Nosač zvuka: Tamburaški troplet vojvođanskih Hrvata

Objavljeno: 29.04.2024. Pregleda: 28

Naruči

U sklopu istraživanja i promocije nematerijalne kulturne baštine Zavod je realizirao projekt pod nazivom Tamburaški troplet vojvođanskih Hrvata, a plod takvog istraživanja je glazbeni album kojim se predstavljaju tamburaška praksa i bećarac vojvođanskih Hrvata. Projekt je rađen tijekom 2023. godine, a tehnička i likovna oprema dovršena je u travnju 2024.

Kako je tamburaška glazba prisutna u svim dijelovima Vojvodine gdje žive Hrvati, a jednako tako i bećarac, na albumu se predstavljaju ova dva elementa bogate nematerijalne baštine kroz sviranje i pjevanje među Srijemcima, Šokcima i Bunjevcima kroz petnaest tradicijskih skladbi.

Izvođači su tamburaški orkestri iz Rume i Subotice (HKPD Matija Gubec Ruma i HGU Festival bunjevački pisama Subotica), solisti iz Rume, Subotice, Bača i Monoštora (Dušan Stupar i Katarina Atanacković iz Rume, Marija Kovač, Tamara Štricki Seg, Marko Grmić i Josip Francišković iz Subotice, Stanka Čoban iz Bača te Anita Đipanov Marijanović i Marija Francuz iz Monoštora), urednik i recenzent je Vojislav Temunović. Likovnu opremu uradio je Darko Vuković, izvršna produkcija je HGU Festival bunjevački pisama, a nakladnik i producent Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Glazbeni album nalazi se u reprezentativnom omotu u kojem se nalazi brošura s tekstovima pjesama i uvodom recenzenta, a na USB-u su skladbe te spomenuta brošura u formatu za čitanje. Iako je osnovni element tamburaškog tropleta glazba skladana u tradicijskom stilu, recenzent Vojislav Temunović napominje kako se „kolo i bećarac pojavljuju kao glazbene forme u sve tri skupine vojvođanskih Hrvata, ali svaka sa svojim posebnostima i načinom izvedbe. Kolo je kod Srijemaca izvedeno u formi kratke skladbe, kod Šokaca se izvodi uz pjevanje, a kod Bunjevaca se ono razigrano pleše. Bećarcima iz Rume i Monoštora te bunjevačkom bećarcu zajednička tematika je ljubav i šala, ali se međusobno razlikuju po načinu izvedbe.“ Urednik je u drugi dio albuma uvrstio popularne pjesme koje se izvode na veseljima, svadbama i zabavama i sastavni su dio žive nematerijalne kulturne baštine vojvođanskih Hrvata.

Cilj producenta i izvođača je snimanjem i promocijom ovih skladbi zabilježiti ih u kvalitetnoj i autentičnoj izvedbi, sačuvati ih od zaborava i dalje promovirati na kulturnim događanjima u hrvatskoj zajednici.

Nosač zvuka se po cijeni od 700,00 dinara može kupiti u uredu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (Laze Mamužića 22, Subotica), naručiti putem e maila ured@zkvh.org.rs, klikom na opciju „Naruči“ ili na broj telefona 024/535-533.

Naruči

Knjige Izdavaštva

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima