Pozovite » (+381) (0)24 535-533

srijemci srijemuZajednička manifestacija hrvatskih kulturnih udruga s teritorija Srijema Srijemci Srijemu održana je 18. svibnja 2019. u Gradskom kazalištu Dobrica Milutinović u Srijemskoj Mitrovici, gradu gdje je prije šest godina prvi put ova manifestacija i održana. Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata 2013. godine pokrenuli su ideju o organiziranju centralne manifestacije hrvatskih srijemskih udruga s ciljem njihovog povezivanja i prezentiranja kulturne baštine. Tijekom proteklih godina mijenjali su se domaćini, manifestacija je postala sve popularnija, a u organizacijskom smislu i po sadržaju programa sve kvalitetnija, što su i ove godine potvrdili domaćini i sudionici programi, ali i brojni gledatelji te večeri.

dom Josip JelacicOstvaruje se jedan od najvećih projekata hrvatske zajednice u Srbiji. Sada, kada je željeni dio rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu u posjedu Hrvatskog nacionalnog vijeća, vrijeme je za djelovanje u pravcu koncipiranja njegove buduće namjene. U uvodu konferencije Kulturni profil Spomen-doma bana Jelačića dopredsjednik HNV-a za Srijem Darko Vuković naglasio je da već više od desetljeća i pol Hrvati u Petrovaradinu nemaju svoga prostora, te stalno traže mjesta za svoje redovite aktivnosti u područjima kulture i stvaralaštva, što je, kako je rekao, traumatično. 

EU projektiEU fondovi, razvoj projektne ideje, te priprema i provedba projekta bile su teme o kojima se govorilo tijekom obuke koju je za 27 polaznika organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji s Javnom ustanovom Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije. Radionice su održane u tri navrata, u prostorijama HKPD-a Matija Gubec u Tavankutu, a cilj je bio educirati ovdašnje Hrvate o mogućnostima financiranja kroz EU fondove i zainteresirati ih za pisanje EU projekata, kako bi pridonijeli ekonomskom i kulturnom boljitku u okviru svoje zajednice.
Obuka je okončana trećim modulom održanim protekloga vikenda, a na samom koncu sudionicima su uručene i potvrde o sudjelovanju na edukacijskom seminaru. Potvrde je uručio Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, koja je financijski omogućila ovaj seminar. Edukacijska i financijska pomoć vojvođanskim Hrvatima od strane Osječko-baranjske županije intenzivirana je u protekle dvije godine kako bi se pridonijelo osnaživanju ovdašnje hrvatske zajednice, naveo je Anušić. On smatra da bi Hrvatima trnovit put k ostvarivanju svojih manjinskih prava mogao olakšati ulazak Srbije u EU.

hkud nazor logoNa nedavno održanoj Zonskoj smotri amaterskih dramskih društava u Crvenki dramska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor plasirala se na Festival tradicijskih formi koji će biti održan u listopadu u Jaši Tomiću. Za najbolju glumicu večeri proglašena je Nazorova glumica Klara Oberman. Somborci su na Zonskoj smotri sudjelovali s komedijom Matora dica čiji je autor Marjan Kiš. Nakon premijere u listopadu prošle godine predstava je doživjela nekoliko izvođenja, kako u okolici tako i u Hrvatskoj, a Nazorovce čekaju nova gostovanja, ali i rad na novoj predstavi koju pripremaju za jesen.

uskrsni koncert jelacic sl.2Uskrs traje punih pedeset dana i to je vrijeme intenzivnoga vjerničkoga slavlja i promišljanja stvarnosti Isusovog uskrsnuća, između ostaloga i zanosnom pjesmom. Uvjereno u to, HKPD Jelačić iz Petrovaradina svake godine organizira koncerte o ovom blagdanu. Čini to iz uvjerenja kako se ova jedinstvena prilika za javni koncert uskršnjih popijevki i liturgijskih pjesama u Novom Sadu i okolici ne smije propustiti, ali i po uzoru na nekadašnje glasovito petrovaradinsko Hrvatsko pjevačko društvo Neven.

 

 

 

Foto: Aleksandar Miškov

prirodne geografske tur vredKada se govori o manifestacijskom turizmu, većinom se misli samo na razne priredbe, događaje, proslave, sportska natjecanja, sajmove, izložbe, umjetničke, folklorne i slične organizirane manifestacije koje predstavljaju najčešći dio turističke ponude. Međutim, i prirodno-geografski elementi (reljef, klima, hidrografija, flora i fauna) predstavljaju osobenosti koje imaju svoje atraktivnosti i privlačnost, te kao takvi čine prirodne turističke vrijednosti mjesta ili regije održavanja manifestacije.

 

 

 

 

Foto: facebook stranica Incredible Serbia

zemunHrvati iz Zemuna nastoje održavati kulturne veze sa svojim sunarodnjacima u matičnoj državi. Tako su dva zemunska zbora – zbor Odjek Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić i Župni zbor Sveta Cecilija nedavno gostovali na otoku Krku u Hrvatskoj, u mjestima Polje i Dobrinj.
U prepunoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u mjestu Polje zborovi su pjevali duhovnu glazbu. Na programu su bila djela Beethovena, Britvića i Ilije Okrugića Srijemca. Zemunski zborovi su nastupali pod dirigentskom palicom Mine Bošnjak. Zbor Sveta Cecilija je pjevao i pod misom koju je u istoj crkvi služio zemunski župnik vlč. Jozo Duspara.

 

Foto: www.ika.hkm.hr

HKD Šid publikacijaNedavno je iz tiska izašla publikacija HKD-a Šid u kojoj se nalazi katalog likovnih kolonija koje je ta udruga organizirala od 2013. do 2017. godine uz prilog o radu Društva od 2010. do 2018. godine. Nakladnik je HKD Šid, a publikacija je tiskana uz financijsku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Općine Šid, članova udruge i ljudi dobre volje. Autor publikacije je Josip Pavlović koji je u razdoblju od 2014. do 2018. bio na čelu te udruge. Publikacija je tiskana s ciljem da se na jednom mjestu prezentiraju svi važniji podatci o radu udruge i na taj način sačuvaju od zaborava. Želja autora je da ona služi prezentiranju udruge prilikom budućih novih kontakata s ljudima iz društvenog i kulturnog života.