Pozovite » (+381) (0)24 535-533

XVII festival bunjevacki pisama sl.2Hrvatska glazbena udruga organizirala je XVII. po redu Festival bunjevački pisama. Festival je održan u nedjelju, 24. rujna 2017. godine, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, a brojna publika imala je priliku čuti 17 novih pjesama.

predstavljanje Leksikona Subotica sl.1Najnoviji, 13. svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca predstavljen je u petak, 22. rujna 2017. godine, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Ovaj svečani događaj priredilo je Hrvatsko akademsko društvo u povodu 15 godina od početka rada na Leksikonu i 10 godina od dodjele priznanja Pro urbe.

250 godina katolicke zupe Starcevo sl.1Relativno malobrojni (oko 3.000) i slabo organizirani, Hrvati u Banatu su najmanje vidljivi dio ove nacionalne zajednice u Vojvodini. Ipak, u posljednje vrijeme trude se ukazati na svoju prisutnost i kulturne tragove na prostorima Banata. Nakon nedavne proslave u selu Radojevu (nekadašnjoj Klariji), prošloga tjedna obilježen je važan jubilej i za Hrvate u Starčevu, selu nadomak Pančeva. Riječ je o proslavi 250. obljetnice tamošnje katoličke župe i 150. obljetnice izgradnje župne crkve Svetog Mauricija. Svečanost su skupa organizirali Rimokatolička crkvena općina iz Starčeva i Udruga banatskih Hrvata.

Ana HodakUčenici područnog odjeljenja u Sotu, Osnovne škole Sremski front, već petu godinu zaredom izučavaju hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Trend opadanja broja đaka prvašića prisutan je i ove godine u gotovo svim osnovnim školama u Srijemu, pa samim tim i u Sotu. No, unatoč tomu, volja roditelja i učenika za izučavanjem hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture postoji. Ove godine hrvatski jezik u Sotu izučava pet učenika, a od tog broja jedan je đak prvašić. Tijekom proteklih godina nastavu hrvatskog jezika u Sotu vodi profesorica Ana Hodak, s kojom smo razgovarali o dosadašnjim iskustvima s djecom, njihovim ostvarenim zapaženim rezultatima, eventualnim problemima, kao i o mogućnostima da se nastava počne odvijati i za djecu starije dobi u Šidu.

Urbani Sokci donacijaUdruga građana Urbani Šokci iz Sombora i bračni par Marija i Martin Šeremešić poklonili su Gradskoj knjižnici Karlo Bijelicki knjige, a Gradskom muzeju stare alate za izradu klompi.

„Gradskoj knjižnici poklonili smo 170 knjiga. To su zbornici sa znanstvenih skupova i okruglih stolova, putopisi, romani, knjige poezije. Sve knjige su na hrvatskom jeziku. Udruga postoji deset godina i taj desetogodišnji rad željeli smo obilježiti ovim poklonom knjižnici. Knjige smo poklonili Matičnoj službi i nadamo se da će najveći dio njih biti u ogranku knjižnice u Monoštoru, gdje se ovakva literatura najviše i traži“, kaže predsjednica UG-a Urbani Šokci Marija Šeremešić.

film festival u Kumlovu sl.1Dokumentarni film hrvatskog redatelja vojvođanskog podrijetla Branka Ištvančića Škverski kipar osvojio je prvu nagradu u kategoriji međunarodnog filma na Međunarodnom filmskom festivalu Hét Domb (Sedam brda), koji je od 18. do 24. rujna 2017. godineodržan u mađarskom gradu Komlovu (Komló).

Likovna kolonija Sonta 2017Međunarodna likovna kolonija Sonta 2017., jedanaesta zaredom, održana je u subotu, u prostorima Šokačkog doma. Organizator kolonije je KPZH Šokadija. U dvorištu i prostorijama Doma slikali su: Svetlana Zec i Bara Dobraš iz Sonte, Mirjana Grubačević i Dušanka Veljkovič iz Apatina, Milorad Rađenović, Cecilija Miler, Stipan Kovač i Mirko Tuzlak iz Sombora, Josip Dekan iz Belog Manastira i Ana Tudor iz Hvara.

Grozdjebal u Sonti sl.2Tijekom prvog jesenskog vikenda u Sonti je, u organizaciji OKUD-a Ivo Lola Ribar, 86. put održana trodnevna manifestacija u slavu grožđa, mladoga vina i jeseni, Grožđebal 2017. Program je započeo u petak, koncertom dječjih folklornih skupina iz Sombora, Stapara, Lalića i Sonte, te s dvije kazališne predstave: Smiješna bajka u izvedi CEKOS-a i Nestvarna stvarnost u izvedbi dramske trupe Čika Savo Škobić iz Sonte.