Nosač zvuka: Alaj piva Šokica

Objavljeno: 30.10.2015. Pregleda: 62

Naruči

Nosač zvuka Alaj piva Šokica izvorne pjevačke skupine „Kraljice Bodroga“ sadrži petnaest izvornih narodnih pjesama koje čine tek djelić iz bogatoga narodnog glazbenog nasljeđa Hrvata u Vojvodini, nasljeđa koje je često nedovoljno poznato i zatomljeno. Njihove su baštinice i „čuvarice“ Šokice iz Monoštora, pitomoga mjesta u Bačkoj, okruženog vodama i šumama.

Pisme su ove šokačke Hrvatice nekoć pivale u različitim prilikama – na divanima, po ćoškovima, na korzi, na igrankama, uz narodne i virske običaje..., te ih kao narodnu popudbinu prenosile s koljena na koljeno. Danas, okupljene u pivanju u izvornoj ženskoj pjevačkoj skupini „Kraljice Bodroga“, koja djeluje pri mjesnom Kulturno-umjetničkom društvu Hrvata „Bodrog“, monoštoračke Šokice s ponosom čuvaju kako uspomene na ta vremena tako i ljepotu narodnoga pjevanja. Vjerne glazbeno-pjevačkoj tradiciji svojega mjesta, „Kraljice Bodroga“ predstavljaju jednu od najprepoznatljivijih stanica na sceni tradicijske kulture Hrvata u Vojvodini.

Sunakladnik nosača zvuka je Kulturno-umjetničko društvo Hrvata „Bodrog“, Monoštor, urednica i recenzentica Tamara Štricki, a stručni suradnik Vojislav Temunović. Fotografije je uradio Augustin Juriga, a likovnu opremu Darko Vuković. Snimljen je u Kesler studiju, 17. 03. 2012. godine u Subotici, snimatelj Viktor Kesler.

Cijena: 250,00 dinara


Naruči

Knjige Izdavaštva

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima