Pozovite » (+381) (0)24 535-533

lira naiva logoHrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za šesnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika Vojvodine pod nazivom Lira naiva 2018.

divanim sokacki monostor„Čeljadi naša, ala je nama lipo bilo. Kako di smo bili, pa kod Evče i Pere Drckovih u Monoštoru na Petrovu. Kako su nas samo dočekali, a vidili smo i njevu snašu Anicu. Fali je Evča kako je lipa i vridna, pa još i bogata. Nek Evča priča šta oće al vidili smo mi opasna je ona, Stipu skroz okrenila, a i cilu je kuću priuzela. A dočekali su nas baš lipo. Dudovača olađena u bunaru, jagnjeći paprikaš, kolača fini, gibanice. Išli smo i na veliku misu.

leksikon u drenovcimaU Općinskoj narodnoj knjižnici u Drenovcima (Vukovarsko-srijemska županija) prošloga je tjedna održan program pod nazivom Izradimo leksikon. Tom prigodom predstavljeno je više leksikografskih projekata, među kojima i projekt Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca kojega realizira Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice. Predsjednik HAD-a Mato Groznica i izvršni urednik Leksikona Tomislav Žigmanov govorili su o nastanku, načinu rada i izradi kriterija za Leksikon.

Zvonko TadijanZa razliku od većine kulturnih udruga hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, KPZH Šokadija iz Sonte ima vlastite prostorije. U većini sredstvima Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske 2003. godine je kupljena jedna stara kuća u Sonti, a sve do danas, ovisno o raspoloživim sredstvima, rađena je adaptacija, rekonstrukcija i opremanje ovog objekta sukladno projektu i potrebama. Iako je objekt već više godina djelomice u uporabi, službeno svečano otvaranje vezano je uz ovogodišnje Šokačko veče, koje je upriličeno u petak, 17. studenog 2017., u 19 sati.

kako očuvati tradicijuPosljednjih godina sve je uočljivija kriza u radu seoskih kulturno-umjetničkih društava. Najveći uzročnik ove krize je pojačan trend iseljavanja mladih, ali i života u vremenu  individualaca, gdje je svaka jedinka otuđena i sama. Na ovaj problem nadovezala se i financijska kriza, koja je prouzročila i opadanje intenziteta i kvalitete rada u svim nekada vrlo aktivnim zajednicama kulture. Zainteresiranih za folklorne aktivnosti sve je manje, jer se ta kultura više ne potiče u vrtićima, školama i drugim zajednicama.

stevan mackovicSubotica i likvidirani civili nakon oslobođenja grada (1944.-1945.) ili originalno Szabadka és felszabadulás után (1944.-1945.) áldozatul esett polgári személyek naziv je nove knjige/publikacije povjesničara i ravnatelja Povijesnog arhiva u Subotici Stevana Mačkovića. Knjiga ima 40 stranica, a objavljena je kao prva u ediciji Minerva Füzetek.

Dalibor MergelDalibor Mergeliz Pančeva jedan je od malobrojnih hrvatskih aktivista u Banatu, gdje danas živi oko 3.000 pripadnika te zajednice. Rođen je u Pančevu 1991. godine. Diplomirao je 2015. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu na Odjelu za etnologiju i antropologiju s tezom Etnički identitet Hrvata u Starčevu. Uz izvjesne prilagodbe njegov je diplomski rad objavljen u sedmom broju Godišnjaka za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

etno salas DjurdjinNa inicijativu đurđinskog župnika Dražena Dulića jesenas su organizirane tri radne akcije u dvorištu crkve. Osim angažmana župljana, na jednu od ovih akcija odazvali su se i članovi Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca. Tom prigodom članovi Dužijance razgovarali su i sa župnikom Dulićem o obnovi Bunjevačkog salaša u kojemu je smještena etno-zbirka, a koji je, kako ističe predsjednik Udruge Marinko Piuković „u jako lošem stanju i zahtijeva velike građevinske zahvate“.