Pozovite » (+381) (0)24 535-533

ministar stier s hrvatimaPotpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier sastao se 10. ožujka s predstavnicima Hrvata u Srbiji – predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u Skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovim te predsjednikom Hrvatskoga nacionalnog vijeća Slavenom Bačićem. Sastanak je održan u okviru redovite suradnje i razmjene mišljenja na temu prava i položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, kao i skrbi Hrvatske za pripadnike hrvatskog naroda izvan Hrvatske.

petrovaradinVeć nekoliko tjedana u župnoj dvorani Uzvišenja svetoga Križa u Petrovaradinu odvija se nastava hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. Nastavu pohađaju djeca čiji su roditelji iskazali interes da njihova djeca izučavaju ovaj predmet. Jedanput tjedno, ponedjeljkom, profesor Dario Španović dolazi iz Srijemske Mitrovice u Petrovaradin kako bi djecu iz Petrovaradina učio o važnim segmentima povijesti njihove matične države i kulture hrvatskog naroda. Iako je za sada prijavljen skroman broj djece koja pohađaju nastavu, u Petrovaradinu se nadaju da će u budućnosti njihov broj biti veći, ukoliko, kako kažu, prosvjeta bude osigurala potrebne uvjete.

predstavljena monografijaMonografija Naših prvih deset festivala, tiskana u povodu desetljeća održavanja Festivala hrvatskih duhovnih pjesama HosanaFest, predstavljena je u Subotici u nedjelju, 12. ožujka, u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Uz prisjećanja na početke i podsjećanja na ciljeve HosanaFesta, pokoju pjesmu te video zapise u pozadini, bila je ovo i omanja retrospektiva dosadašnje festivalske dekade.

kata ivankovic 2Pučka pjesnikinja iz zajednice vojvođanskih Hrvata Kata Ivanković preminula je u nedjelju, 12. ožujka, u Subotici. Rođena je 1925. u Tavankutu. Jedna je od najstarijih pjesnikinja. Njegovala je pisanje kraljičkih pisama. Pjesme su joj objavljivane u kalendaru Subotička Danica, Bačkom klasju, katoličkom mjesečniku Zvonik te u glasilu Vicepostulature sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića Otac Gerard. Za 70. rođendan njezina djeca tiskaju joj prvu zbirku pjesama Ruku mira pružam svima (Subotica, 1995.).

terensko istrazivanjeStudenti etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta iz Zagreba, pod mentorstvom prof. dr. sc. Milane Černelić, boravili su u ožujku na terenskom istraživanju u Beregu i Santovu. U ova dva mjesta istraživanje su radila četiri studenta, a Katija Crnčević, studentica pete godine, i njena kolegica Lucija Bukovčan, studentica četvrte godine tri dana provele su s mještanima Berega koji su im govorili o migracijama iz tog sela.

aleksandra prcicNa Filozofskom fakultetu u Zagrebu Aleksandra Prćić obranila je 9. ožujka doktorski rad na temu Hrvatska manjina u Srbiji i školovanje na hrvatskom jeziku pred povjerenstvom u sastavu izv. Prof. dr. sc. Petar Vuković, doc. dr. sc. Mario Bara i prof. dr. sc. Jadranka Grbić. Aleksandra Prćić je 2012. godine upisala doktorski studij Etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu kao stipendistica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske.

hkd sidU prostorijama HKD-a Šid u ožujku je održana redovita godišnja skupština. Na skupštini je usvojen financijski plan za prošlu godinu, izvještaj o aktivnostima sekcija Društva u 2016. godini, kao i financijski plan i predviđene aktivnosti za tekuću godinu. Vodstvo udruge ocijenilo je prošlu godinu kao veoma uspješnu.

sokci i bastinaU Monoštoru je održan sastanak šokačkih udruga koje sudjeluju na manifestaciji Šokci i baština. Kako je dogovoreno, domaćin ovogodišnje zajedničke manifestacije bit će UG Urbani Šokci iz Sombora i program će biti priređen u Somboru, 25. lipnja. Kraj proljeća i početak ljeta bit će ubuduće termin za ovu manifestaciju. Kako je dogovoreno na zajedničkom sastanku više neće biti zadane teme za pripremu programa već će se svaka udruga predstaviti programom po svom slobodnom izboru.