Pozovite » (+381) (0)24 535-533

bandas i bandasica 2017Po već ustaljenom običaju na blagdan Tijelova, koji se slavio 15. lipnja 2017., u katedrali bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici predstavljeni su ovogodišnji bandaš i bandašica Dužijance. Za bandaša je izabran Luka Gabrić, a za bandašicu Ana Ivanković Radak.

Ivica Ivankovic Radak 1Redovita skupština Katoličkog društva Ivan Antunović održana je 7. lipnja 2017 u pastoralnom centru Augustinianum u Subotici. Predsjednik Društva mons. Stjepan Beretić molitvom je započeo sjednicu Skupštine, koja je u prvom dijelu raspravljala o izvješću o radu Društva za 2016. godinu, te planu i programu za 2017., koji su na koncu jednoglasno usvojeni.

Zlatko Nacev Na posljednjoj sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća usvojena je Strategija razvoja kulture Hrvata u Republici Srbiji. Među ostalim, Strategija sadrži i glavne značajke kulture hrvatske zajednice i glavne smjernice njezinoga razvitka za razdoblje od naredne četiri godine. Od kolikog značaja je Strategija za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji i kakve su mogućnosti da se njome unaprijedi razvoj kulture Hrvata u naredne četiri godine, razgovarali smo s članom Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zaduženim za kulturu i predsjednikom tog tijela Zlatkom Načevim.

Jasna MelvingerŽivjeti s Petkom Vojnićem Purčarom moja je velika privilegija već više od četiri desetljeća. Zahvalna sam mu što je u ljubavi prema meni postojan i požrtvovan, što je uvijek na mojoj strani i što me je tolike godine podržavao u profesionalnom i književnom radu. On je čovjek od inicijative, od akcije, veoma komunikativan, spreman na životne izazove.

komemoracija Petko Vojnic PurcarOdlazak Petka Vojnića Purčara (1939. – 2017.) veliki je gubitak za kulturu vojvođanskih Hrvata, ali i za kulturu Vojvodine uopće, ocijenjeno je na komemoraciji koja je dan nakon smrti ovog uglednog književnika i sineaste, 8. lipnja 2017., priređena u Subotici, u zajedničkoj organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

miroljub ante evetovicMjesna Hrvatska samouprava i Bunjevački Divan klub iz Bačkog Aljmaša (Mađarska) u subotu, 10. lipnja 2017., organizirali su spomendan Ante Evetovića Miroljuba, pjesnika, svećenika, profesora filozofije, katehete, publicista i javnoga djelatnika koji je rođen u Bačaljmašu (Bačkom Aljmašu) 12. lipnja 1862. a preminuo u Valpovu 24. veljače 1921. godine.

hkud vladimir nazor somborU Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu Vladimir Nazor u Somboru održana je Likovna kolonija Colorit. Sedamnaesti puta za redom okupili su se slikari koji su svoja umjetnička djela stvarali u prostoru Hrvatskog doma u Somboru.

ravnatejiTijekom dvodnevnog studijskog putovanja prošloga tjedna tridesetak ravnatelja Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije i predstavnika obrazovnih institucija Hrvatske posjetili su zajednicu Hrvata u Vojvodini u mjestima Srijemska Mitrovica, Petrovaradin, Novi Sad, Tavankut i Subotica. Osim ravnatelja u posjetu su bili viša savjetnica za razrednu nastavu iz Agencije za obrazovanje Jasmina Hamer, zadužena za osnovno obrazovanje i učeničke zadruge iz Zagrebačke županije Darinka Balen, u ime Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji Dubravka Martić te ispred nakladničke kuće Školska knjiga Vinko Filipović i Ante Tomić.