Uskrsna izložba u predvorju Gradske kuće u Subotici

Objavljeno: 22.04.2022. Pregleda: 51

Likovni odjel HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice i likovno-slamarski odjel HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta priredili su tradicionalnu Uskrsnu izložbu u predvorju Gradske kuće u Subotici. Posjetitelji su i ovaj put mogli vidjeti i kupiti prigodne uskrsne predmete (jaja, čestitke, minijature, suvenire i dr.), te likovna djela amaterskih slikara.

Izložba je otvorena u ponedjeljak, 11. travnja 2022. godine, a prva se nazočnima obratila voditeljica slamarskog odjela Gupca Jozefina Skenderović, podsjećajući kako se počelo s njezinim organiziranjem.

„Godine 1995. slikarica i tadašnja voditeljica likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo Cecilija Milanković i ja slučajno smo se srele u gradu s tadašnjom direktoricom Gradskog muzeja Subotica Milkom Mikuška, koja nam je s oduševljenjem ispričala kako je dan prije bila u Somboru gdje je u Gradskom muzeju priređena krasna izložba jaja. Na to je Cecilija predložila da tako što i mi napravimo za Uskrs. Tako je sve krenulo, prva izložba je organizirana te ‘95. i održavana je na različitim mjestima – u Bunjevačkom kolu, Galeriji Dr. Vinko Perčić, a posljednjih nekoliko godina u predvorju Gradske kuće.“

Izložbu je otvorio župnik župe Uskrsnuće Isusovo u Subotici, vlč. Vinko Cvijin.
„Oko nas su izloženi prigodni radovi na temu najveće katoličke svetkovine – Uskrsa. Međutim, kada ih bolje pogledamo, vidimo da je u njima sadržano nešto puno dublje od onoga što možemo okom vidjeti. U njima se nalazi srce našega naroda. Srce koje prije svega kuca za Boga, srce koje ostaje u naslijeđu svima nama i tvori tradiciju bačkih Hrvata. Zato je naša tradicija tako lijepa, jer u sebi sadrži ljubav, ljepotu, posvećenost, marljivost i istrajnost. Pogledajmo kako je divno srce našega naroda. Čuvajmo ga i njegujmo. Učimo svoju djecu da bez Boga nema ni istinske ljepote.“

Ovom je prigodom predsjednik Kola Lazar Cvijin izrazio zadovoljstvo što se ova izložba održava toliki niz godina te dodao kako se u oba društva u posljednje vrijeme trude raditi na očuvanju pasionske baštine, a ne, kako je do sada uglavnom bio slučaj, to prepustiti Crkvi, odnosno događanjima u njoj i oko nje.

Izvor: Hrvatska riječ (I. P. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima