Čuvari Isusova groba u Bačkoj i Srijemu

Objavljeno: 10.11.2022. Pregleda: 108

Vrsta: Običaji

Naziv: Čuvari Isusova groba u Bačkoj i Srijemu

Autorica: Milana Černelić

Na Veliku subotu čuvari Isusova odnosno Božjeg groba, po uzoru na biblijske čuvare, stoje u crkvi pokraj Isusova kipa i simbolično čuvaju njegov grob. Običaj se do današnjih dana održava kod bunjevačkih Hrvata u Bačkoj – u Subotici i Tavankutu, gdje je obnovljen 1994. godine te kod Šokaca u Sonti. Ovaj je običaj živ i kod Hrvata u Srijemskoj Mitrovici i Zemunu, a obnovljen je dvadesetih godina 21. st. u Srijemskoj Kamenici. Čuvanje Božjeg groba počinje na Veliki petak, pred kraj obreda i čuva se sutradan tijekom cijeloga dana, a ponegdje i na sam Uskrs. U navedenim mjestima u prošlosti su i žene mogle čuvati Isusov grob, što se danas više ne prakticira, osim u Zemunu. Čuvari stoje mirno uz Isusov grob u dva reda jedni nasuprot drugima i smjenjuju se prema određenom rasporedu crkve u kojoj čuvaju grob. Osim ovih zajedničkih elemenata svako mjesto ima svoje posebnosti koje su se s godinama modificirale.

Čuvari su kod bunjevačkih Hrvata mladići odjeveni u crna odijela, ponekad s bijelo-žutom trakom na ruci. Danas čuvari mogu biti samo neoženjeni muškarci koji su primili sakrament krizme. Čuvari Božjeg groba u Subotici svake godine nakon obreda Uskrsnuća u subotičkoj katedrali odlaze na prijem kod biskupa čestitati mu Uskrs, a on im uzvraća čestitku te ih daruje šarenim jajima. Ovaj običaj darivanja šarenih jaja biskupa čuvarima Božjega groba datira iz ranih sedamdesetih godina 20. stoljeća, a zadržao se do danas. I u Tavankutu svećenik daruje čuvarima Božjeg groba šareno jaje.

U današnje vrijeme je u Subotici centralni Božji grob u Katedrali. Vjernici mogu tijekom Velike subote otići posjetiti Božji grob, pokloniti mu se i pogledati smjenu straže. Na važnost ovoga običaja u lokalnoj zajednici ukazuje činjenica da se iz redova čuvara Božjeg groba bira bandaš – vodeća figura na Dužijanci.

U Sonti kod Šokaca grob od Velikoga petka do samoga Uskrsa čuvaju dječaci odjeveni u narodne nošnje sa šeširima na glavi, a običaj se nije prekidao ni tijekom komunističkog razdoblja. Na uskrsnoj misi ovi čuvari raspoređeni su oko oltara, a šešire ne skidaju ni tijekom obreda, što je inače obvezno.

U Srijemskoj Mitrovici su čuvari Isusova groba u prošlosti mogli biti samo mladići, a danas mogu biti muškarci svih dobnih skupina, bez obzira na bračni status. Čuvari su čuvali Isusov grob u narodnim nošnjama, bez šešira, s trobojnicom tkanicom i prslukom, obuveni u zelene čarape i kožne opanke (u rukama su držali koplja, s trobojnicom na samom vrhu). Nakon ljubljenja velikoga križa i obreda na Veliki petak, mali se križ stavlja u grob u kojem je Isusov kip. Sam se grob nalazi pored glavnoga oltara u crkvi sv. Dimitrija kao zasebna, mala prostorija. Pri kraju jedne smjene čuvara dolazi razvodnik koji je smjenjivao i doveo druge čuvare da čuvaju Isusov grob.

Foto: NIU Hrvatska riječ; Ivan Ivković Ivandekić; privatno vlasništvo

Katalog NKB Hrvata u Srbiji – Živa baština

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima