U sklopu projekta Dani Rusina u Đurđinu učenici OŠ Vladimir Nazor iz Đurđina posjetili su osnovnu i srednju školu Petro Kuzmjak

Objavljeno: 29.12.2023. Pregleda: 36

U sklopu projekta Dani Rusina u Đurđinu, koji je jednim dijelom financiralo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, 15 učenika sedmih i osmih razreda Osnovne škole Vladimir Nazor u Đurđinu, ravnateljica Ljiljana Dulić, nastavnici matematike i kemije Terezija Vidaković Mukić i Slavko Benčik, kao i učiteljica Iris Stantić Miljački posjetili su 4. prosinca 2023. godine osnovnu i srednju školu s domom učenika Petro Kuzmjak u Ruskom Krsturu. Nakon prijema ravnateljice škole u Ruskom Krsturu Natalije Budinski, učenici su imali kviz u kojem su odmjerili znanja iz povijesti i geografije. Nakon kviza svi skupa su obišli školu i učionicu budućnosti – Makers lab, kao i prostorije doma učenika i smjestili se u veliku blagovaonu. Tradicijska jela Rusina: piroške, kapuščanjiki, gorhelji... gostima iz Đurđina pokazala je Ljubica Njaradi. Jedan dio jela je bio unaprijed pripremljen, a neka jela su sami učenici pravili.
Gosti iz Đurđina obišli su turističke znamenitosti Ruskog Krstura: Zamak – nekadašnju školu u kojoj se nalaze prostorije Nacionalnog savjeta Rusina i Muzej sa zbirkom eksponata – stalnom postavkom koja prikazuje povijest i tradiciju Rusina na ovim prostorima.
Obje ravnateljice su se složile da ovo neće ostati i jedini susret učenika i nastavnika, te će se suradnja nastaviti. Nakon povratka u Đurđin, delegacija učenika koja je bila u Ruskom Krsturu je svojim drugarima prenijela doživljeno iskustvo putem prezentacije, izrade ukrasa – magneta s motivima rusinske narodne nošnje, obilježivača za knjige i kuhara tradicijskih rusinskih jela.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima