Golubinačke mačkare

Objavljeno: 10.11.2022. Pregleda: 110

Vrsta: Običaji

Naziv: Golubinačke mačkare

Autorica: Milana Černelić

Mačkare ili Premundureni dani u Golubincima pokladni su običaji koji se s prekidima održavaju oko dva stoljeća. Svake godine dolazi sve veći broj gostiju iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Crne Gore. Održavaju se tijekom tri dana prije Čiste srijede. Nedjelja je bila dan rezervirana za male mačkare dok su ponedjeljak i utorak bili dani za velike mačkare. I danas traju tri dana, no započinju već u subotu s maskembalom na kojemu se biraju najljepše maske. Danas se najsvečaniji i najvažniji događaj održava u nedjelju kada nekoliko stotina maskiranih mještana i gostiju u povorci obilaze selo. Trećega dana poklada, u ponedjeljak, izvodi se pokladno jahanje koje se na ovim prostorima održava jedino u Golubincima.

Raznovrsnim izradama kostima i maski posvećuje se mnogo pažnje, kako grupnim maskama tako i individualnim. Maskiraju se svi, od djece do najstarijih članova obitelji. Netko ih izrađuje kod kuće, netko ih kupuje, netko ih iznajmljuje, ali svi ih moraju imati. Osobito su upečatljive tradicijske maske koje se ne mijenjaju i prenose se iz generacije u generaciju, a svojevrsni simbol golubinačkih mačkara je i naopako okrenuti kožun od ovčje kože sa starim šubarama i firangicama (zavjesama) preko lica, koja se smatra najautentičnijom maskom. Grupe maskiranih lica dijele se i danas na lepe (dobre) mačkare i gadne/ružne mačkare. Lepe (dobre) mačkare su uglavnom bile žene i one su prikazivale vjesnike proljeća pa su se maskirale u visibabe, ljubičice i slično i te su se maske izrađivale mjesec do dva prije početka poklada. Gadne/ružne mačkare su uglavnom muškarci koji su se maskirali u trudnice, prikazivali su i svatove i sahrane, te na taj način stimulirali plodnost biljaka, životinja i ljudi.

Važan element poklada je i tradicijska hrana. Osim sarme, piktija (pihtija) i kobasica, te slastica pripremljenih od sala, takozvane salaje, hrane koja se pripremala za prva dva dana poklada, za golubinačke poklade karakteristična je i juha pripremljena od junećega mesa i krafne koje su se posluživale treći dan poklada. Sada se pripremaju samo krafne.

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Tomislav u Golubincima organizira mačkare za koje sami kažu: „Što je Rio za svijet, to su Golubinci za Srijem“.

Foto: NIU Hrvatska riječ; ZKVH

Katalog NKB Hrvata u Srbiji – Živa baština

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima