Bunjevačko momačko kolo

Objavljeno: 10.11.2022. Pregleda: 165

Vrsta: Ples

Naziv: Bunjevačko momačko kolo

Autorica: Marin Jaramazović

Bunjevačko momačko kolo kao dio nematerijalne kulturne baštine bunjevačkih Hrvata posebno se ističe svojom ljepotom i originalnošću. Plesač i dvije plesačice u formaciji trojke ovaj ples izvode uz izmjenjivanje nekoliko plesnih figura (mašna, mijenjanje, osmica...) samostalno ili s drugim plesnim trojkama. Posebno je naglašena virtuoznost i nadigravanje muških plesača s karakterističnim iskvrcavanjem i plesom iz koljena dok gornji dio tijela miruje. Svaki plesač nogama improvizira brojne ukrase kako bi zadivio svoje partnerice, i ostale plesačice u tom kolu, a sve to individualno kićenje zadržava kolektivni stil plesanja.

Plesačice, dostojanstvene, graciozne i uzdržane kao „paunice“, upotpunjuju sliku raskoši bunjevačkih plesova, ponosno noseći bogatu svilenu narodnu nošnju (s nekoliko podsuknja).

Zvečke na čizmama momaka kao neizostavan dio bunjevačkog plesa u ovom kolu daju posebnu boju i ritam, zvukovno-ritmičke efekte u savršenom suzvučju s tamburašima što je osobita karakteristika ove izvedbe. Momačko kolo je međusobno nadigravanje plesača i glazbenika u ovom posebnom i nadaleko poznatom bunjevačkom momačkom kolu.

Ovaj najpoznatiji ples izvode bunjevačka folklorna društva u Bačkoj u okviru svoga redovitog programa, ali je živa tradicija i danas se rado pleše u svim prigodama gdje je zastupljen ples (npr. svadbeni pirovi, igranke itd.).

Foto: NIU Hrvatska riječ, HKC Bunjevačko kolo; UBH Dužijanca; privatno vlasništvo

Katalog NKB Hrvata u Srbiji – Živa baština

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima