Običaj zvonjenja za pokojnike u Surčinu

Objavljeno: 10.11.2022. Pregleda: 116

Vrsta: Običaji

Naziv: Običaj zvonjenja za pokojnike u Surčinu

Autorica: Katica Naglić

Zvonjenje za pokojne iz obitelji poslije večernje svete mise na dan Svih svetih u Rimokatoličkoj župi Presvetoga Trojstva je tradicionalni običaj Hrvata u Surčinu, jedinstven u Srbiji. Izvorno su na zvonjenje dolazili svi odrasli muškarci. Muškarci se okupljaju u vjeronaučnoj dvorani, sada prostoru udruge Hrvatska čitaonica Fischer. Sa sobom donose neko piće, obično vino, koje namjenjuju za pokojnike. Ovo vino se tijekom večeri pije uz anegdote o pokojnicima dok se strpljivo čeka na red za zvonjenje. Na zvonjenje u crkvu odlaze po trojica muškaraca obično iz iste obitelji ili rođaci. Svatko tko zvoni namijeni to zvonjenje za jednog pokojnika iz obitelji. Jedno zvonjenje traje tri do pet minuta s pauzama od po pet minuta. Poslije pauze dolazi druga grupa. Tijekom te večeri u trajanju od dva sata grupe se smjenjuju s tim da jedan čovjek može više puta zvoniti ali svaki puta za drugoga pokojnika. U zvonjenju sudjeluje 40 do 50 muškaraca.

Do 1990-ih godina zvonjenje je trajalo do 22 sata. Od početka 21. stoljeća u zvonjenju sudjeluju i žene iz obitelji gdje nema muškaraca. One na samom početku odzvone za svoje pokojnike i odlaze kućama. Do elektrifikacije zvona zvonilo se povlačenjem jedeka (konopca), a sada se zvoni pritiskom na dugme. Običaj je u ovoj župi prisutan od davnina, pretpostavlja se da su ga donijeli preci tijekom 18 st. koji su došli iz Like.

Za vrijeme dok muškarci zvone u crkvi u kućama žene i djeca pale svijeće. Svijeće se pale za pokojnike iz obitelji, kumove, prijatelje. Jedna svijeća se pali za jednu dušu te se glasno naznači kome je namijenjena. U ovome sudjeluju svi prisutni, i odrasli i djeca. Uobičajeno je da se na stol postavi lijepo uređena daska, a na nju se stave upaljene svijeće. Nekada su se palile bijele svijeće, danas se pale svijeće u čamčićima. Posljednje dvije svijeće se pale za duše u čistilištu i za one za koje nema tko upaliti svijeću. Kada su sve svijeće upaljene, moli se krunica s dodatkom šeste desetice „Koji neka se smiluje vjernim mrtvima“. Pokraj svijeća se dežura tu noć dok ne izgore.

Foto: Katica Naglić


Katalog NKB Hrvata u Srbiji – Živa baština

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima