Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Cilika naslovnicaZavod za kulturu vojvođanskih Hrvata dovršio je u studenom i predao u tisak likovnu monografiju pod nazivom Cilika Dulić Kasiba, koju autorski potpisuje povjesničarka umjetnosti Olga Šram. Urednica knjige je Katarina Čeliković, a jedan od značajnijih likovnih segmenata knjige, fotografije slika potpisuje poznati subotički fotograf Augustin Juriga, kome se pridružuje Rajko Ljubić svojim dokumentarnim fotografijama korištenim za dokumentarni film o ovoj slikarici i katalog. Recenzentica knjige je povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković Dulić, likovno je monografiju opremio mr. sc. Darko Vuković, a tehnička priprema za tisak rad je mr. Ervina Čelikovića. Svoj doprinos dali su korektor Mirko Kopunović i prevoditeljica na engleski jezik Ivana Groznica. Monografija je tiskana kao luksuzno izdanje u koloru i druga je knjiga u biblioteci „Prinosi za istraživanje likovne baštine“, ima 112 stranica, a tiskana je u petrovaradinskoj tiskari „Simbol“.

Ivan Antunović spomenikNa svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice katedrale i zaštitnice grada Subotice, 15. listopada 2020. godine, pokraj katedrale-bazilike svete Terezije Avilske u Subotici je postavljen i svečano otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću. „Ovo je veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji jer poslije 30 godina hrvatska zajednica prvi puta podiže samostalno jedan spomenik i to biskupu Ivanu Antunoviću, koji je bio velika povijesna ličnost za Hrvate u Srbiji, rekla je Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća prigodom otkrivanja spomenika. Ona je naglasila kako je ovo veliki dan te je lijepo kada radost s nama dijele i Hrvatska i Srbija. Podizanjem ovog spomenika želimo dijeliti sve vrijednosti koje je dijelio i sam biskup, a to je da čuvamo svoju tradiciju, jezik i vjeru, a isto tako da njegujemo vrijednosti zajedništva.

41. Zagrebački književni razgovori plakat DHKDruštvo hrvatskih književnika 8. je i 9. listopada 2020. organiziralo Zagrebačke književne razgovore – jednu od najdugovječnijih književnih manifestacija u Republici Hrvatskoj. Riječ je o kultnom književnom susretanju, kako su naveli organizatori, utemeljenom koncem šezdesetih godina prošlog stoljeća, koje u Zagrebu ugošćuje ugledne pisce, jezikoslovce, književne kritičare, prevoditelje i kulturologe iz zemlje i svijeta. „Objavljivanjem osobito zapaženih predavanja i tekstova, koje je na Zagrebačkim književnim razgovorima do sada izložilo gotovo tisuću  sudionika, ostvaruje se dvojaka uloga ove manifestacije: potiče se književni govor, ali i pisano pamćenje. Izložena predavanja i tekstovi objavljuje i periodika DHK-a (časopisi „Republika“ i „Most“) čime se stječe uvid u razvoj promišljanja književnosti, a Zagrebački književni razgovori kao i Društvo hrvatskih književnika postavljaju temelje za nova kulturološka istraživanja“, istaknuli su iz DHK-a u najavi ovogodišnjih Razgovora.

Heka nagrada Emerik PavićDevetu godinu zaredom, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata dodijelio je nagradu za najbolju knjigu godine na hrvatskome jeziku, koja nosi ime središnje osobe hrvatske književnosti, znanosti i publicistike iz XVIII. stoljeća Emerika Pavića, na Multimedijalnoj večeri u okviru 19. Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova, u petak, 9. listopada 2020. godine u koncertnoj dvorani Muzičke škole u Subotici.

Nagrada Matos Franjo KasikNa Multimedijalnoj večeri u okviru 19. Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova, u petak, 9. listopada 2020. godine u koncertnoj dvorani Muzičke škole u Subotici Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata treći je puta dodijelio trijenalnu nagradu za najbolju knjigu poezije, koja nosi ime „Antun Gustav Matoš“, slavnog hrvatskog pjesnika, koji je o sebi pisao da je Bunjevac podrijetlom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem.