Božićni pjevački i folklorni koncert u Tavankutu

Objavljeno: 22.12.2023. Pregleda: 55

U Tavankutu se prvi put održava serija događaja pod nazivom Advent u Tavankutu, koja je započeta 2. prosinca 2023. godine paljenjem prve adventske svijeće na Etno salašu Balažević. U sklopu ovog programa protekloga vikenda održana su i dva božićna koncerta – pjevački i folklorni.

Pjevački koncert

Pjevački koncert održan je u subotu, 9. prosinca 2023. godine, u crkvi Presvetog Srca Isusova gdje su, uz pjevačku skupinu (zbor) folklornog odjela domaćeg HKPD-a Matija Gubec, nastupili i Ženska pjevačka skupina Prelje iz HKC-a Bunjevačko kolo te tamburaši HGU-a Festival bunjevački pisama iz Subotice.
Gupčeve pjevače pripremila je profesorica glazbene umjetnosti Emina Tikvicki, koja je ujedno i ravnala koncertom.
‚‚Zbor koji je nastupao počeo je u listopadu s radom i pripremom za ove božićne koncerte. To je sad sve novo, pokrenuli smo ovo kako bi se glazbene tradicije u selu nastavile i prikazale", rekla je Emina Tikvicki.
Četrdeset mladih, odjevenih u tradicijske zimske bunjevačke nošnje, izveli su božićni program koji je otvoren numerom Veseli se Majko Božja. Osim nje, publika je imala prilike čuti i Diva Mati ditešce, Srićna noć je prispila kao i Spavaj mali Božiću u solo izvedbi Milice Tikvicki uz pratnju tamburaša.
Ženska pjevačka skupina Prelje počela je s radom 2018. godine i okuplja djevojke koje su pored tradicijskog plesa, voljne izučavati tradicijsko pjevanje iz raznih krajeva naše regije. Voditeljica skupine je Ines Bajić. One su za ovaj koncert pripremile pjesme U to vrijeme godišta, Poslan bi Anđel Gabrijel, O Betleme grade slavni, Radujte se narodi i Hajte braćo da iđemo. Koncert su zatvorili pjevači iz Tavankuta s pjesmom Zdrav budi mili gost.

Folklorni susret

Božićni folklorni koncert održan je u nedjelju, 10. prosinca 2023. godine, u mjesnom Domu kulture. Osim folkloraša domaćeg HKPD-a Matija Gubec, publika je imala prigodu vidjeti i nastupe članova gostujućih udruga – KUD-a Diša Đurđević iz Vreoca kod Lazarevca (Srbija) i KUD-a Baranjski Šokci iz Topolja (Hrvatska).
‚‚Tema ovogdišnjeg božićnog folklornog koncerta bili su običaji, dakle svi KUD-ovi su nam predstavili neke od običaja iz svog kraja", rekao je voditelj folklornog odjela HKPD-a Matija Gubec Darko Prćić. Tavankućani su tako prikazali obnovljeni običaj betlemara, mladića koji idu po obiteljima i najavljuju Božić.
Filip Golubov iz KUD-a Baranjski Šokci kaže da je zadovoljan prijemom i da vole doći u Tavankut.
‚‚Suradnja između naše općine i Tavankuta seže još davno u povijest, nakon rata je tu došlo do malo zatišja, s naše strane je to bilo komplicirano dosta, dok se ljudi nisu vratili, dok folklor nije nanovo krenuo, ali evo posljednjih nekoliko godina imamo odličnu suradnju, Bunjevci i Šokci iz Bačke dolaze svake godine na naše programe u Draž i Topolje, uključujući naravno i Matija Gubec iz Tavankuta i evo sad smo mi dobili priliku uzvratiti susret što nam je iznimno drago", kaže Golubov.
Mina Golubović iz KUD-a Diša Đurđević kaže kako su se s KUD-om iz Tavankuta upoznali u Bosni i Hercegovini, točnije u Devetku.
‚‚Jako smo se lijepo družili i nakon toga smo pozvali Tavankućane na naš dječji festival, koji je bio međunarodnog karaktera s predstavnicima iz svih država bivše Jugoslavije. Zadovoljni smo i nastupom i prijemom, pogotovo što je ovo prvi put da smo ovoliko na sjeveru, nastupali smo nekad u Vojvodini ranije, ali u Novom Sadu i u manastiru Petkovica, tako da smo sada prvi put u Subotici i u Tavankutu", kaže Golubović.
U okviru Adventa u Tavankutu održano je već nekoliko događaja: upaljene su prva i druga adventska svijeća na Etno salašu Balažević, otvorena je božićna izložba, u školi je priređen vašar dječjih rukotvorina, a djecu je posjetio Mikulaš (Sv. Nikola). Treća i četvrta adventska svijeća bit će upaljene u subotu, 16. i 23. prosinca u 18 sati na Etno salašu Balažević. U subotu, 16. prosinca bit će održan i Božićni vašar uz ponudu kuhanog vina, zamedljane rakije, fanaka (krafni), čaja, a tridesetak izlagača iz okolnih mjesta ponudit će svoje rukotvorine i autohtone proizvode. Za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški sastav Amanet.

Izvor: Hrvatska riječ (I. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima