Izabrana djela Balinta Vujkova: Bajke 3

Objavljeno: 03.10.2019. Pregleda: 62

Naruči

U sunakladi Hrvatske čitaonice i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, u listopadu 2019., povodom XVIII. Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova, objavljena je knjiga Bajke 3 Balinta Vujkova, u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova. I za ovu knjigu izbor je sačinio novinar Zlatko Romić iz Subotice, recenzentica je dr. sc. Sanja Vulić, knjigu je uredila Katarina Čeliković, a likovna oprema djelo je Darka Vukovića.

Prve tri knjige bajki čine tek oko polovice prijeđenog puta u zaokruživanju sakupljačkog rada Balinta Vujkova, piše u predgovoru Zlatko Romić, pod naslovom Raskoš riječi i mudrosti. On kaže kako su, kao i u prvim dvjema, i u trećoj knjizi bajke specifične po mnogo čemu, ponajprije po tematskoj šarolikosti „koja seže od elemenata klasične bajke do legende“.

Valja istaknuti dio predgovora u kojem se Romić obraća budućem čitatelju kao da mu otvoreno želi sugerirati ponos na baštinu zapisanu u bajkama, na univerzalne vrijednosti. „Zajednička osobina prvih pet bajki u ovom izboru svakako se tiče obiteljske povezanosti i ljubavi koje svojom snagom nadjačavaju svaku silu, moć i nepravdu. Svojom ljepotom, a napose emotivnošću, one čitatelju ne samo da na momente tjeraju suze na oko nego ga i nukaju na promišljanje o vlastitom odnosu sa svojim najbližima, ali i o univerzalnim vrijednostima kakve su, primjerice, ljubav prema bližnjemu i osjećaj za čast i poštenje. Naravno, ovakav sadržaj popraćen je i prekrasnim jezikom, opisima i mudrostima koji svojom jednostavnošću ostavljaju bez daha. I ma koliko po svojoj naravi bile tužne, kada se pročitaju, za nagradu ostaje osjećaj plemenitosti koji je po svojoj snazi ravan najljepšim ispisanim bajkama.“

Sadržaj bajki u ovoj knjizi uključuje odnos između bogataša i siromaha (kraljeva i slugu), mjesto su u njoj našle i bajke u kojima se životinje pojavljuju kao pomoćnici bez kojih bi glavni likovi pali već na prvoj prepreci u rješavanju problema koji su ih zadesili, a u nekoliko od njih takvu ulogu dobiva čak i vrag! Ima ovdje i bajki u kojima se opisuju običaji uz nesvakidašnji leksik, „legende s povijesnim podacima i likovima, koji su obogaćeni osobnim podrijetlom samog pripovjedača“, a zanimljiva je i ona, iako po dužini na razini anegdote, koja se izdvaja svojim „leksičkim blagom čiji sjaj danas malo tko može vidjeti, a još manje ga koristiti u praksi“.

Kao i u prethodnim dvjema, i u ovoj knjizi se nalazi Tumač manje poznatih riječi i izraza s više od 850 natuknica što će, nadamo se, ipak olakšati čitanje i razumijevanje radnje u bajkama, kaže u predgovoru izbornik Romić. Ali, na žalost, u nekima od njih nema podataka o kazivačima, tako da njihovu dokumentarnost čuva jedino knjiga u kojoj je ranije objavljena.

Knjiga Bajke 3 Balinta Vujkova može se nabaviti u prostorijama Zavoda (Laze Mamužića 22, Subotica) ili naručiti putem elektroničke pošte ili telefonom po cijeni od 1000 dinara. Također, knjiga se može nabaviti i u knjižari Danilo Kiš u Subotici.

Naruči

Knjige Izdavaštva

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima