9. likovna kolonija HKD-a Šid

Objavljeno: 30.09.2022. Pregleda: 50

HKD Šid iz Šida, u suradnji s HLU-om Croart iz Subotice, organiziralo je od 17. do 19. rujna 2022. godine IX. saziv svoje likovne kolonije. Kolonija je održana u Šidu i Sotu, a nastalo je tridesetak slika u različitim tehnikama i s raznim motivima i temama. Sudjelovalo je 20 slikara iz Srbije (Subotice, Srijemske Mitrovice, Šapca, Novog Sada, Šida) i Hrvatske (Iloka, Tovarnika i Belišća).

„Zbog same činjenice da je Šid poznat po slikaru Savi Šumanoviću, njegovoj spomen kući i galeriji, te slikaru naive Iliji Bašičeviću Bosilju, želja nam je bila pridonijeti tradiciji slikarstva u našoj sredini. I pored financijskih poteškoća, uspijevamo održati kontinuitet kolonije. Pristojna sredstva za održavanje likovne kolonije dobivamo iz općinskog proračuna, a posljednjih godina smo redovno aplicirali na natječaje Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji su nam također financijski pomagali. Također, u likovne kolonije nastojimo uključiti i djecu koja pokazuju sklonost za likovni rad“, kaže predsjednik Organizacijskog odbora kolonije Josip Pavlović.

Suradnja udruga iz Šida i Subotice na realizaciji ove kolonije traje već devet godina.
„Sva umjetnička djela koja su nastala na prethodnih devet susreta svjedočit će o uspješnoj suradnji dvije hrvatske udruge, zajedničkom radu na promicanju kulturne baštine Hrvata u Vojvodini. Mi te susrete svake godine obogaćujemo kroz kvalitetu sudionika i nastalih djela“, kaže predsjednik HLU-a Croart Josip Horvat.

Likovne stvaraoce posjetio je grkokatolički župnik u Šidu Mihajlo Režak, a u telefonskom razgovoru dobrodošlicu im je poželio župnik domaćin Nikica Bošnjaković, koji je bio odsutan zbog obaveza u Hrvatskoj.

Inače, tijekom proteklih godina od kada se kolonija održava (osim u posljednje dvije godine zbog pandemije koronavirusa), u Šidu je boravilo više od 60 slikara iz Srbije i Hrvatske, koji su udruzi ostavili 180 umjetničkih djela. Zahvaljujući sredstvima od prodaje slika, šidska udruga uspjela je izgraditi binu u dvorištu župne kuće te nabaviti određena tehnička sredstva za svoj rad: ozvučenje, kino projektor, fotoaparat. Svake se godine tiska i katalog o likovnoj koloniji. Katalog s lanjske kolonije, u kojem se nalazi i dio posvećen tragično preminulom članu šidske udruge Franji Prekpaljaju, bit će predstavljen 30. listopada u Sotu.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima