Jakov Kopilović: Ponad jablana sunce : sabrane pjesme

Objavljeno: 14.08.2019. Pregleda: 59

Naruči

Knjiga sabranih pjesama Jakova Kopilovića Ponad jablana sunce, koju je priredila Katarina Čeliković, sredinom studenog 2018. izišla je iz tiska, a objavljuje ju Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u povodu 100. obljetnice rođenja jednog od najplodnijih hrvatskih bačkih pjesnika. Knjiga je tiskana kao četvrta u biblioteci Prinosi za istraživanje književne baštine, a likovno ju je opremio Darko Vuković. Tiskanje knjige pomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu.

Na gotovo petsto stranica, u knjizi sabranih pjesama poetski nas opus Jakova Kopilovića podsjeća „na viteza koji na straži života / u liku Don Quijotea („Krošnje“) lirski bilježi mijene života kako prirode tako i ljudi“, piše u predgovoru priređivačica.

U nastavku predgovora se ističe kako Kopilovića sve navodi na pisanje, na onaj posebni začuđujući odnos prema svemu što ga okružuje te u stihu kaže: Čega se taknem postaje pjesma („U hramu stiha“), a to potvrđuje i široka lepeza motiva ukotvljena u bačkoj ravnici koja plijeni ljepotom svojih pejzaža, ljudima i životom sa svim svojim šarolikim zbivanjima. Stoga se Jakov Kopilović može promatrati kroz višeslojno zrcalo – u njemu se ogledaju mijene prirode i ljudi, u potpunom prožimanju te u slici krajolika vidi ljudski život, a u životu ljudi promatra mijene iz prirode. Iako bi mogao biti smatran pejzažnim lirikom, Kopilović je i urbani pjesnik. Sve slike, one koje prate naoko mirnu ravnicu i one koje prate život salašara ili radnika u rudniku ili tvornici, prožete su pjesnikovim potpunim angažmanom. U njegovom se odnosu prema prirodi i ljudima često čuje žudnja za rastom, u visine, što je zasigurno i poruka onome koji stihove čita: O što nisam jablan / što za suncem žudeć / raste u visine?! („Nizine“). Stvarnost je često gruba, nevolja prepuna u kojoj se pjesnik utječe drugoj stvarnosti: Da sam mlinar stari, / ja bih svaki dan, / i u njemu mnoge stvari, / samljeo u san („Da sam mlinar“), s vjerom u izlazak sunca koje je vječiti pjesnik. Kako je i sam u životu proživio mijene prožete sjajnim trenutcima ali i one teške, kojih je bilo više, s pravom ga možemo smatrati vitezom hrvatskoga pjesništva u Vojvodini.

Knjiga sabranih pjesama Jakova Kopilovića Ponad jablana sunce sadrži više od sedamsto naslova objavljenih u dvadesetak knjiga, od prve Daleko je sunce (1944.) do posljednje, objavljene posthumno Molitve vremena sadašnjega (2012.). S obzirom na broj pjesama, činilo se važnim sve pjesme staviti u jednu knjigu kako bi pjesnički opus bio dostupan kao cjelina. Najveći dio pjesama objavljenih u književnoj i drugoj periodici tako je ušao u ovu zbirku koja predstavlja pjesnički opus Jakova Kopilovića.

Unutar knjige pjesme su podijeljene u devet velikih cjelina: Srce ravnice u mijenama vremena, Slike zavičajne, Tvrda kora kruha, Život je maratonska trka, Đerdan ljubavi, San o ženi, Medaljoni bezimeni, Pjesnik i riječi i Radost – pjesme o djeci. Unutar prve cjeline Srce ravnice u mijenama vremena nalazi se pet tematskih podcjelina koje ilustriraju naziv cjeline: Bački pejzaži, Proljeće raspliće kose, Medalje ljeta, Kolajne jeseni, Bijela gozba zime i Ritam ravnice. U sljedećem tematskom bloku, ravnica je predstavljena u slikama zavičaja kroz podcjeline Domovina – zemlja draga s izrazito domoljubnim emocijama i Subotica bila kroz koju pjesnik očituje iznimnu ljubav prema svom rodnom gradu i zavičaju. Cjelina s pjesmama socijalne tematike nosi naslov Tvrda kora kruha, a u dvjema se podcjelinama tematizira Novo doba, čiji je pjesnik svjedok, i Na skretnici života u kojoj su mnogi autobiografski elementi. Poput maratonca, čime se u stvarnosti vrlo uspješno bavio, najveći dio pjesama napisao je Kopilović na temu promišljanja o životu, te ova najveća cjelina nosi naslov Život je maratonska trka i ima oko sto pedeset pjesama! Đerdan ljubavi ima pjesme u podcjelini Dragi portreti u kojoj toplo opisuje svoju obitelj, ali i stihove posvećene dragim prijateljima Prijatelju dragom u spomen. Stihovi posvećeni ženi nose naslov San o ženi, a svjedoče o ljubavi mladenačkoj i onoj zreloj, riječju, ljubavi koja nadahnjuje. Veliki je broj pjesama objavljen bez naslova, jednu je knjigu pjesnik nazvao Medaljoni, a u istoimenoj cjelini nalaze se pjesme bez naslova iz nekoliko knjiga. Pjesnik i riječi je cjelina sastavljena od pjesničkih poruka o riječima s notom testamenta, za koju se nadamo da je ovom knjigom dobila uspješan epilog. Pišući pjesme o djeci, Jakov Kopilović je sastavio knjigu vrlo intimnih lirskih zapisa o svojoj djeci, što je skupljeno u knjizi Radosti: pjesme o djeci, a ovdje je u istoimenoj cjelini s podnaslovima: Slikovnica djetinjstva, Igre i Ukorak s igrama.

Na kraju knjige nalazi se bibliografija pjesama Jakova Kopilovića, u kojoj je bibliografski popis objavljenih knjiga, potom antologija i zbornika u kojima su objavljene njegove pjesme, kao i popis uglazbljenih pjesama. U abecednom kazalu pjesama uz svaku pjesmu kronološki su navedene knjige u kojima je pjesma objavljena.

Knjiga se može kupiti u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, po cijeni od 1000,00 dinara, uz prethodno obavljenu uplatu na račun Zavoda. Na svojoj pošti ili u banci na račun Zavoda broj 220-95689-48 uplatite 1000,00 dinara i s kopijom uplatnice knjigu možete preuzeti u prostorijama Zavoda (Laze Mamužića 22). Zainteresirani koji žive izvan Subotice i nisu u prigodi doći u prostorije Zavoda, knjigu mogu nabaviti na način da prethodno na račun Zavoda broj 220-95689-48 uplate 1070,00 dinara (osnovna cijena + poštanski i manipulativni troškovi), a po primitku uplate, knjigu ćemo poslati poštom na adresu naznačenu na nalogu za uplatu. Bilo bi dobro da nas o obavljenoj uplati informirate i putem telefona (024/535-533) ili elektroničkom poštom (ured@zkvh.org.rs).


Naruči

Knjige Izdavaštva

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima