Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Predavanje povodom proslave 300 godina obnove župe ZemunU subotu, 18. rujna 2021., održan je još jedan u nizu događaja povodom proslave 300 godina obnove župe Zemun. U dvorani pastoralnog centra zemunske župe održano je tematsko predavanje vezano uz povijest župe. Prisutnoj publici svojim izlaganjima predstavili su se Tanja Grličić, prof. Nikola Škalabrin i preč. Jozo Duspara.

Predavanje je otvorila Tanja Grličić sa temom povijesti župe od prvih dana do II. Svjetskog rata, te ujedno ekspozeom najavila Monografiju crkve koja je u izradi već godinama, a za očekivati je kako će izaći tijekom slijedeće godine. U svom izlaganju osvrnula se na 1721. godinu i dolazak franjevaca kapucina, njihov rad, gradnju prve crkve, zatim na kasniju izgradnju sadašnje crkve. U izlaganju su se mogle čuti crtice iz povijesti i života prve župe, njenih vjernika, župnika. Nadalje, progovorila je i o događajima koji su obilježili nastanak crkvu, događaje vezane za razvoj župske zajednice, opisala je uređenje crkve, a spomenula je i mnoge druge činjenicama vezane za župu i crkvu kroz proteklih 300 godina postojanja, od obnove župe.

matin jaramazovicIzvođački folklorni ansambl HKC-a Bunjevačko kolo prošloga tjedna gostovao je na 13. Večerima hrvatskoga folklora u Neumu. Manifestacija pod nazivom ,,Oj kamenu rodni moj" održana je 21. kolovoza, a okupila je desetak društava iz okolice, te uz spomenuti HKC Bunjevačko kolo i goste iz Makedonije.

vinjete bolaPo struci profesorica književnosti, Nevena Mlinko iz Subotice poeziju i književne kritike objavljuje u domaćoj periodici, a pjesme su joj uvrštene u dvije antologije suvremenog pjesništva Hrvata u Vojvodini. U nakladi Matice hrvatske Subotica nedavno je objavljen njezin pjesnički prvijenac Vinjete Bola, a predstavljanje ove knjige održano je u utorak, 24. kolovoza, u dvorištu HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici.

iz prašine iiIz Kujundžićeva smo pera saznali kada je i s kojim ciljem osnovao knjižnicu prije 75 godina (1946.), ali o njenoj sudbini se zaista malo zna. Knjige su, poput njihova vlasnika, pretrpjele i zatvor i skrivanje, bolest, a neke i smrt. O sudbini spominjanih knjiga vjerojatno nećemo nikada sve saznati. Knjižnica Ivana Kujundžića je pretrpjela brojne i vrlo radikalne promjene, od selidbi do naravno upotpunjavanja fonda.

oratori na moru„Igrajte se, skačite, vičite, samo nemojte griješiti", geslo je pod kojim su predanimatori i animatori Subotičkog oratorija proveli sedam dana na moru, u župi sv. Petra i Pavla u Kaštel Novom. I ove godine vrata samostana otvorio im je don Darijo Čorić, koji ih je primio u svoj dom, ali i u župsku zajednicu. 

izvannastavne aktivnostiProgram profesionalne orijentacije Gdje poći sutra?! za buduće male i velike maturante prošlog je vikenda priveden kraju. Ovaj hvale vrijedan program obuhvatio je testiranje profesionalnim testovima sposobnosti, interesa i ličnosti, kao i brojne radionice i razgovore koje su održane u Međugorju od 17. do 21. kolovoza 2021. godine. 
Bilo je ovo ujedno i mjesto za druženje, zabavu i jačanje već davno stvorenog prijateljstva, budući da su neka djeca skupa još od vrtića. 

bajaPrvi puta Dužijanca je prešla granicu na sjeveru države i svoj ponos, vjeru, običaje i tradiciju prezentirala u susjednoj nam Mađarskoj, točnije uz Suboticu i Sombor u trećem gradu bunjevačkog trokuta – Baji. 
U proteklom periodu za organizatore, Udrugu bunjevačkih Hrvata Dužijanca, Hrvatsku državnu samoupravu u Mađarskoj i Grad Baju, granica između dviju država kao da nije niti postojala. Tako su sve pripreme, od pletenja žita, pripremanja izložbe, do brojnih dogovora obavljane s ushićenjem u proteklih godinu i pol dana, da bi protekli vikend sve planirano bilo i provedeno u djelo. 

knjiznicaBibliografska istraživanja katoličkoga svećenika Ivana Kujundžića zasigurno su imala dvostruku i, sada to zasigurno znamo, nemjerljivu korist. Naime, dugogodišnje popisivanje knjižne baštine bačkih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca svećenika Ivana Kujundžića urodilo je 1946. godine iznimno važnim bibliografskim djelom Prilog kulturnoj povijesti bunjevačko-šokačkih Hrvata (Subotička matica, Subotica, 78 str.) i osnivanjem Bunjevačke knjižnice Ivana Kujundžića, svećenika. Svoje djelo objavio je pod pseudonimom Krešimir Bunić, s posvetom: „Posvećeno Sinovima bunjevačko-šokačke Nane, koji dadoše sve svoje za očuvanje svete katoličke vjere i hrvatske narodnosti Bunjevaca i Šokaca".