Proslavljen praznik hrvatske zajednice - Dan izbora za prvi saziv HNV-a

Objavljeno: 29.12.2023. Pregleda: 40

Petka, 15. prosinca 2023. godine, proslavljen je jedan od četiri praznika hrvatske zajednice – Dan izbora za prvi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća. Uoči proslave u Subotici potpisano je Pismo namjere o uspostavljanju suradnje između Hrvatske zajednice županija (HZŽ) i Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV). Pismo namjere potpisali su predsjednik HZŽ-a Danijel Marušić i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, a sporazumom će biti usustavljeno financiranje programa i projekata Vijeća (15 tisuća eura godišnje od svake županije, a ukupno ih je 21).
U pismu, među ostalim, stoji kako se suradnja uspostavlja ‚‚podupirući zajednički gospodarski i kulturni prostor kao i poboljšanje kvalitete življenja kroz stalnu financijsku potporu programima i projektima, a kojima je cilj osnažiti hrvatsku manjinsku zajednicu u domicilnim državama u ostvarivanju manjinskih prava, pogotovo etničku, vjersku, kulturnu i jezičnu samosvijest te ih učiniti punopravnim čimbenikom domicilne države". Također, suradnja se uspostavlja ‚‚ističući povijesnu, kulturnu, gospodarsku i socijalnu povezanost stanovništva za potrebu za jačanjem uzajamnih odnosa i veza utemeljenih na prijateljstvu, solidarnosti i suradnji između dviju strana, s ciljem ostvarivanja uravnoteženog i trajnog rasta" te ‚‚dijeleći mišljenje o potrebi promicanja i razvoja trajnih odnosa u gospodarskom, trgovinskom i institucionalnom području".

Više nećemo morati prositi

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je kako je današnji dan zapravo potvrda, zahvala i nagrada za sve godine tijekom kojih se Hrvatsko nacionalno vijeće trudilo, borilo i s ne malim sredstvima, nerijetko u teškim uvjetima opstajalo.
‚‚Mi još zaista ne možemo ni pojmiti što nas to čeka iduće godine kada više nećemo morati prositi za naj-osnovnije funkcioniranje HNV-a, za projekte kao što su udžbenici, kao što je prijevoz učenika, kao što su izvan-nastavne aktivnosti, manifestacije, kulturne priredbe... Jednostavno, moći ćemo relaksirano funkcionirati, raditi i povrh svega imati nove ideje i nove projekte", rekla je Vojnić.
Ona je ukratko podsjetila kako je došlo do suradnje s Hrvatskom zajednicom županija pa tako i do ovog čina:
‚‚Hrvatsko nacionalno vijeće, zajedno s Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini, dugi niz godina imali su poveznice i dobru suradnju sa županijama. Naravno, s onim bližim – Vukovarsko-srijemskom i Osječko-baranjskom, pomagali su nas i u periodu kada je bilo najteže, i financijski i kadrovski, na svaku našu potvrdu su odgovarali. Ovo je jedna nova ljestvica koja je proizišla od inicijative župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara da se sve županije zajedno organiziraju. Petnaest tisuća eura nije malo, dobit ćemo još dva proračuna koliko je do sada HNV imalo, a tu inicijativu su prihvatili svi župani. Župan Marušić koji predvodi Hrvatsku zajednicu županija stavio ju je na dnevni red, jednoglasno je usvojena i od iduće godine će to početi biti realizirano", navela je predsjednica Vojnić.
Temelj djelovanja Hrvatske zajednice županija oduvijek je bilo zajedničko istupanje županija u cilju promicanja interesa regionalne samouprave i boljeg života lokalnih zajednica diljem Hrvatske, ali i van njezinih granica, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić.
‚‚S osobitom pažnjom županije pojedinačno njeguju odnose s Hrvatima u Vojvodini, a neizmjerna je čast i radost da danas formaliziramo suradnju Hrvatske zajednice županija kao nacionalnog udruženja svih županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća kao najvišeg zastupničkog tijela Hrvata u Srbiji. Vaš doprinos u ostvarivanju prava na manjinsku samoupravu je nemjerljiv i zbog toga imate našu apsolutnu podršku i poštovanje. Povijesna, kulturna, gospodarska i socijalna povezanost stanovništva, ali i istaknuta potreba za promicanjem i razvojem trajnih odnosa u gospodarskom, trgovinskom i institucionalnom području garancija su uravnoteženog i trajnog rasta kojemu svi težimo. Današnji potpisi su simboli ostvarivanja zajedničkih ciljeva i želje da zajedno gledamo u budućnost. Hvala svima koji marljivo rade na očuvanju ovog, prije svega, prijateljstva. Hvala još jednom na svemu što radite za hrvatske lokalne zajednice u Vojvodini. Ostajemo međusobna podrška i pomoć kada je ona potrebna", kazao je Marušić.
Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predstavnici sljedećih županija: Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Krapinsko-zagorske, Vukovarsko-srijemske te predstavnici Državne škole za javnu upravu i Hrvatske zajednice županija.

Puno učinjeno za 21 godinu

Nakon potpisivanja ugovora, u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici održana je svečanost proslave Dana izbora za prvi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća. Prije 21 godinu, 15. prosinca 2002., održana je elektorska skupština (izbori) za prvi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća, samoupravnog tijela te manjinske zajednice koje je konstituirano u siječnju 2003. godine.
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić u svojem je govoru istaknula kako možemo biti ponosni ‚‚što smo ne samo očuvali krovnu instituciju svih ovih godina već što je i danas kao 15. prosinca 2002. godine ova dvorana jednako puna – i ljudi i vjere da sve što radimo ima velik smisao, ne samo za nas u HNV-u nego još više za vas koje predstavljamo i za čije interese se predano angažiramo".
‚‚U ovih 20 godina nisu svakom od nas prioriteti bili jednaki i nije se uvijek napredovalo istim tempom, ali sigurno je svatko pridonio onako kako je u tom trenutku smatrao da je najbolje za našu zajednicu i kako su okolnosti to dopuštale", kazala je ona.
Moto proslave bio je sadržan u naslovu plesne predstave Memento (u prijevodu: sjeti se) čije su dijelove tijekom večeri izvodili folkloraši domaćeg HKC-a Bunjevačko kolo. U tom kontekstu, predsjednica Vojnić podsjetila je i na brojna postignuća hrvatske zajednice u područjima obrazovanja, kulture, informiranja, institucionalne izgradnje i političke participacije.
‚‚Sjetimo se kako je Vlada Hrvatske počela snažnije podupirati Hrvate u Srbiji i kako je i Vlada Srbije nekoliko puta pozitivno odgovorila na naše zahtjeve te kako je predstavnika naše zajednice uzela za ministra u Vladi", istaknula je Vojnić.

Divimo vam se što ste očuvali identitet

Specijalni gosti svečanosti bili su brojni župani iz Hrvatske na čelu s predsjednikom Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem. U svojem obraćanju Marušić je istaknuo kako Dunav ne razdvaja već spaja hrvatski narod s lijeve i desne strane.
‚‚Mi vas poštujemo, mi vam se divimo i mi vas volimo jer doista je veliko biti dio hrvatskog naroda u Srbiji kao manjinskog i sačuvati svoj povijesni, kulturni, jezični i nacionalni identitet. Svaka različitost, kako hrvatskog naroda u Srbiji, kao i srpskog naroda u Hrvatskoj, oplemenjuje i obogaćuje države u kojima živimo. Duboko vjerujem da će hrvatski narod u Srbiji imati ista ona prava kakva imaju sve nacionalne manjine u Hrvatskoj. Hrvatska je već deset godina jedna od zvijezda na europskom nebu i želim i vjerujem da će i Srbija ući u Europsku uniju, zbog boljitka svih onih koji u njoj žive, a naravno meni najdražeg hrvatskog naroda", kazao je Marušić.

Zajedništvo kao snaga

Okupljenima se obratio i ministar za ljudska i manjinska prava i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov koji je kazao kako je hrvatska zajednica u protekla dva desetljeća ostvarila mnogo zahvaljujući snazi koja ne počiva na novcu i političkoj moći, već na zajedništvu.
‚‚Naša snaga je zajedništvo, okupljanje oko dobra naroda kojeg predstavljamo. Zajedništvo zahtijeva dosljedno inzistiranje ne na onom što razdvaja i dijeli, već onome što zbija. Samo posloženi unutar nas, okupljeni u zajedništvo, možemo ostvariti, i ostvarili smo, mnogo toga. I okupljamo se vođeni dobrom pripadnika naše zajednice, koje nije na štetu nikoga drugoga, ne toliko radi imanja i materijalnih dobara već radi dobra kada su u pitanju duh, znanje, mladost koja dolazi iza nas. Samo tako ćemo imati istu strast, istu odlučnost i ustrajnost da unatoč svemu, što je neki puta i oporo i gorko, uspijemo doći tamo kamo hoćemo", kazao je Žigmanov.

Uručena priznanja HNV-a

Tradicionalno, dodijeljena su i HNV-ova godišnja priznanja za doprinose Hrvatima u Srbiji. Priznanje Ban Josip Jelačić za sveukupni doprinos razvoju hrvatske zajednice dobila je Hrvatska zajednica županija. Predlagač je bio DSHV, a priznanje je primio predsjednik HZŽ-a Danijel Marušić ističući kako to čini s pomiješanim osjećajima sreće, ponosa ali i obveze i motivacije za nove projekte.
‚‚Naša obveza, to je naš hrvatski narod, a naša motivacija to ste vi, svi naši dragi ljudi. Hvala vam u ime svih županica i župana", kazao je, među ostalim, Marušić.
Priznanje Pajo Kujundžić za doprinos obrazovanju na hrvatskome jeziku pripalo je Hrcku, dječjem podlistku Hrvatske riječi. Predlagač je bilo HPD Bela Gabrić iz Subotice, a priznanje su primile sadašnja i bivša urednica lista Željka Vukov i Ivana Petrekanić Sič.
‚‚Iza Hrcka stoji čitava ekipa suradnika koji iz mjeseca u mjesec stvaraju novi broj. Iza nas je prvih dvadeset godina, a ispred nas narednih 20 godina u kojima vjerujemo da ćemo biti dio odrastanja sadašnjih i nekih novih mališana", rekla je Vukov.
Priznanje Dr. Josip Andrić za doprinose u kulturi, na prijedlog Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, pripalo je HKPD-u Matija Gubec iz Rume, udruzi koja ove godine slavi 120 godina postojanja. Priznanje je primio predsjednik udruge Zdenko Lanc.
‚‚Ovim priznanjem prepoznat je rad jedne male, ali srcem velike zajednice Hrvata. Priznanje nam može biti samo poticaj za budući rad da s još većim angažiranjem i snagom čuvamo tradiciju Hrvata, kako u Srijemu tako i u Vojvodini", rekao je Lanc.
Proslavi praznika hrvatske zajednice, među ostalim, nazočili su i predstavnici hrvatske diplomacije, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Katoličke Crkve, Općine Ivankovo, DSHV-a, NIU-a Hrvatska riječ, ZKVH-a i hrvatskih udruga.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P. / I. P. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima