Ophod betlemaša u Srijemu

Objavljeno: 10.11.2022. Pregleda: 315

Vrsta: Običaji

Naziv: Ophod betlemaša u Srijemu

Autorica: Katica Naglić

Običaj betlemaša održava se i danas među Hrvatima u srijemskim mjestima Surčin, Golubinci, Novi Slankamen, Novi Banovci, Srijemska Mitrovica i Hrtkovci. Betlemaši izvode igrokaz o susretu triju kraljeva Gašpara, Melhiora (Melkior) i Baltazara s Irodom (Herod) kojega ispituju o novorođenom Mesiji. U Golubincima i u Novim Banovcima u ophodima sudjeluje još jedan, dede, a u Surčinu su dvojica dedaka (gdje više ne sudjeluju u igrokazu), koji kroz šalu skupljaju darove. U Srijemskoj Mitrovici je uz tri kralja četvrti lik Krampus. Na ulasku u kuću domaćina ponegdje pjevaju božićne pjesme: Oj slavna betlemska ti si štalica najavljujući svoj dolazak zvonjavom klepetuše (u Surčinu) ili Radujte se narodi (u Hrtkovcima). Na kraju čestitaju Badnjak i u Hrtkovcima otpjevaju nekoliko božićnih pjesama, a u Surčinu Oj Betleme grade slavni. Tekst igrokaza je u svim mjestima u osnovi isti. Ophod se sastoji od obilaska svih katoličkih kuća i završava odlaskom na polnoćku gdje također izvode igrokaz i na kraju čestitaju Božić vjernicima.

Betlemaši su mladići u dobi od 13 do 20 godina. Ponekad ide više grupa odjednom. Čast je ići u betlemaše. Iz pojedinih obitelji iz svake generacije išao je barem jedan mladić.

Kraljevi su odjeveni u narodnu nošnju od bijelog domaćeg platna, sablje su im zataknute u opasač oko struka, nose kartonske kape na glavi, za svakoga kralja s drugačijim obilježjem. U Hrtkovcima su im nacrtani brkovi na licu, a u Surčinu im je dio ili cijelo lice obojeno crvenom bojom, a Melhiorovo crnom. Nose betlehemsku štalicu, drvenu kućicu s križem na vrhu, na čijem je pročelju iznad ulaza zvijezda repatica. U osvijetljenoj kućici se nalaze figurice: mali Isus, Marija, sv. Josip, tri kralja, i drugih betlehemskih likova.

Betlemaši od domaćina dobivaju darove. Ova obilježja se prenose iz generacije u generaciju. Dedaci su nosili prevrnute kožuhe, imaju šubare na glavi i bradu napravljenu od vune ili kudjelje. Krampus u Srijemskoj Mitrovici je zagaravljenog lica, odjeven u crno, s lancima i vilama u rukama.

Foto: Katica Naglić

Katalog NKB Hrvata u Srbiji – Živa baština

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima