hrvati s ovog podneblja, njihov ples, glazba i običaji. Uživam ovdje, raduje me ono što sam imala prilike vidjeti, čuti i naučiti. Posebno me je dojmilo stvaralaštvo u tehnici slame, to nigdje do sad nisam vidjela. Zanimljive su mi i raskošne nošnje iz različitih razdoblja. U našem KUD-u u Duisburgu znamo za bunjevačke plesove, ali ih nismo plesali", kaže Oršulić.

Puno emocija

Lijep broj polaznika bio je iz KUD-a Tanac iz Pečuha koje je predvodio njihov koreograf József Szávai. Antun Vizin iz toga KUD-a bio je polaznik glazbene sekcije. Na seminaru je bio treći put; prethodna dva puta svirao je gajde, a sada se „latio" tambure.

„Rođen sam tu preko granice, 5-6 kilometara dalje na salašu u Gornjoj Čikeriji, odrastao sam u Bikiću, a već 35 godina živim u Pečuhu. Stoga, puno je emocija, puno nostalgije, kao da sam se vratio kući. To je taj zrak, pisak, kuhinja... Kao mali sam učio tamburu u selu, ali sam kasnije prešao na harmoniku. Ovo je moj povratak tamburi, primi, zato sam došao ovdje kod prof. Temunovića. Nije lako, moram još dosta vježbati, posebno jer sam izabrao 'drugi glas'. Raduje me da učimo izvornu glazbu, najzanimljiviji su mi Tandrčak, Stari i Novi Rokoko i Gajdaško kolo. Voditelj nam je kazao kako su skladbe u aranžmanima Pere Tumbasa Haje, što mi je dodatno drago. Zadovoljan sam i stručnim dijelom i organizacijom, domaćini su jako dobri ljudi", kaže Vizin.

Šaranje" i krune"

Trojica polaznika bila su iz HKUD-a Petar Zrinski iz Vrbovca.

„Ovdje smo prvi puta. Kod nas u KUD-u imamo postavljenu koreografiju bunjevačkih plesova, pa ih sada usavršavamo. Također i učimo nove stvari. Najzanimljivije kod plesova mi je tzv. šaranje, pokreti nogu. Zanimljive su mi i 'krune' od slame, koliko je tu strpljenja i truda uloženo. Tavankut je lijepo i mirno mjesto, ljudi su srdačni", kaže David Ivoš iz Vrbovca.

Primaš Matija Šeremet iz HKD-a Šid čest je sudionik tavankutskoga seminara.

„Dojmovi su odlični, došli smo s različitih područja. Nastava je zanimljiva, baš kao i druženja, razmjena iskustava. Kao tamburašu najviše mi se sviđaju Mazuljka i Momačko kolo. Volim i plesati, tu su mi koraci za Mazuljku isto zanimljivi. Ako mi obveze dozvole, volio bih doći i sljedeće godine", kaže Šeremet.

Završnica seminara održana je u subotu na Etno salašu Balažević, kada su kroz splet bunjevačkih plesova, praćen tamburašima, polaznici prezentirali ono što su naučili (ili usavršili) u proteklih tjedan dana. Zatvaranju su nazočili i predstavnici Hrvatske matice iseljenika – Marin Knezović i Snježana Jurišić. Održavanje seminara pomogao je i Hrvatski sabor kulture iz Zagreba koji je za prvih 20 prijavljenih iz Hrvatske podmirio trošak školarine. A ono što su vezano za Dužijancu učili na seminaru, dio polaznika je imao priliku provjeriti već sutradan, u nedjelju, na žetvenoj svečanosti u Tavankutu.

Izvor: Hrvatska riječ D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima