Pozovite » (+381) (0)24 535-533

josip kaplanRiječki zbor mladih Josip Kaplan, pod umjetničkim vodstvom Doris Kovačić, održao je u subotu, 11. prosinca 2021. godine, u Ustanovi kulture Vuk Karadžić u Beogradu, predbožićni koncert. Bilo je ovo prvo njihovo gostovanje u glavnom gradu Srbije, a organizator koncerta bio je HKD Hrvatski kulturni centar Beograd.

božićnjakIzložba božićnjaka, simbola proslave Božića u obitelji, koju 25 godina unazad priređuje Etnološki odjel Blaško Rajić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović, otvorena je u petak, 10. prosinca 2021. godine, u predvorju Gradske kuće u Subotici. Osim 35 božićnih kolača, nastalih kako na radionicama za izradu božićnjaka organiziranih u vrtićima, školama, župama i udrugama kulture, tako i od ruku domaćica u svojim domovima, posjetitelji su mogli vidjeti i u okviru dvije prodajne izložbe kupiti radove članova Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice te Likovno-slamarskog odjela HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta.

izložbaKreativna sekcija Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina priredila je u nedjelju, 12. prosinca 2021. godine, svoju šestu po redu Božićnu izložbu. Na izložbi se mogu vidjeti najrazličitiji predmeti s obilježjima karakterističnim za Božić: vezeni stolnjaci, čestitke i obilježivači za knjige, prelijepi motivi urađeni vezom perlama, puno dekorativnih i upotrebnih predmeta izrađenih dekupaž tehnikom, zanimljivi božićni aranžmani, dekorativni mali borovi od prirodnih materijala, pletene kape i šalovi.

stipan knjiga 17 12 21 11 24 39Jedan od osnivača i počasni član Subotičkog tamburaškog orkestra Stipan Jaramazović, također i autor udžbenika/priručnika Škola tambure, pojedinačno za primu, basprimu, čelo, e-basprimu, kontru i za bas, kolekciju svojih autorskih djela nedavno je obogatio knjigom pod nazivom Teoretska razmišljanja – O gradnji tambura. Njena prva promocija održana je koncem studenog u Novom Sadu.

bodrogKUD Hrvata Bodrog iz Monoštora priredio je 12. prosinca 2021. godine u crkvi sv. Petra i Pavla božićni koncert po nazivom Srićna noć je pispila. U programu su sudjelovale Kraljice Bodroga, Bodroški bećari, najmlađi članovi Bodroga i gosti Pjevačka skupina Etna iz Apatina. Na programu su bile božićne pjesme iz Monoštora, Turopolja, Dubrovnika, Donjeg Miholjca, s otoka Mljeta, kao i tradicionalni hrvatski božićni napjevi.

mementoGodišnji koncert folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice bio je više od „običnog" koncerta. Mogli bismo reći spektakl, na kom je nastupilo oko 150 članova raspoređenih u pet skupina. Tri dječje, te pripremni i izvođački ansambl. Dva i pol sata poleta, mladosti, neviđene energije... 
S točke na točku, samo su se smjenjivali uzrasti i koreografije, te je gledatelj imao dojam kako je cijeli koncert jedna životna koreografija.  

obljetnica nazorPrvi predsjednik i osnivač HKD-a Miroljub bio je Antun Matarić iz salaša Nenadić. Rođen je 1899. godine u siromašnoj poljoprivrednoj obitelji. Dvadesetih godina prošlog stoljeća, kada se u Somboru osniva Bunjevačko kolo, postao je član ovog društva. No, vrlo brzo po osnutku u Bunjevačkom kolu došlo je do podjela, na zagovornike autohtonosti Bunjevaca i onih članova koji su bili svjesni svog hrvatskog nacionalnog identiteta. Među njima se isticao Antun Matarić, jedan od osnivača i prvi predsjednik Miroljuba. Njemu u čast u povodu 85. obljetnice otkrivena je spomen ploča na katu Hrvatskog doma pored ploče na kojoj su imena obitelji koje su dale najveća sredstva za izgradnju Doma.

folk tavankutBožićni koncert folkloraša HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, održan u subotu u prepunoj dvorani mjesnog Doma kulture, bio je prigoda da plesači prikažu svoj rad u proteklih godinu dana. Predstavile su se sve tri folklorne skupine Društva (dječja, srednja i reprezentativna), kao i folkloraši-veterani, a na repertoaru su se, uz tradicionalne bunjevačke igre, našle i koreografije: Bačka Šokadija, Lika, Kaštelanska narodna četvorka i Banat. Lokalnu himnu Tavankute moje selo malo izvela je Katarina Mamužić.