Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Simunovo u Lisinskom sl.1U nedjelju, 28. listopada 2018., na blagdan sv. Šimuna u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održano je peto po redu Šimunovo u Lisinskom. Na ovaj način poznati glazbenik, skladatelj i pjevač Šima Jovanovac proslavio je svoj imendan i priredio ljubiteljima tamburaške glazbe, običaja i tradicije pravu slavonsku zabavu.

promocija Monostor u povijesti 2U nakladi Udruge građana Urbani Šokci i Gradske knjižnice Karlo Bijelicki iz Sombora objavljena je knjiga Monoštor u povijesti 2 autorice Marije Šeremešić. Nastavak je to prve knjige o Monoštoru čiji su autori bili Marija i Martin Šeremešić. Knjiga na 160 stranica donosi tekstove koji su podijeljeni u poglavlja Monoštor na zemljopisnoj mapi, Običaji, Društva, Tragovi u povijesti, Osvrt na staro monoštorsko ruho i Zanimljivosti. Ocjenu knjige dale su prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić s Filozofskog fakulteta u Osijeku i prof. Marija Mrgić, ravnateljica OŠ 22. oktobar iz Monoštora. Promocija knjige priređena je u Somboru, 24. listopada 2018. u Gradskoj knjižnici.

promocija Sokica slidi Isusa do KalvarijeU nedjelju, 28. listopada 2018., u vjeronaučnoj dvorani crkve sv. Lovre u Sonti predstavljena je knjiga Put križa Šokica slidi Isusa do Kalvarije, autorice Marice Mikrut iz Sombora. Knjiga je pisana na lokalnoj sonćanskoj, arhaičnoj ikavici. Nakladnik knjige je Udruženje građana Urbani Šokci iz Sombora, urednica Marija Šeremešić, a recenzent vlč. dr. Marinko Stantić.

Bosiljko Kostic Ja kazemNadavno objavljena knjiga poezije Ja kažem Bosiljka Kostića ujedno je i književni prvijenac ovog autora. Objavljena je kao peta knjiga u ediciji Preprekovi pjesnici HKUPD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada.
Knjigu je uredila i recenzirala književna kritičarka dr. Dragana V. Todoreskov. Po njezinim riječima, ovu knjigu „treba čitati kao manifest čovjekoljublja i knjigu istinskog zaljubljenika u umjetnost i u ljepotu življenja“.

Izlozba Ivana PosavcaDanašnja sveopća mogućnost pravljenja fotografije ne znači obvezno i sposobnost umjetnički vrijednog iskaza, ukazuje Ivan Posavec, ugledni hrvatski fotograf koji je karijeru gradio i stvorio radeći za brojne listove. Kako kaže, njegove fotografije nisu samo trebale biti odraz stvarnosti već i jednoga dubljeg promišljanja. Izložba izabranih djela Ivana Posavca otvorena je u subotičkoj Galeriji Dr. Vinko Perčić dana 26. listopada 2018. u 19. sati.

Julijana AdamovićSve uspješnija hrvatska književnica Julijana Adamović, osim po svojem radu, čitateljima našega tjednika može biti zanimljiva i po još jednom podatku; naime, rođena je i odrasla u Vojvodini, odnosno u Baču/Plavni, gdje je živjela do 1991. godine kada se seli u Hrvatsku.

Preprekova jesen 2018Manifestacijom Preprekova jesen, održanom 20. listopada 2018. godine u Kulturnom centru Novog Sada, još jednom je proslavljen rođendan Stanislava Prepreka. Literarno-glazbenu večer organiziralo je lokalno hrvatsko kulturno-umjetničko i prosvjetno Društvo koje nosi ime tog velikog petrovaradinskog glazbenika, književnika, učitelja i knjižničara.
Nazočne je na početku večeri pozdravio predsjednik HKUPD-a Stanislav Preprek Krešimir Tkalac.

Vivisekcije u PuliU sklopu „nultog dana” nedavno održanih Pulskih dana eseja, na pulskom Filozofskom fakultetu promovirana je i knjiga subotičkog književnika i publicista Tomislava Žigmanova Vivisekcije književnosti. Knjiga je objavljena ove godine u sunakladi Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika iz Pule i Hrvatskog akademskog društva iz Subotice. O ovom su djelu, uz autora, govorili teatrologinja Jelena Lužina i književni kritičar i urednik Boris Domagoj Biletić.