Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Bac predstavljanje monografije i topoteke1Nakon Monoštora, Sonte i Berega, monografija Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca predstavljena je i u Baču, u utorak, u tamošnjem Franjevačkom samostanu. Predstavljanje je organizirao Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata koji je sunakladnik ove monografije uz Filozofski fakultet i FF-press iz Zagreba. Ovo kapitalno djelo na oko 700 stranica plod je istraživanja koje su u radoblju od 2014. do 2018. provodili studenti etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a pod mentorstvom prof. dr. sc. Milane Černelić.

surcin nova rijecU četvrtak, 18. lipnja 2020. godine u  dvorištu Hrvatske čitaonice Fischer u Surčinu, predstavljen je posljednji dvobroj Časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ. Riječ je o časopisu kojega zajednički objavljuju Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ iz Subotice. Jedan temat u novom dvobroju posvećen je „beogradskom krugu hrvatskih pjesnika“, a u njemu su objavljene pjesme sedmero autora iz Surčina, Zemuna i Beograda: Marka Kljajića, Marije Brzić, Miroslava Pendelja, Danijele Lukinović, Zvonimira Franje Vuka, Ljiljane Crnić i Ivana Sokača. Upravo ovaj temat bio je polazište za književnu večer priređenu u Surčinu, na kojoj su sudjelovali i sami autori, predstavivši svoje pjesničko stvaralaštvo. 

izlozba BiSN Monostor FOTO Josip StantićSvečanost obilježavanja Dana zajednice započela je euharistijskim slavljem u crkvi svetog Petra i Pavla u Monoštoru, koje je predvodio velečasni Goran Vilov, monoštorski župnik. Dio proslave bila je i izložba priređena u povodu obilježavanja 150. obljetnice od tiskanja prvog broja Bunjevačkih i šokačkih novina, čiji je pokretač bio Ivan Antunović, te obilazak kuće monoštorske župe koja je na korištenje data KUD-u Hrvata Bodrog i sjednica HNV-a koja je održana nakon toga.

priskakanje vatrePriskakanje vatre uoči svetog Ivana Cvitnjaka održano je u Đurđinu 23. lipnja 2020. godine u organizaciji Udruge bujevačkih Hrvata Dužijanca. Ovaj stari običaj uvršten je prvi puta u program 100. Dužijance i od tada se redovito održava. U svome obraćanju direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković kazao je kako se ovaj stari običaj u današnje vrijeme upriličuje prema sjećanju Alojzija Stantića, koji ga je zapisao i tako oživio za ponovno održavanje. On je naglasio kako je cilj UBH-a Dužijanca „kroz manifestacije objediniti bogatstvo naše tradicije, duhovnosti i stvaralaštva i tako očuvati nacionalni identitet bunjevačkih Hrvata u Subotici i drugim mjestima Bačke“. On je ujedno izrazio zahvalnost đurđinskom župniku vlč. Draženu Duliću koji je ustupio prostor za priskakanje vatre u dvorištu župne crkve. 

franjevci na netuU trećem dijelu feljtona posvećenom predstavljanju hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini, odnosno Srbiji, na društvenim mrežama donosimo najbrojniju skupinu prisutnu na Facebooku, koju čine crkve, župe, redovničke, odnosno molitvene zajednice, svjetovni redovi, molitveni pokreti i dr. Katoličke crkve s područja Subotičke i Srijemske biskupije, Beogradske nadbiskupije i Banata. 

sid„Poštivati i uvažavati druge, visoko vrjednovati iskrenog i pravog prijatelja, susjeda, biti mu od pomoći u svakom trenutku, sveta je dužnost čovjeka kršćanina. Ali posebnom, dubokom, smjernom i strpljivom ljubavlju kakvom se voli najtrajnije, održavati u životu svoje tradicionalne, kulturološke oblike postojanja, važan je zadatak svakoga pripadnika jedne nacije. Zato su 11. lipnja 2010. godine reskim, zvonkim i umilnim zvukom odjeknule šokačke tambure, nakrivili se bećarski šeširi, otvorile se crvotočne škrinje naših baka i snaša, pa na svjetlosti sunca zasjali prelijepi konci i vezovi, veselo zaigrale tanke iglice, a na bosiljak i lavandu zamirisali nasmijani šareni cvjetovi s narodnog ruha koje se oblačilo samo u svečanim prilikama, čuvalo za svečane prilike...“ 
Ovim riječima je u predgovoru monografije Hrvatskog kulturnog društva Šid opisan početak rada udruge koja će (danas) 19. lipnja 2020. godine na blagdan Presvetog Srca Isusova, proslaviti svoju 10. obljetnicu.

radio marijaUz tri hrvatske profesionalne institucije u Srbiji – Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Novinsko-izdavačku ustanovu Hrvatska riječ i političku stranku Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, veliku i odgovornu ulogu u promoviranju kulturnog naslijeđa ovdašnjih Hrvata imaju hrvatske udruge, kojih, po trenutnom popisu sastavljenom za potrebe izrade Strategije informiranja na hrvatskom jeziku u RS, ima 40 – od čega 37 na području Bačke, Srijema i Banata, a tri u Beogradu. Činjenica da su gotovo sve (34) prisutne na Facebooku daje povod da se istraži i prikaže u kolikoj mjeri i na koji način one koriste ono što im nudi ova popularna društvena mreža.

bandas i bandasicaSvetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u narodu poznata kao Tijelovo ili Br(a)šančevo, proslavljena je 11. lipnja 2020. godine. Za Katoličku crkvu Tijelovo je svetkovina u spomen na ustanovljenje Euharistije, a Tijelovska procesija je izraz i svjedočanstvo vjere.