Pozovite » (+381) (0)24 535-533

salon knjiga u nsPretposljednjeg dana Salona knjiga u Novom Sadu, koji je trajao od 6. do 12. ožujka, svoj nastup imalo je HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada. Oni su predstavili knjige iz njihove dosadašnje naklade s naglaskom na zbirku pjesama Preprekovo proljeće 2016. i knjigu pjesama Refleksija nutrine članice njihova Književnoga kluba Ljerke Radović. Kazivajući poeziju, ovom su se prilikom predstavili i neki od pjesnika, članova spomenutog Književnoga kluba.

izlozbu bonjur l europeVrata doma 74-godišnje Dagmar Meneghello na otoku Sveti Klement nedaleko od Hvara već više desetljeća otvorena su brojnim umjetnicima, gdje u miru i intimi mogu stvarati svoja djela. Dio njezine bogate kolekcije predstavljen je u Novom Sadu na nedavno otvorenoj izložbi Bonjur l’ Europe – Primjeri intimizma i privatnosti hrvatskog modernizma. Izložba se sastoji iz dva dijela: u Muzeju suvremene umjetnosti Vojvodine prikazani su radovi koji pripadaju razdoblju prelaska iz modernizma u postmodernizam, a Galerija likovne umjetnosti Poklon zbirka Rajka Mamuzića rezervirana je za djela žena-autorica zastupljenih u kolekciji.

tribina jezik i manjineU okviru tribine Jezik i manjine u Vojvodini danas, održanoj 8. veljače u čitaonici novosadske Gradske knjižnice održana su dva predavanja. Prvo, Jezik kao putovnica: diskursi multikulturalizma među mladima mađarske nacionalnosti u Vojvodini, održala je Krisztina Rácz sa Sveučilišta u Ljubljani, a drugo, Jezična tržišta i društvene hegemonije: održavanje mreža aktivista za hrvatski jezik, održao je Andrew Hodges sa Sveučilišta u Rijeci. Na ovoj tribini predavači su predstavili svoja suvremena akademska istraživanja o dvije nacionalne manjine u Vojvodini – mađarskoj i hrvatskoj.

skup kultura i identitet bunjevacaU Novome Sadu je pod pokroviteljstvom vojvođanskih institucija održan simpozij o identitetu Bunjevaca, kojim se zagovara njihova nehrvatska pripadnost, što je u vodstvu hrvatske manjine ocijenjeno kao miješanje Srbije u identitetski spor bunjevačkih Hrvata u Vojvodini, a dva su hrvatska znanstvenika odbila sudjelovati u radu toga skupa. U Vojvodini živi zajednica od oko 16.000 Bunjevaca koji niječu pripadnost hrvatskim korijenima. Zastupa ih Bunjevačko nacionalno vijeće koje ima potporu državnih i, od promjene vlasti u Vojvodini, pokrajinskih vlasti.

gostujuca izlozba iz hrvatskeU izložbenom prostoru Muzeja Vojvodine u Novom Sadu do 30. rujna može se pogledati izložba Tržnica – trbuh grada. U pitanju je gostujuća izložba nastala u suradnji dviju ustanova kulture iz Hrvatske – Etnografskog muzeja Istre i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Istražujući tržnice u Rijeci i Puli, cilj izložbe bio je istaknuti specifični značaj tih tržnica, ali ukazati i na univerzalnu temu odnosa kupaca i prodavača koja je karakteristična za sve tržnice.