Urbani Šokci 10: „Kulturni znak Cvelferije – šokačko bunjevačko pamćenje vode“ – zbornik radova

Objavljeno: 31.05.2019. Pregleda: 40

Naruči

Početkom svibnja 2016. godine objavljen je deseti zbornik radova znakovita naslova Kulturni znak Cvelferije – šokačko bunjevačko pamćenje vode što je bila tema Međunarodnoga okruglog stola „Urbani Šokci 10“, održanog 14.-16. svibnja 2015. u Osijeku, Drenovcima i Somboru. Zbornik u sunakladništvu objavljuju Šokačka grana iz Osijeka i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice. Zbornik su za tisak priredile prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, mr. sc. Vera Erl i prof. dr. sc. Ružica Pšihistal, dok je urednik prof. dr. sc. Goran Rem. Zbornik na 345 stranica donosi radove 22 sudionika okruglog stola, podijeljene u četiri tematske cjeline, te Popis izdavačke djelatnosti Šokačke grane Osijek i Dokumentarij naslovnica, kazala i programskih cedulja.

Voditeljica projekta „Urbani Šokci“ i počasna predsjednica Šokačke grane Osijek mr. sc. Vera Erl, u „svečanom obljetničkom uvodniku“ (str. 9) obrazlaže temu okruglog stola: „Silina rijeke Save 17. je svibnja 2014. godine probila nasipe u Rajevu selu i Račinovcima. Poplavljena su bila mnoga sela Cvelferije, a nama je Šokcima 'odredila' temu Međunarodnoga okruglog stola Urbani Šokci 10.“. U svom uvodniku nadalje podsjeća na sve dosadašnje zbornike i na razvoj samoga projekta.

U tekstu „Predgovor i pogovor drenovačkom dijelu okruglog stola“ autor projekta Cvelferica Goran Rem predstavlja tezu o cvelferskoj književnosti, pojašnjava termin Cvelferija – kao „imenovanje koje povezuje devet posavskih istočnohrvatskih sela kroz kulturno, povijesno i zemljopisno-označiteljsko kultiviranje traga“ – te navodi šest knjiga Cvelferice koje „prikazuju znanstveno i stručno pripremljen tekstualni lik najvažnijih pismovnih učinaka cvelferskoga korpusa“.

Slijede radovi u četiri tematske cjeline: „Povijest, tijek i ostajanje“, „Tradicijsko pismo“, „Pisati po vodi ili čitati njen trag?“ i „Dokumentarij protoka sadašnjosti“, a u njima su objavljeni i radovi autora iz Vojvodine. „Šokačko pamćenje vode u kutu lijeve obale Dunava“ naslov je rada :[u međuvremenu preminulog] Zvonimira Pelajića iz Plavne, a „Sonta i poplave Dunava“ rad je Zvonka Tadijana iz Sonte. Marija Šeremešić iz Sombora piše o narodnom običaju somborskih Bunjevaca“, Katarina Čeliković iz Subotice o „Tematiziranju vode u bunjevačkim narodnim pjesmama“, dok Tomislav Žigmanov iz Subotice naslovljava svoj rad „Hidronimi u Leksikonu podunavskih Hrvata“.

Zbornik radova, koji povezuje šokačku i bunjevačku granu u znanstvenom tematiziranju prirodnog fenomena vode – koji može imati i zastrašujuću i razarajuću snagu, zasigurno je značajan prinos kulturnoj povijesti Hrvata u Hrvatskoj i Vojvodini (Srbiji) te ima i poruku o važnosti učenja na prošlosti.

Knjiga se može kupiti u ZavodU za kulturu vojvođanskih Hrvata, po cijeni od 1.000,00 dinara, uz prethodno obavljenu uplatu na račun Zavoda. Na svojoj pošti ili u banci na račun Zavoda broj 220-95689-48 uplatite 1.000,00 dinara i s kopijom uplatnice knjigu možete preuzeti u prostorijama Zavoda (Laze Mamužića 22). Zainteresirani koji žive izvan Subotice i nisu u prigodi doći u prostorije Zavoda, knjigu mogu nabaviti na način da prethodno na račun Zavoda broj 220-95689-48 uplate 1.070,00 dinara (osnovna cijena + poštanski i manipulativni troškovi), a po primitku uplate, knjigu ćemo poslati poštom na adresu naznačenu na nalogu za uplatu. Bilo bi dobro da nas o obavljenoj uplati informirate i putem telefona (024/535-533) ili elektroničkom poštom (ured@zkvh.org.rs), budući da šalterski službenici u našim poštama i bankama često ne utipkaju sve podatke uplatitelja.

Tekst: Katarina Čeliković


Naruči

Knjige Izdavaštva

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima