Pozovite » (+381) (0)24 535-533

IMG 20191220 190608„Još od srednje škole sam se želio baviti umjetnošću, želio samo upisati studij režije na Akademiji dramske umjetnosti, no ipak sam završio medicinu i postao psihijatar. Cijelog života sam „pisuckao“. Književnost je način da se vratim toj mladalačkoj ljubavi, koja mi je danas strast ali i svojevrsna terapija, dijalog sa samim sobom“, kazao je poznati hrvatski psihijatar, ali i književnik Veljko Đorđević na književnoj večeri koja mu je priređena prošloga petka, 20. prosinca 2019.godine u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici. 

bozic u vajskoj 001Na četvrtu adventsku nedjelju u župi sv. Jurja u Vajskoj održan je drugi po redu božićni koncert (ova je praksa „obnovljena“ prošle godine nakon godina pauze), ali i prvi adventski vašar. Koncert je u prepunoj župnoj crkvi priredio VIS Ritam vjere iz Subotice. Grupa broji dvanaest članova, postoje desetak godina, trenutno ih vodi Vedrana Cvijin. U Vajskoj su se predstavili adventskim i božićnim pjesmama i duhovnim šansonama. 

bozicni koncert u PEtrovaradinuBožićne pjesme koje su dio glazbene baštine Petrovaradina, među kojima i skladbe glasovitog Ilije Okrugića Srijemca, činile su okosnicu repertoara ovogodišnjeg božićnog koncerta HKPD-a Jelačić koji je održan 20. prosinca 2019. godine u crkvi sv. Jurja na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nastupio je mješoviti pjevački zbor udruge koji trenutačno broji oko 30 članova, skupa sa svojim gostima –  pjevačkim zborom KUU-a Kristal Sladorana iz Županje.

jasna vojnic intervju 001„Kada Srbija bude razumjela da i ukoliko dođe do ostvarenja svih manjinskih prava, Hrvati u Srbiji nikako ne mogu postati ugroza nego isključivo bogatstvo, sigurna sam da će biti spremna za ulazak u Europsku uniju“, kaže predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Drugim riječima, kaže kako, za razliku od aktivnosti u koje je bila uključena Hrvatska koje su bile uspješno i više od predviđenog plana realizirane, aktivnosti koje su u proceduru trebale staviti institucije Srbije su zbog inertnosti/zaprječavanja sustava izostale. O kojim uspjesima i zaprječavanjima, u prvoj godini mandata novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća se radi, razgovarali smo s predsjednicom Vojnić.

djurdjin tih noc 001Uoči jednog od dvaju najvećih kršćanskih blagdana, 21. prosinca 2019. godine HKPD Đurđin organiziralo je u mjesnoj župnoj dvorani božićni koncert i izložbu božićnjaka naslovljene kao Tiha noć u Đurđinu.
Božićne pjesme pjevali su župljani podijeljeni u tri dobne skupine: osnovnoškolci, srednjoškolci te stariji vjernici koji pjevaju pod euharistijskim slavljima dugi niz godina. Program su osmislile i sa sudionicima uvježbale vjeroučiteljica iz Đurđina Verica Dulić i glazbenica iz Subotice Nela Skenderović. 

bozicni koncertJubilarni, 30. božićni koncert u subotičkoj katedrali održan je 22. prosinca 2019.godine kao uvod u predstojeći blagdan radosti i mira. Božićne popijevke koje su se proteklih 30 godina izvodile našle su se na koncertnom repertoaru pred brojnom publikom koja je katedralu-baziliku sv. Terezije Avilske ispunila do posljednjeg mjesta. Na programu su se našla djela Zajca, Schnabela, Vejkovića i Jaića, a uz ovdašnje bačke, izvedene su i božićne popijevke iz Hrvatske, Mađarske i Francuske. Glazba je i ovoga puta ujedinila nekoliko zborova i orkestar, te su tako nastupili katedralni zborovi Albe Vidaković, sv. Terezija i Zlatni klasovi, kao i zbor Collegium musicum catholicum, te solisti: Marko Križanović, Emina Tikvicki, Tamara Babić i Jakov Vukov, a svi su nastupali uz pratnju Subotičkog tamburaškog orkestra koji je pripremila Sonja Berta. Koncert je pripremio i njime ravnao mo. Miroslav Stantić. 

Fullscreen capture 1162020 22548 PMU crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu u nedjelju, 22. prosinca 2019. Godine održan je predbožićni koncert kojega je priredio pjevački zbor Odjek koji djeluje pri mjesnom ZHZ-u Ilija Okrugić. 
Izvedeno je 12 pjesma, među kojima i skladbe Dugana, Nardellija, Mava, Liguorija, Grubera i Händela, a kojima se navješćuje Božić. Jedna od njih bila je i Radujte se narodi

bozicnaci sombor 001HKUD Vladimir Nazor iz Sombora organizirao je božićni koncert i izložbu božićnih kolača – božićnjaka. Predstavljeno je 12 božićnjaka koje su pripremile žene iz Sombora i s okolnih salaša. „U našoj obitelji božićnjak ima centralno mjesto na božićnom stolu. Siječemo ga na prvi dan Nove godine, i to na onoliko dijelova koliko ima članova u obitelji i onda gledamo tko je što dobio od figurica, koje su na kolaču. Na Tri kralja te figurice potopimo u vodu i dajemo svim životinjama", kaže Irena Mijić, koja božićnjak pravi više od tri desetljeća. Izložba božićnjaka uvijek je posjećena kao i božićni koncert. S pjesmom i glazbom u Hrvatskom domu slavila se noć Isusova rođenja. Uz ŽPS Kraljice Bodroga sudjelovala je Klapa Zrinjski iz Osijeka, pjevačka skupina HKUD-a Vladimir Nazor, Mađarska građanska kasina, Udruga Nijemaca Gerhard, te pojedinci i glazbeni sastavi.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V. )