Ophod kraljaca u Rumi

Objavljeno: 10.11.2022. Pregleda: 138

Vrsta: Običaji

Naziv: Ophod kraljaca u Rumi

Autorica: Milana Černelić

Ophod kraljaca uoči Sveta tri kralja, u kojem su izvorno sudjelovala tri ili četiri oženjena muškarca održava se u Srijemu samo u Rumi. Tek poslije u ovom običaju sudjeluju i neoženjeni momci u šeširima u koje su zataknuti različiti ukrasi. Prvo se okupljaju u prostorijama HKDP-a Matija Gubec odakle odlaze u crkvu. Tamo ih prima župnik, a onda kreću u obilazak kuća. Može ih biti i više skupina, ovisno o broju kuća koje obilaze te o zainteresiranosti mladića. U slučaju da postoji nekoliko skupina, rasporede se koja će skupina obići pojedine kuće. Kraljci ne čekaju da domaćini izađu iz kuće, već pjevajući tri kitice pjesme Narodi nam se kralj nebeski i ulaze u kuću. Cijela pjesma pjeva se samo ako nekomu žele odati posebnu počast. Po ulasku pozdravljaju s „Hvaljen Isus i Marija!“, a domaćini ih potom počaste pićem te ih obično darivaju kobasicama i novcem.

Stariji kraljci danas svjedoče kako su u svoje doba duže pjevali pa su ophodi potrajali i po desetak dana. Nakon pjevanja po kućanstvima svakodnevno su se kraljci okupljali u prostorijama HKPD-a Matija Gubec gdje su kuhali kobasice, pili vino i rakiju i spremali se za igranku.

Prve subote nakon Sveta tri kralja ili čak isti dan, ako blagdan pada na subotu, kraljci organiziraju igranku na kojoj časte prvenstveno svoje djevojke ili simpatije, a onda i članove HKPD-a Matija Gubec Ruma te druge prijatelje i goste, hranom i pićem koje su dobili u ophodu. Pred sam početak igranke ugase se svjetla te kraljci unose veliku drvenu bačvu s vinom oko koje se okupe. Svi tada otpjevaju pjesmu Narodi nam se kralj nebeski i time se smatra da je igranka otvorena.

Ovaj običaj prakticira se i danas te okuplja veliki broj mladih, najposjećenija je od svih igranki koje se organiziraju u HKPD-u Matija Gubec u Rumi.

Foto: NIU Hrvatska riječ

Katalog NKB Hrvata u Srbiji – Živa baština

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima