Preprekovo proljeće 2022. u Novom Sadu

Objavljeno: 26.05.2022. Pregleda: 83

Hrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo Stanislav Preprek iz Novog Sada organiziralo je i ovoga svibnja književnu manifestaciju Preprekovo proljeće. U malom amfiteatru novosadskog SPENS-a okupilo se 7. svibnja 2022. godine šezdesetak ljubitelja poezije kako bi, slaveći rođendan svestranog petrovaradinskog stvaraoca Stanislava Prepreka (1900. – 1982.), saznali tko su novi pobjednici tradicionalnog pjesničkog natječaja koji Preprek organizira svake godine te, kako je to poželio i predsjednik ove udruge Krešimir Tkalac, uživali u izričaju majstora riječi koji sudjeluju na Preprekovim natječajima.

Ovogodišnji laureati

Prosudbeno povjerenstvo ovogodišnjeg natječara činili su pjesnik i književni kritičar iz Vinkovaca Franjo Nagulov, književna kritičarka iz Novog Sada Dragana V. Todoreskov (ujedno i urednica 13. po redu pjesničkog zbornika Preprekovo proljeće) i Ana Marija Kaluđerović, koja je na čelu književnog kluba novosadske hrvatske udruge. O zbirci pjesama, u kojoj su zastupljena djela 23 pjesnikinje, te rezultatima natječaja govorio je Franjo Nagulov:

„Pobjednica Dragica Križanac pjesmom Pogledaj dom svoj anđele demonstrirala je intermedijalno-citatnu osjetljivost rijetko uočljivu u domeni književnog amaterizma. Naslovna poveznica s Đorđevićevim hitom iz sredine osamdesetih nadograđena je distopičnim freskama (bliske) budućnosti: kao upozorenje, ali i rezignirana konstatacija izvjesne kulminacije dehumanizacije, čak i transhumanizacije o kojem, barem za sada, više doznajemo kroz prizmu konspirativnih teorija i pseudoznanstvenih nagađanja.

Nada Vukašinović pjesmom je Otok (koja je dobila drugu nagradu) demonstrirala istančanu, estetski respektabilnu liričnost, tkanje sačuvano od jakih, premda nenametljivih slika koje rezultiraju atmosferom koja potiče aktivaciju čitalačkog asocijativnog mehanizma.

Ljerka Radović, laureatkinja treće nagrade, pjesmom Čerlene jaboke nije samo ukazala na zapostavljenu vrijednost dijalektalnoga stvaralaštva, već je obradovala kako ritamskom dopadljivošću, tako i grafostilističkim hipersenzibilitetom neoavangardnoga iskustva“.

Pohvale pjesnicima

Laureati su čitali svoje nagrađene pjesme, dopunjene prepozantljivim hrvatskim narodnim popjevkama koje su izvele dame iz Ženske pjevačke skupine Prepreka. Među pjesnicima koji su zastupljeni u zbirci, a koji dolaze iz Srbije, Hrvatske, BiH i Nizozemske, povjerenstvo je odlučilo pohvaliti Evicu Kraljić, Jelenu Radojčić, Branimira Miroslava Tomlekina, Maricu Žanetić Malenicu te napose pjesničke potencijale Maje Gračan Livade iz Rume.

Sudionike manifestacije pozdravili su opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu dr. Stjepan Glas i zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, a pročitano je i pozdravno pismo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je, uz gradske i pokrajinske institucije, pomogao održavanje ove manifestacije.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima