Pozovite » (+381) (0)24 535-533

salon knjigaNovosadski Salon knjiga jedna je od najznačajnijih manifestacija vezanih uz knjigu u AP Vojvodini. Zahvaljujući Pokrajinskom tajništvu za kulturu i javno informiranje, a zatim i Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, predstavljane su na toj međunarodnoj književnoj manifestaciji knjige i druge publikacije na jezicima nacionalnih manjina u pokrajini, pa tako i one na hrvatskom jeziku. Posjetitelji Salona su se s novim knjigama hrvatskih nakladnika u Vojvodini mogli upoznati na štandu Tajništva, kao i putem zasebnih promocija. Tako su niz godina unatrag predstavljane knjige i publikacije u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ, ali ove godine je izostalo javno predstavljanje.

miro cavaraPrvi puta na radnom sastanku predstavnika hrvatskih udruga, koji je održan 11. ožujka u Petrovaradinu, sudjelovao je i predstavnik udruge Široko iz Niša Miro Čavara. U ovoj udruzi, koja je osnovana koncem 2015. godine, Miro je zadužen da vodi programe i projekte. Sve svoje aktivnosti, prema njegovima riječima, predstavnici udruge iz Niša sada usmjeravaju na povezivanje s ostalim hrvatskim, većinskim i manjinskim udrugama koje djeluju u Srbiji, kako bi javnost što bliže upoznali sa svojim radom, ali i sa svojom prisutnošću u Nišu.

tomina nova knjigaO, čuj puče, hai(=j)ku(=a) o viri s piska naslov je nove knjige pjesama subotičkog književnika Tomislava Žigmanova. Ta je knjiga predstavljena na Cvjetnu nedjelju, 9. travnja, u vjeronaučnoj dvorani župe Presvetog Trojstva u Maloj Bosni, a u okviru projekta Bunjevački Put križa. O knjizi su govorili domaćin župe, velečasni Dragan Muharem, profesorica povijesti i povijesti umjetnosti Ljubica Vuković-Dulić i autor Tomislav Žigmanov.

festival vojvodjanske tambure 2XIV. Festival vojvođanske tambure održan je 5. travnja u Sonti, gdje je od rujna prošle godine otvoreno istureno odjeljenje na hrvatskom jeziku glazbene škole iz Apatina, u klasi tambure. Festival je održan u organizaciji Osnovne glazbene škole Stevan Hristić iz Apatina i OŠ Ivan Goran Kovačić iz Sonte, pod pokroviteljstvom Općine Apatin. Ova manifestacija okupila je oko 140 natjecatelja, članova 14 glazbenih škola i udruga koje imaju male tamburaše, iz svih krajeva Vojvodine: iz Srijemske Mitrovice, Šida, Pančeva, Subotice, Sombora, Apatina, odnosno Sonte.

dramska sekcija nazoraKada su za Međunarodni susret amaterskih dramskih društava u Hrvatskom domu pripremili komediju Fadila Hadžića Žensko pitanje u režiji Ljiljane Tomić-Markovinović Nazorovi glumci nisu ni sanjali da će imati priliku predstavu odigrati nekoliko puta pred gledateljima u Hrvatskoj i da će uz to izboriti plasman na Zonsku smotru. No, redateljica je vjerovala u svoje glumce i ono što rade, te za nju potpora gledatelja i plasman u viši rang natjecanja nisu iznenađenje.

uskrsna izlozba u tavankutuHKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu priredili su i ove godine tradicionalnu Uskrsnu izložbu, na kojoj su se mogla pogledati, ali i kupiti jaja i čestitke ukrašene u tehnici slame. Izložba je otvorena 7. travnja u tavankutskoj Galeriji, a organizirali su je članice i članovi slamarskog i etnološkog odjela Gupca. Prigodnim riječima, povodom uskrsnih blagdana, izložbu je otvorio mjesni župnik velečasni Franjo Ivanković, dok su djeca, članovi malog i srednjeg folklornog odjela s par prigodnih recitacija tematizirali predstojeći Uskrs. Djecu su pripremili voditeljica odjela Sanda Benčik i članovi starije folklorne skupine.

uskrsna izlozba u surcinuPovodom najvećeg kršćanskog blagdana, članice Kreativne sekcije koje djeluju pri udruzi Hrvatska čitaonica Fisher u Surčinu organizirale su u nedjelju, 9. travnja, uskrsnu izložbu. U prostorijama udruge izloženi su brojni ručni radovi, rukotvorine žena iz Surčina, Zemuna i Novog Beograda. Jedan od razloga priređivanja izložbe je i pomoć radu hrvatske udruge u Surčinu.

krizni put biciklimaU okviru projekta Bunjevački put križa koji je osnovan kao neformalna skupina zaljubljenika u sakralnu pasionsku baštinu, prvenstveno radi obnavljanja oštećenih i srušenih križeva krajputaša, u Tavankutu je prije nekoliko godina u korizmi organiziran križni put koji je uključivao četrnaest križeva krajputaša podignutih u tavankutskom ataru. Skupina članova Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta je i ove godine u subotu, 8. travnja, pred Cvjetnicu krenulo istim putem obilazeći Put križa, ali biciklima. Križni put započeli su u podne molitvom Anđeo Gospodnji ispred križa crkve Srca Isusova u Tavankutu. Uz pojedine postaje molilo se iz knjige Bunjevački put križa Tomislava Žigmanova.