Stjepan Volarić: Aforizmi

Objavljeno: 12.12.2022. Pregleda: 148

Predstavljanje prve knjige Aforizmi, autora Stjepana Volarića iz Surčina, održano je u studenome 2022. godine u čitaonici surčinske udruge Fischer. Stjepan je do sada svoje aforizme objavljivao u zborniku manifestacije Juhorsko oko, u knjizi Srijemska rapsodija, na portalu i u radio emisiji Hrvatske radiotelevizije te u splitskom radijskom programu na platformi Kad se smijah tad i bijah. Autor svoje aforizme redovito čita na minfestacijama Srijemci Srijemu, Bojčinsko leto i kulturnim događajima u Surčinu. Želja mu je bila da na svoj 78. rođendan promovira svoju prvu knjigu, što su mu članovi Hrvatske čitaonice Fischer s veseljem i omogućili.

Podrška udruge

Stjepan Volarić rođen je 1944. godine u Surčinu. Po zanimanju je strojarski inženjer, sada u mirovini. Hobi su mu vinogradarstvo i cvijeće i rado u svim segmentima pomaže rad župe i svoje udruge. Potaknut osnivanjem literarne sekcije koja djeluje u okviru surčinske udruge počinje pisati aforizme i u kratkom obliku izražavati svoje osjećaje o svemu što ga okružuje. Na svom daljnjem radu zahvalan je, kako kaže, podršci koju mu pruža Hrvatska čitaonica Fischer.

„Dobar je osjećaj pisati aforizme i to me ispunjava. Na predstavljanju moje knjige shvatio sam da ima puno ljudi koji me poštuju kao i moj način izražavanja. Drago mi je da to mnogi cijene i prepoznaju i to mi daje poticaj za daljnji rad. Ponekad se dogodi da pišem tjedno tri ili pet aforizama, a onda se dogodi da mjesecima ne napišem niti jedan. U pisanju je važno imati inspiraciju“, kaže Volarić.

Prvi aforizmi

Autor se prisjetio i vremena kada je napisao prve aforizme. „Budući da sam zbog prirode svog posla proputovao mnoga mjesta i uvijek putovao s istim ljudima i slušao slične priče, u jednom trenutku odlučio sam se isključiti iz tih priča i počeo pisati aforizme. Sada u staroj bilježnici među raznim stručnim podacima i skicama imam napisano preko tisuću aforizama. Kada je osnovana naša udruga, dao sam prvi intervju za tjednik Hrvatska riječ, a onda je došla k nama Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata koja mi je dala poticaj da i dalje pišem. Na nagovor naše predsjednice udruge Katice Naglić odlučio sam objaviti knjigu. Budući da sam tehnički vrlo slab, sve moje aforizme pretipkale su Ana Naglić i Dušica Božanić. One su mi pomogle u tehničkom smislu. Prezadovoljan sam što je knjiga tiskana i promovirana na moj 78. rođendan, jer kako sam i napisao: ‘kada prijeđeš u drugu polovinu života, tada počneš razmišljati o vječnosti’“.

Na predstavljanju su o knjizi govorili recenzent knjige preč. Marko Kljajić i Veronika Živanović, voditeljica Kreativne sekcije surčinske udruge. „Aforizmi jesu zgodni i efektni za čitanje, ali nisu nimalo laki za pisanje. To je jedna vrlo zahtjevna književna forma koja podrazumijeva jezgrovitost, misaonost, duhovnost, a da bi se to postiglo mora se biti prije svega dobar poznavatelj igre riječima i poznavatelj društvenih događaja i prilika. Aforizam je možda najbliži i najprilagodljiviji tempu suvremenog života koji se baš našem autoru i ne dopada mnogo. On kaže: ‘U ovom ludom svijetu zbrke i trke za životom, mnogi ne stignu do cilja’. To je moj odgovor na Stjepanovo preispitivanje i samog sebe i nas čitatelja“, navodi Živanović.

Aforizme su na predstavljanju čitale Ana Naglić i Dušica Božanić, a atmosferu su upotpunili mladi tamburaši udruge iz Surčina. Tiskanje knjige financijski je pomoglo Hrvatsko nacionalno vijeće.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima