Tamburaši, tamburaške prakse Hrvata u Vojvodini

Objavljeno: 10.11.2022. Pregleda: 152

Vrsta: Glazba

Naziv: Tamburaši, tamburaške prakse Hrvata u Vojvodini

Autorica: Vojislav Temunović

Tamburaška praksa kod vojvođanskih Hrvata prisutna je u svim dijelovima Vojvodine gdje žive Hrvati. U Srijemu su aktivni orkestri u Rumi i Golubincima, kod bačkih Šokaca u Sonti i Monoštoru, a kod bunjevačkih Hrvata u Somboru i Subotici. Suvremena tamburaška praksa razvijala se od početka 20. stoljeća i traje do danas, uz uspone i padove. Grupno sviranje na trzalačkim instrumentima, skladanje i pisanja aranžmana za trzalačke instrumente te njihovo izvođenje dio su suvremene tradicije Hrvata u Vojvodini, ali i drugih naroda s kojima žive.

Tamburašku praksu odlikuje najčešće orkestarsko muziciranje na tamburaškim instrumentima, a unatrag 20 godina javljaju se i solistički nastupi te je tambura ušla u školski sustav muzičkih škola u Vojvodini. Orkestarsko muziciranje izvode: mali tamburaški sastavi (najčešće komercijalni) u žargonu bande do 8 članova, mali orkestri – od 8 do 15 članova i veliki tamburaški orkestri – više od 16 svirača. Tamburaški instrumenti su: prim (bisernica), a-basprim (a-brač ), e-basprim (e-brač), tamburaško čelo, kontra (bugarija), tamburaški bas (berde i begeš), stojeće tamburaško čelo (kiš-begeš). Ansambli često uključuju instrumente koji ne pripadaju porodici tambura – harmoniku ili violinu, a orkestri samo navedene.

Vještine i umijeće sviranja na ovoj vrsti žičanih instrumenata predstavljaju osnovni nematerijalni segment tamburaštva. Osim umijeća muziciranja, tamburašku praksu kao element nematerijalnog kulturnog nasljeđa određuju i druge radnje i umijeća: skladanje i aranžiranje za tamburaški sastav, izrada i reparacija tamburaških instrumenata, pjevanje uz pratnju tamburaškog sastava, edukacija.

Kao nositelji ovoga kulturnog dobra prepoznati su predstavnici institucionalnoga i neinstitucionalnoga tamburaštva – pojedinci, svirači na tamburaškim instrumentima, članovi komercijalnih tamburaških sastava – bandi, nastavnici iz sfere formalnoga glazbenog obrazovanja, kulturni aktivisti, predstavnici medija koji promoviraju i njeguju tamburaško muziciranje i majstori – graditelji tambura.

Foto: NIU Hrvatska riječ, HGU Festival bunjevački pisama, ZKVH, Nada Sudarević

Katalog NKB Hrvata u Srbiji – Živa baština

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima