Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Prvi sastanak Povjerenstva Emerik Pavić 1Imenovano Povjerenstvo za izbor najbolje knjige u području znanosti i publicistike, koja nosi naslov „Tomo Vereš“, objavljene u razdoblju od 2016. do 2018. godine, a koja se dodjeljuje 2019. godine, održalo je 27. kolovoza 2019. godine svoju prvu sjednicu. Povjerenstvo u sastavu: predsjednik dr. sc. Mario Bara, prof. povijesti i sociologije (putem video poziva), te članovi: Katarina Čeliković, prof. komparativne književnosti i Dragan Muharem, dipl. teolog, upoznali su se s 33 naslova od kojih će imati zadatak odabrati najbolju knjigu, uzimajući u obzir ponajprije sadržaj i njegovu znanstvenu ili publicističku relevantnost.

dani luke botica predstavljanje monografije o sokcima 1U okviru bogatog programa desetih po redu „Dana Luke Botića“, 22. kolovoza u Gorjanima, u Kulturno-turističkom centru Lucije Karalić, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice prvi puta je javnosti predstavio kapitalno djelo Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-press, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Zagreb/Subotica 2018.).

kolokvij bereg 001Jedno od najstarijih naselja na teritoriju Grada Sombora je Bereg. Naselje pod imenom Bereg prvi puta se spominje 1319. godine, kao naseobina u Bodroškoj županiji i to kao posjed čiji je vlasnik bio Imre Bécsei. Od tog prvog pisanog traga Berega počinje povijest ovog mjesta duga sedam stoljeća. Veliki dio te povijesti ispisali su Hrvati iz šokačke skupine koji su i dalje, usprkos razdobljima koja im nisu bila naklonjena, većinsko stanovništvo u Beregu.

Heka nagodba i osobe naslovnicaHrvatsko-ugarska nagodba u svjetlu povijesnih osoba : u povodu njezine 150. obljetnice naziv je nove knjige Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata čiji je autor Zavodov dugogodišnji suradnik docent dr. sc. Ladislav Heka iz Segedina. Publikacija je izišla iz tiska polovicom kolovoza, kao treća knjiga u Biblioteci Prinosi za povijesna istraživanja. Ova povijesna knjiga ima 296 stranica, a sadržaj je podijeljen na dva dijela: Nastanak Hrvatsko-ugarske nagodbe (str. 13-86) i Najznačajnije osobe Hrvatsko-ugarske povijesti (str. 89-284), te dva autorova napisa u vidu Proslova (str. 9) i Pogovora (str. 285) te popis literature (str. 286-295).

Prvi sastanak Povjerenstva Emerik PavićKnjiška produkcija Hrvata u Vojvodini u 2018. godini broji 40 naslova, čiji su autori vojvođanski Hrvati. Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov imenovao je Povjerenstvo za nagradu Emerik Pavić koje ove godine, temeljem donesene odluke, čine Ljubica Vuković Dulić, povjesničarka umjetnosti (predsjednica), Klara Dulić Šefčić, master profesorica jezika i književnosti i Davor Bašić Palković, urednik kulture u tjedniku Hrvatska riječ. Povjerenstvo se sastalo u srijedu, 14. kolovoza 2019. te se upoznalo s knjiškom produkcijom Hrvata u Vojvodini u 2018. godini.