Završen projekt 52 Nedilje tradicijske kulture u Tavankutu

Objavljeno: 21.09.2022. Pregleda: 61

Zatečeni u uvjetima korona epidemije, kada se život počeo odvijati na socijalnoj distanci ili online, HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta došli su na ideju iskoraka u prezentaciji tradicijske kulture kojom se primarno bave: priređivanja izložaba koje posjetitelji (prolaznici) promatraju u pendžeru (prozoru) spomenute tavankutske Galerije. I to nije bila samo jedna ili nekoliko, već 52 izložbe, koje su se smjenjivale na tjednoj razini. Osim u prozoru Galerije, izložbe su imale i svoju online inačicu na Facebook stranici Gupca (gdje ih i danas možete pronaći). Projekt je nazvan 52 nedilje tradicijske kulture u Tavankutu i nakon godinu dana završen je, uz prigodno druženje autora i dodjelu zahvalnica na Etnosalašu Balažević.

Prva izložba u pendžeru otvorena je 27. kolovoza 2021., a za temu je imala povijest školstva u selu i okolici. Ciklus je zatvoren nedavno, izložbom priznanja koje je Gubec do sada dobio. A tema je bilo raznih i na pretek: osim onih poznatijih vezanih za Božić i Uskrs, lokalne običaje, prepoznatljivu umjetnost naive u tehnici slame, tradicijsko ruho, obrađene su i teme kao što su šlingeraj, papučoš, špajc, šaranje (ukrašavanje) zidova, vijenci i vjenčane slike, svetnjače, molitvenici, križevi, bičevi i zvečke, ćupovi i đuge, lampaši i fenjeri, stari tisak...

Koordinator ovog projekta bio je menadžer za kulturu u HKPD-u Matija Gubec Ivica Dulić. „Trebalo je izdržati 52 tjedna. Posao nije bio jednostavan, za čas protrči tjedan dana. Mislim da smo otvorili dosta tema. Planiramo izraditi katalog ovih izložbi, kao dokument o ovom projektu, a možda i potaknuti mlade da se i oni pozabave nekom od ovih tema. Išli smo i šire od tradicijske kulture, kao i izvan Tavankuta. Uz pojedince kao autore, imali smo suradnju s profesionalnim ustanovama kao što su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ili NIU Hrvatska riječ, ali i udruge kulture s ovog područja – UBH Dužijanca, HKC Bunjevačko kolo, HGU Festival bunjevački pisama… Na jednoj izložbi predstavili smo i Kraljice Bodroga iz Monoštora“, kaže Dulić.

Na zatvaranju projekta menadžerica kulturnih aktivnosti ZKVH-a Katarina Čeliković istaknula je kako fenomen kulture podrazumijeva i trajno bilježenje naslijeđa.
„Od ideje do realizacije nekog projekta put je težak, ali rekla bih da iza ovog stoji pravi podvig. Uspio je okupiti veliki broj entuzijasta, svakoga tjedna bila je druga tema“, rekla je Čeliković.

Kada je u pitanju recepcija projekta na Facebooku, najviše „lajkova“ (8.700) imala je izložba Sveto trodnevlje okom umjetnice Josipe Dević. Slijede Svatovske torte i kalupi za pržen šećer Marije Gurinović, Pere Bedića i Tamare Štricki-Seg te Božićnjaci gdje je potpisan HKPD Matija Gubec.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima