Vinogradarski običaj proslave svetog Vinka (Vincencija) u Rumi

Objavljeno: 10.11.2022. Pregleda: 96

Vrsta: Običaji

Naziv: Vinogradarski običaj proslave svetog Vinka (Vincencija) u Rumi

Autorica: Milana Černelić

Vinogradarski običaj proslave svetoga Vinka (Vincencija) tradicionalno se obilježava u Rumi 22. siječnja kao početak vinogradarske godine, kao što je to uobičajeno i u sjeveroistočnoj Hrvatskoj. Dok se ovaj običaj u Rumi obilježava na tradicionalan način okupljanjem vinogradarskih obitelji i zajedničkim odlaskom u vinograd, u drugim srijemskim mjestima se pokušava održavati i nadalje ili oživjeti običaj u pojedinim obiteljima, u manjim grupama i/ili individualno, no ne kao organizirani običaj u kojem sudjeluje hrvatska lokalna zajednica.

U Rumi se običaj revitalizirao početkom 21. stoljeća. Sudionici običaja se okupljaju u Hrvatskom domu u Rumi. Kreće se automobilima na udaljenu lokaciju, a zatim pješice do vinogradarske kuće i čokota. Po dolasku se na stol ispred vinogradarske kuće postavlja hrana koja se sastoji uglavnom od suhomesnatih proizvoda (slanina, čvarci, kobasice), luka, paprike, kupusa i kruha, pije se rakija i vino, što zbog hladnoće, što zbog tradicije, te drže zdravice. Malo dalje od stola zapali se šiblje oko čije vatre se griju sudionici svetkovine i na dugim šibama peku nabodene komadiće slanine i kobasica. Dolazi svećenik blagosloviti vinograd da bi godina bila rodna. Nakon obreda blagoslova svetom vodom škropi čokote na koje su prethodno postavljene kobasice, a ostali sudionici obrezuju grančice loze i počinju pjevati pjesme: Haj caj vinca rumena i Da je flaša čaša.

 Nakon obreda blagoslova sudionici se vraćaju u Hrvatski dom. Služi se rakija i vino, gibanica, krompir u gaćama, hladetina, kobasice, slanina i drugi suhomesnati proizvodi, kiseli kupus, razne pogačice, kruh, svježi sir, sirnica i zeljanica, a žene pripremaju velike količine krofni. One ne sudjeluju u proslavi niti u vinogradu niti pri povratku, već spremaju hranu za sudionike običaja. Uz zvuke popularne narodne glazbe druženje traje do kasno u noć u prostorijama društva.

Foto: NIU Hrvatska riječ

Katalog NKB Hrvata u Srbiji – Živa baština

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima