Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Pozivnica Hrvatska književna Panonija III page 001Ovogodišnja književna manifestacija Hrvatska književna Panonija III. održana je u četvrtak, 25. ožujka 2021., a bila je posvećena obilježavanju 500. obljetnice objave prvog hrvatskog književnog klasika – epa Judita autora Marka Marulića, znamenitog hrvatskog i europskog humanista. Dio sudionika manifestacije nastupio je u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu (sudionici iz Hrvatske), dok su ostali nastupili putem Zooma, a cijeli se program mogao se pratiti preko društvenih mreža i Youtube kanala dvaju suorganizatora.

trilogijaNakon devetodnevne uvertire, u ponedjeljak, 1. ožujka 2021. godine, u cijelosti je prikazan online projekt subotičkog HKC-a Bunjevačko kolo nazvan Trilogija 50. Prikazivan je na Youtube kanalu udruge te podijeljen preko njihove Facebook i Instagram stranice. U pitanju je virtualna zamjena za lanjski godišnji koncert njihovih folkloraša, koji je izostao zbog poznate epidemiološke situacije. Kako smo već pisali u najavi projekta, Trilogija je fokusirana na tri segmenta folklornoga nastupa (boja, zvuk, emocije), a u znaku je prošlogodišnjeg jubileja Centra – 50 godina postojanja i rada.

BlagoslovU prostorijama Biskupijskog ordinarijata Srijemske biskupije u Petrovaradinu 1. ožujka 2021. godne službeno su otvoreni uredi Biskupijskog pastoralnog centra i Tiskovnog ureda Srijemske biskupije.
Na ovaj svečani događaj okupili su se svećenici, predstavnici iz sva tri dekanata Srijemske biskupije, tajnica BPC-a i koordinatorica rada tiskovnog ureda Ana Hodak, te djelatnici Radio-televizije Vojvodina.

pećar PekoAko ste ikada zavirili u naš podlistak Hrcko, na posljednjoj stranici mogli ste uočiti strip koji već više od sedamdeset brojeva crta Petar Tikvicki. Dugogodišnji suradnik po struci strojarski tehničar, uposlen u Mlekari Subotica, je u duši umjetnik, po hobiju sportaš, a po zanatu – pećar.
Ovoga puta s njim i njegovom suprugom Valerijom razgovarali smo upravo o ovome starom zanatu, te smo tako skupa „pretresli" proteklih 25 godina koliko se njime bavi. Neviđena evidencija i brojne fotografije izidanih kaljevih peći dio su za divljenje, ali krenimo redom. 

a caKnjiga poezije Mladena Franje Nikšića A ča predstavljena je 27. veljače 2021. godine u dvorani kulturnog centra Bonaventurianum, u okviru franjevačke kuće u Novom Sadu. Večer je organizirao Književni klub novosadskog HKUPD-a Stanislav Preprek.

sken zajedničke izjavePovodom odluke Skupštine Grada Subotice kojom se pokreće procedura za uvođenje tzv. bunjevačkog jezika u službenu upotrebu na teritoriju Grada, predstavnici hrvatskih udruga kulture iz Subotice i okolice uputili su zajedničku izjavu u kojoj ističu svoje žaljenje i nezadovoljstvo ovom odlukom.

Izjavu prenosimo u cijelosti:

nijemo koloMeđu brojnim folklornim priredbama, koje su bogate raznovrsnim koreografijama, koracima, glazbom, bojama i šarenilom nošnje uvijek se posebno zapazi Nijemo kolo. Sam naziv govori da je kolo nijemo – točnije bez glazbene pratnje. 
Igrati bez glazbe je izuzetno teško, stoga se ono nalazi u samom vrhu liste zahtjevnih kola, koje uz ritam vlastitih koraka i uvježbanosti ansambla postaje prava umjetnost. 

zlatovez SuzanaZlatovez na „nebu" koje se na Tijelovo nosi nad subotičkim biskupom, prekrasni motivi izrađeni zlatnim koncem na narodnoj nošnji naših divojaka i momaka, bandašica i ostalih zaljubljenika u ovdašnju tradicijsku baštinu, kao i na brojnim stolnjacima i ručnicima, djelo je preciznih, strpljivih i kreativnih ruku Subotičanke Suzane Kopunović, koja se, uz šlingovanje, ovom vještinom bavi 16 godina. Kako joj to ne bi bio samo hobi, već ozbiljan i priznat posao, obavlja ga u okviru poddjelatnosti suprugove firme, preko koje je 2005. kupila svoj prvi stroj za vez.