Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Martina Romic najljepsa hrvatica u nosnji sl.1Martina Romić iz Subotice osvojila je prvo mjesto na Reviji tradicijske odjeće i izboru najljepše Hrvatice izvan Hrvatske u narodnoj nošnji, koja je održana prošloga tjedna u Tomislavgradu, u Bosni i Hercegovini. Manifestacija je održana peti puta, a ima za cilj povezivanje i jačanje veza i zajedništva Hrvata diljem svijeta. Hrvatice iz Srbije sudjelovale su na Reviji četvrti put, ali prvi puta s najvećim uspjehom (prije tri godine drugo mjesto osvojila je Lidija Sarić iz Tavankuta). Ove je godine Revija okupila 19 djevojaka iz 17 zemalja – Australije, Austrije, Bolivije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Čilea, Italije, Kanade, Kosova, Mađarske, Makedonije, Meksika, Njemačke, Rumunjske, SAD-a, Srbije i Švedske.

izlozba s Bozijom pomoci 2018Tradicionalna izložba S Božjom pomoći koja se redovito održava u okviru programa subotičke Dužijance ove godine obrađuje dvije teme – Ris i manifestaciju Takmičenje risara a može se pogledati u Gradskom muzeju u Subotici. Organizatori izložbe su Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca i Katoličko društvo Ivan Antunović u suradnji s Gradskim muzejom.
Temu izložbe odredila je činjenica da se ove godine obilježavanja 50 godina od održavanja prve gradske Dužijance (1968.), kada se prvi puta organiziralo Takmičenje risara kao sastavni dio programa Dužijance. Izložba je multimedijalna i ima za cilj fotografijama, autentičnim predmetima i filmom o risu prikazati žetvene radove u prošlosti, manifestaciju Takmičenje risara i druge sadržaje vezane uz temu postava. Autori izložbe su etnologinja Bojana Poljaković-Popović i Marinko Piuković.

marijansko pucko pivanje sl.1„Predvečerje sunčanog dana. Vrbe su se talasale u nedogled. U nemirnim vodama Dunava utopilo se nebo. Sparina. Oživjeli nasipi s djecom i odraslima. Užarenih lica kolona se kretala poput nemirnog lahora panonskom ravnicom. Na obzoru, kao u nebo propeta, zavjetna kapelica. Dijelom zaklonjena krošnjama drveća koje ju okružuje, a s prednje strane, polukružnim zidom, grli pridošle kao majka raširenih kamenih ruku. Kada bi znala govoriti, progovorila bi, propjevala sto godina starom pjesmom i molitvom. Kapela izrasla iz patnje, vjere i ljudskog stradanja. Marija je puno značila naraštajima prije nas. Ostala je i danas znak neuništive nade u beznađu, most do neba, posrednica milosti, zagovornica i utjeha!“, ovim je riječima dopredsjednica KUD-a Hrvata Bodrog Anita Đipanov-Marijanović najavila XIII. Međunarodni Festival marijanskog pučkog pivanja u Monoštoru, koji je ove godine bio posvećen pjesmama za blagdan Male Gospe.

duzijanca u ZednikuU nedjelju, 8. srpnja, u crkvi svetog Marka Evanđelista u Žedniku svečano je proslavljena Dužijanca, zahvala Bogu za plodove ovogodišnje žetve. Misu je predvodio fra Nediljko Šabić, u zajedništvu sa žedničkim župnikom, vlč. Željkom Šipekom, vlč. Draženom Dulićem, vlč. Miroslavom Orčićem i vlč. Josipom Vogrincem. Svetoj misi nazočio je veliki broj mladih u narodnim nošnjama, na čelu s bandašicom Katarinom Vojnić Tunić i bandašem Marijanom Skenderovićem. Uz njih su bili i mala bandašica Monika Fülöp i mali bandaš Daniel Dožai. Pozivu su se rado odazvali gradski banadaški par Marko Križanović i Marija Piuković, kao i đurđinski bandaš i bandašica Željko Ivković Ivandekić i Jelena Vidaković, kao i brojni drugi gosti.

duzijanca u BajmakuProslavom mjesne Dužijance, odnosno zahvalom Bogu za ovogodišnji rod žita, bajmački katolici su i ove godine pokazali da ne samo poznaju sadržaje vlastite kulture, nego ih i žive. Posebice jer je na proslavi bilo djece i mladih, nastavljača tradicije svojih predaka.

bunj.kolo na djakovackim vezovimaReprezentativna folklorna skupina HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice gostovala je na ovogodišnjim Đakovačkim vezovima, jednoj od najvećih folklornih manifestacija u Hrvatskoj. Subotičani su nastupili na završnici poznate manifestacije kao sudionici svečanog mimohoda kojega redovito prenosi Hrvatska radiotelevizija (HRT) te potonjoj smotri folklora na pozornici u Strossmayerovom parku. Predstavili su se spletom bunjevačkih plesova nazvanim Gajdaško kolo jer je plesače, uz tamburaše i harmonikaša, pratio i gajdaš. U svečanom mimohodu bilo je šezdeset KUD-ova iz Hrvatske i inozemstva.

croart kod gradiscanskih hrvataNa poziv Društva Hrvati i Zaklade Etnomemorijalni i informacijski centar gradišćanskih Hrvata Kume iz Koljnofa, više članova HLU Croart iz Subotice s dvoje gostiju slikara gostovalo je u tom mađarskom mjestu na trodnevnoj likovnoj koloniji Slikom kroz naš kraj. Nastavak je to suradnje Croarta s udrugama gradišćanskih Hrvata. Na koloniji je sudjelovalo i dvanaestero djece iz koljnofske osnovne škole u kojoj pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Slikarsku radionicu s njima održao je član subotičke udruge Sándor Kerekes.

erdevik zupna crkvaU srijemskom mjestu Erdevik, smještenom između Srijemske Mitrovice i Šida, pored jednog od najljepših drvoreda u Vojvodini nalazi se prelijepa rimokatolička crkva svetog Mihaela koja ima vrlo zanimljivu i bogatu povijest. U crkvi je posebno naglašen „njemački duh“, jer je prije Prvog svjetskog rata Erdevik bio manja varošica koja je pretežno bila naseljena njemačkim i mađarskim stanovništvom. Zbog toga i sama crkva odiše njemačkom kulturom. Sve postaje koje se nalaze u crkvi, kao i natpisi, ispisani su na njemačkom jeziku. Poslije Drugog svjetskog rata Nijemci masovno odlaze iz Erdevika i u njemu ostaju Mađari, a potom se polako doseljavaju Hrvati iz Slavonije i okolnih mjesta tako da se poslije Drugog svjetskog rata u crkvi pretežno okuplja hrvatsko i mađarsko stanovništvo.