Rezanci s kupusom

Objavljeno: 23.11.2022. Pregleda: 98

Postoji više tradicijskih jela koja se u Sotu pripremaju desetljećima, a koja su i danas ostala sastavni dio njihove trpeze. Zbog svog specifičnog okusa, kaloričnosti i brzog načina pripreme, rezanci s kupusom su u Sotu postalo jedno od omiljenijih jela. Soćanke ga često pripremaju i u vrijeme sezonskih radova kada zbog posla u polju nemaju dovoljno vremena posvetiti se pripremi jela koja zahtijevaju duži boravak u kuhinji. Također, ovo jelo se često priprema i u vrijeme posta, kada se za njegovu pripremu umjesto masti koristi ulje. Osim s kupusom, rezanci se mogu pripremiti i s krumpirom i crvenom začinskom paprikom i s jajima. U svim varijantama pripreme poslužuju se domaći široki rezanci koje domaćice same prave. Za ovaj recept sugovornica je Suzana Boldiš iz Sota.

U vrijeme sezonskih radova u polju, kada je cijela obitelj odsutna od kuće do večernjih sati, domaćice nisu mogle ništa drugo nego pripremati jela koja nisu zahtijevala dugo pripremanje. Žene su često kopale za nadnicu, radile u vinogradima, a po povratku kući osim kuhanja, odabrale su i druge kućanske poslove. Osim toga, nekada se i siromašnije živjelo i nije se imalo mogućnosti svakodnevno pripremati meso. Domaćice su sijale povrće, gajile piliće, imale domaćih jaja i brašna i od onih sastojaka koje su imale uvijek su mogle pripremiti neko jelo. U kućanstvu Suzane Boldiš i danas se pripremaju tradicijska jela, i ona s mesom i ona bez njega. Naučila ih je pripremati najprije od svoje bake, zatim od majke, a kasnije kada se udala, od svekrve. Rezanci s kupusom su i danas jedno od omiljenijih jela njenih članova obitelji.

„Volim kuhati različita jela, a tradicijska najviše. Podsjećaju me na djetinjstvo kada sam često provodila vrijeme s bakom u kuhinji pomažući joj. Neke od recepata sam zapamtila, a budući da su se ta jela nastavila pripremati i kasnije i kada sam se udala, rado su ih prihvatili i moji ukućani i danas moji unuci kojima rado ispunjavam želje. Jedno od njima dragih jela su i rezanci s kupusom. Pripremaju se uglavnom slani, ali ih moja djeca i ja volimo slatke. Uglavnom ih pravim jednom tjedno, a uz njih i rezance s krumpirom i juhu od rajčica. Kalorično je, a i djeca ih vole, pogotovo što su rezanci domaći, što im i daje starinski tradicionalni okus“, kaže naša sugovornica.

Priprema samog jela, točnije rezanja i pirjanja kupusa ne traje dugo, ali zato priprema rezanaca traje. No, vrsnim domaćicama to ne predstavlja problem, jer im je dugogodišnja njihova priprema sada već postala rutina i ne mogu zamisliti pripremiti jela s kupovnim rezancima.

Sastojci:

 • jedna glavica kupusa 
 • sol 
 • žlica masti 
 • šećer po želji

Priprema: 

Glavicu kupusa izrezati, staviti u zdjelu i posoliti po ukusu. Ostaviti kupus da odstoji, upije sol i omekša. Zatim ga ocijediti od vode. U međuvremenu u tavu staviti žlicu masti (ili ulja), zagrijati i pirjati kupus. Kad porumeni, makniti s vatre. U tavu zatim staviti domaće široke rezance, po želji dodati soli, papra ili šećera i promiješati.


Domaći široki rezanci

Sastojci: 

 • domaća jaja 
 • brašno 
 • sol 
 • voda

Priprema: 

Domaći rezanci rade se od bijelog brašna i moraju biti tvrđe zamiješeni. Kada se svi sastojci sjedine, potrebno je da se tijesto odmara oko 15 minuta. Zatim se od tijesta oblikuju jufke, nakon čega se razvijaju valjkom za tijesto debljine oko 3-4 mm. Razvijeni listovi se zatim omotaju oko valjka za tijesto, prepolove se i režu ručno nožem. Rezanci se ne suše nego se odmah kuhaju u vodi. Spuštaju se u kipuću vodu i kuhaju se dok ne isplivaju na površinu. Zatim se procijede u cjedilu i isperu hladnom vodom. Nakon toga se rezanci stavljaju na zagrijanu mast, da se ne slijepe. Zatim se rezanci pomiješaju s kupusom, a po želji, ukoliko ih ukućani vole slatke, mogu u tanjur staviti šećer.

Srijemska kuhinja

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

 • 2024
  Najave i kalendar
 • Koncert Veseli se, o Marijo
 • Dužijanca malenih - prvi dan
 • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
 • Dužijanca malenih - drugi dan
 • XXIX. Festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima