Pozovite » (+381) (0)24 535-533

CROz kuhinje VojvodineMirisi su se širili Petrovaradinom u subotu, 19. svibnja. Oni proljetni, koji vladaju Molinarijevim parkom, pomiješali su se s mirisima koji su dopirali iz obližnjeg dvorišta Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovaradin, najstarije ovakve udruge u Vojvodini. Duh starog Petrovaradina obogaćen je okusima koji su, makar na jedan dan, imali za zadatak da ovdašnju hrvatsku zajednicu pokušaju definirati i njezine vrijednosti promicati na do sada zapostavljen način – putem bogatstva kulinarske tradicije.

tomandl 55 godinaU organizaciji Udruge banatskih Hrvata iz Zrenjanina, a uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, 21. svibnja u Pančevu je održan kulturni događaj na kojem je svečano obilježena 55. obljetnica od smrti znamenitog pančevačkog Hrvata dr. Mihovila Tomandla (1894. – 1963.). Tomandl je bio povjesničar, publicist, prevoditelj koji je u velikoj mjeri zadužio pančevačku kulturu, osobito knjižničarstvo, arhivistiku i historiografiju. Pančevci ga danas s pravom nazivaju čuvarem lokalne baštine.

SKUD Ivan Horan Kovacic u SomboruTakvo igračko umijeće i uigranost te toliki broj igrača na pozornici Hrvatskog doma u Somboru odavno nisu viđeni, a taj ugođaj Somborcima je priredilo Studentsko kulturno–umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić iz Zagreba. U dvodnevni posjet Somboru, Goranovci su stigli s više od 50 svojih igrača i pjevača. I to poslije nastupa u Münchenu, a prije godišnjeg koncerta u zagrebačkom HNK-u.
Koncert u Hrvatskom domu bio je zapravo šetnja kroz Hrvatsku, koja je počela iz okolice Splita, nastavila se zelinskim krajem,Vrlikom, zatim preko Moslavine stigla i do Lukinić brda, Turopolja, Korduna, Posavine, Prigorja…Nisu se štedjeli igrači koji su tijekom koncerta promijenili više nošnji i odigrali devet koreografija.

god skupstina Stanislav PreprekU Franjevačkom samostanu u Novom Sadu 19. svibnja održana je godišnja skupština HKPUD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada. Glavne točke dnevnog reda odnosile su se na usvajanje izvještaja o radu za 2017. godinu, zatim izvještaja o financijskom poslovanju udruge, a usvojen je i plan rada za tekuću godinu. Ocjena je da je prethodna godina rada ove udruge iz Novog Sada bila najuspješnija do sada, a osnutak dramske sekcije postavljen je kao glavni cilj u ovoj godini.

fdgsMatija Gubec iz Tavankuta je 16. i 17. svibnja sudjelovala na Festivalu glazbenog stvaralaštva u Zagrebu. Školu su predstavili školska pjevačka skupina i tamburaški sastav škole, pod ravnanjem nastavnice glazbene kulture Emine Tikvicki. Učenici su se predstavili bunjevačkom pjesmom Kad zasvira tamburica jasna, a nastup su obogatili i svečanim bunjevačkim nošnjama, koje su tradicijskoj pjesmi dale jednu raskošnu notu. Nakon otpjevanih riječi pjesme, pjevačka skupina je izvela nekoliko koraka poznate igre Rokoko, u formaciji kola, koja je veoma popularna i često izvođena na području Bačke.

Kraljice sl.2Župa sv. Roka i ove godine je na blagdan Duhova imala svoje Kraljice, običaj koji živi na ovim prostorima već dugi niz godina. Kraljice su sudjelovale na svetoj misi, a nakon toga su obilazile obitelji i ljeljale. Odjevene u šling, s kraljičkim kapama na glavi, predvođene pastirom, donosile su radost blagdana. Kraljice je pripremila i uvježbala s. Silvana Milan.

Bodrog djeca igraKUD Hrvata Bodrog iz Monoštora može se pohvaliti brojnom dječjom folklornom skupinom, a upravo ovi najmlađi članovi Bodrogove obitelji dio su projekta Hrvatske matice iseljenika Igračka u srcu. A s obzirom na njihov uzrast, jer neki od njih još nisu ni stasali za školu, dječje igre itekako im pristaju. Naravno, uz šokačku nošnju.

izlozba s kolinije Stipan Sabic 2017S namjerom da sačuva sjećanje na subotičkog pedagoga i likovnog umjetnika Stipana Šabića (1928.-2003.), Hrvatska likovna udruga Croart iz Subotice od 2011. organizira međunarodnu umjetničku koloniju koja nosi njegovo ime. Prošle je godine održan sedmi saziv te kolonije a nastala djela mogu se pogledati na izložbi koja je do 28. srpnja otvorena u galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici. Izloženo je 26 slika 13 umjetnika iz Srbije, Hrvatske, BiH, Mađarske, Rumunjske i Austrije. U pitanju su djela različite tematike, stilskih pristupa, te tehnika realizacije.