Zagrebačko kazalište za djecu Mala scena nastupilo u Subotici

Objavljeno: 30.09.2022. Pregleda: 41

Natjecateljski program 29. Međunarodnog festivala kazališta za djecu u Subotici, 23. rujna 2022. godine otvorila je predstava Velika tvornica riječi u izvedbi Kazališta Mala scena iz Zagreba. Velika tvornica riječi je na festivalu Mali Marulić, najznačajnijem festivalu dramskog stvaralaštva za djecu u Hrvatskoj, ponijela titulu najbolje predstave u cjelini za 2021. godinu.

Tema ljubavi i prijateljstva

Komad je dramatizirao Bruno Margetić motivski se oslanjajući na istoimenu, svjetski popularnu slikovnicu francuske autorice Agnes de Lestrade. Osnovna tema književnog predloška je status riječi u našem potrošačkom društvu, te vjera u pobjedu istinskih vrijednosti. Priča dramskog djela Bruna Margetića pokreće se, ali ne okreće, oko moći riječi koja je tako čudesno sugestivno, aktualno, jednostavno i jasno ostvarena slikovnicom. U fokusu dramatizacije Velike tvornice riječi bila je tema ljubavi i prijateljstva, koja je izvedena vješto i toplo s brojnim, pa tako i tipičnim elementima radnje.

Dramski tekst je napisan u stihu kombinirajući s pravom mjerom generacijske blizine i sofisticirane primjerenosti svakodnevno s poetskim, posebice u odušcima uslijed intenzivne empatije. Ostaje žal zbog neprepoznatog i neiskorištenog potencijala izvorne priče kojim su, upravo, osvojena srca tolikih čitatelja. Štoviše, raskoš riječi predstave u suprotnosti je s polaznom točkom priče da se riječi u zemlji Velike tvornice riječi kupuju, da su skupe, te da ljudi gotovo uopće ne govore.

Neuobičajeni psihološki koncept

Ovaj kazališni projekt Male scene iz Zagreba izvrstan je iz više razloga. Posebnu zanimljivost daje mu smjeli i neuobičajeni psihološki koncept. Naime, Velika tvornica riječi sastoji se od tri dramska teksta kao tri zasebne predstave. Publika može obuti cipele troje glavnih junaka: djevojčice Silve, dječaka Fileasa i Oskara, te vidjeti kako iste događaje doživljavaju i tumače na različite načine. Subotička publika imala je prigodu vidjeti Oskarovu priču, te nam ostaje vjerovati kako su i druge dvije priče jednako tanano i osjećajno izvedene. Drugi važni aspekt je spoj različitih grana izvedbenih umjetnosti: lutkarstva, glume i glazbe, koji organskim redateljskim sklopom Morane Dolenc (koja s Dragom Dolencom potpisuje scenografiju i lutke) podiže kvalitetu predstave na zavidnu ljestvicu.

Melodičnost riječi i napetost razvoja radnje podcrtana je izvanrednom autorskom glazbom Borne Ercega (za klavirom je bila Ana Dadić) koja je uz fantastičnu glumačku i vokalnu izvedbu operne pjevačice Buge Marije Šimić (kao naratorica) sve vrijeme plijenila i držala pozornost. To nas dovodi trećoj značajki izvrsnosti, a to su mladi i talentirani umjetnici (uz Šimić je glumac Nikola Radoš kao Oskar) čija nesebičnost, profesionalnost i elan mogu uobličiti, čini se, sve svjetove.

Predstava Velika tvornica riječi atraktivan je i inspirativan dašak mjuzikla sa svjetskih pozornica velikih produkcijskih kuća ili s velikih ekrana Disneyevih crtaća. Tim više čestitke četi doista maloj na hrabrosti i izvanrednim rezultatima!

Izvor: Hrvatska riječ (Nevena Mlinko)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima