Balint Vujkov: Što na srcu to na jeziku

Objavljeno: 01.12.2016. Pregleda: 55

Naruči

Povodom održavanja najveće književne manifestacije Hrvata u Vojvodini, XV. Dana Balinta Vujkova, Hrvatska čitaonica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata objavili su 2016. godine knjigu Što na srcu to na jeziku : hrvatske narodne pripovijetke (bunjevačke). Izbor iz neobjavljenih narodnih pripovjedaka koje je zapisao Balint Vujkov sačinila je Bernadica Ivanković, knjigu je uredila Katarina Čeliković, lekturu je uradio Zlatko Romić, a likovno je knjigu opremio Darko Vuković.

Ovom, četvrtom u nizu, knjigom s 15 pripovijetki i bajki, iz opusa Balinta Vujkova, a čiji se rukopis nalazi u depou Gradske knjižnice Subotica, zaokružen je ciklus iščitavanja Balintovih rukopisa. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ovu je knjigu stavio u niz Biblioteka: Posebna izdanja.

 Sadržaj ove knjige u Predgovoru je opisala Bernadica Ivanković, kako bi čitatelj lakše pratio ono što mu je ponuđeno. „Pripovijetke u knjizi Što na srcu to na jeziku tematski su grupirane u tri odjeljka. Prvi odjeljak, po kojem je zbirka i dobila ime, sadrži sedam priča koje govore o 'malom' priprostom čovjeku koji je, iako intelektualno nadmoćniji, obilježen i ograničen svojim podrijetlom. Ovaj motiv čest je u narodnim pripovijetkama. Domišljatost, bistrina uma i znanje glavne su osobine čobana i sluga koji su svojim rođenjem u nepravednom položaju. No, to ih ne sprječava da riječima i djelima svojim nadređenima, kraljevima i carevima, dokažu svoju superiornost. Pametna baba i vrag naziv je sljedeće cjeline u knjizi koja sadrži četiri priče o pameti i gluposti, a posljednji odjeljak Zmajove sluge donosi četiri bajke s elementima fantastičnog. I ovdje, kao i u cijeloj knjizi, mudrost i domišljatost pobjeđuje sirovu snagu koja zbog nedostatka pameti sama sebi presuđuje.

Cijena: 400,00 dinara.

Naruči

Knjige Izdavaštva

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima