Purica s mlincima

Objavljeno: 05.01.2024. Pregleda: 125

Premda purica s mlincima nije donedavno bila uobičajena među Hrvatima u Bačkoj za Božić, pućka ili puran iz pećnice svakako jesu. Kako nam kaže Ružica Dulić iz Subotice (točnije sa žedničkih salaša) purica je bila obavezno na stolu za Božić, s tim da je prilog u vrijeme njenog djetinjstva bila riža skuhana u juhi od koke, a ne mlinci. No, i tradicija i običaji se vremenom mijenjaju, a kako mlinci pripadaju hrvatskom kulinarskom naslijeđu (Hrvatsko zagorje), ništa se ne gubi već dapače dobija. Jer mlinci se savršeno slažu s puricom, ne zbog svog sastava, koji je jednostavno spoj brašna i vode, već zbog načina pripreme tijekom kojeg se ova jednostavna namirnica sljubljuje s okusima i sokovima purice nastalim prilikom pečenja iste. U svakom slučaju u tradicijskoj kuhinji Hrvata u Bačkoj na autentičnu tradiciju koju su donijeli iz svog davnašnjeg zavičaja puno se nakalemilo utjecaja različitih kuhinja, prije svega mađarske i njemačke. A tko je probao mlince uz puricu, svakako će ubuduće zamijeniti rižu domaćim mlincima. Domaćim, jer iako ih danas ima gotovih u svim bolje opremljenim trgovinama, ne može se usporediti njihov okus s onima koje sami napravite, a i ponos kuharice je veći kad ih umijesi i ispeče svojim rukama. Kako kaže naša sugovornica, samo je jednom kupila mlince u trgovini, a onda se ipak vratila izradi mlinaca svojim rukama jer se ne mogu usporediti s kupovnim. Pa da krenemo u pripremu purice s mlincima.

Mlinci

Prvo se prave mlinci. Mogu se zakuhati, to jest umijesiti i ispeći nekoliko dana prije negoli krenu ostale pripreme božićnog ručka.
Spoje se brašno (300 grama) i jedno jaje (može i bez njega) i mlakom ih vodom treba zakuhati, to jest zamijesiti. Kao za rezance, ali malo mekše, kaže Ružica. Zatim se tijesto treba odmoriti oko pol sata. Nakon toga prave se loptice (oko 50 grama svaka) koje se opet odmaraju. Zatim se razvijaju pomoću oklagije u krugove debljine domaćih rezanaca za juhu. Opet se malo odmaraju i zatim se peku na plotni. Kada su gotovi, mogu stajati u platnenoj vreći ili kuhinjskoj krpi i nekoliko dana.
Priprema se nastavlja kada je purica već uveliko u pećnici i pri kraju pečenja je. Mlince izlomimo i prelijemo posoljenom ključalom vodom. U vodi ostaju oko 5 minuta. Kada smo puricu izvadili iz tepsije, stavljamo ocijeđene mlince u saft od purice u istu tepsiju u kojoj se pekla. Stavljamo ih u pećnicu da se zapeku oko 15-20 minuta i pri tome ih nekoliko puta promiješamo. Za to vrijeme se i purica odmorila od pečenja te ih možemo zajedno poslužiti.

Purica

Pečenje purice počinje njenom nabavom. Najbolje je nabaviti tzv. domaću puricu koja je trčala po avliji. Purica može biti od 3 pa do 5 kg, a ako je obitelj brojnija onda treba nabaviti purana koji je obično veći. Puricu dobro očistimo, operemo, obrišemo te posolimo, može i navečer ili rano ujutru. Prije stavljanja u pećnicu premažemo je domaćom mašću, stavimo jednu jabuku ili dunju u utrobu purice, a još dvije-tri poslažemo okolo te je podlijemo vodom. Stavljamo je peći u zagrijanu pećnicu na temperaturi od u početku 200 stupnjeva i poslije je smanjimo na 170 stupnjeva. Peče se dva do tri sata, ovisno o veličini. U početku je pečemo poklopljenu (ili pod folijom), a tijekom pečenja je prelivamo njenim saftom. Kada je purica pečena, izvadimo je i ostavimo malo da odstoji (dok se mlinci ne zapeku) te je režemo. Puricu poslužujemo uz mlince te umake od višanja ili jabuka, uz razne kompote ili salate.
Tko voli i zna napraviti, uz puricu i mlince, može poslužiti i domaći pleteni kolač.

Izvor: Hrvatska riječ

Bunjevačka kuhinja

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima