Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini 2016.: Dokumentarac o istraživaču glagoljice i freskoslikarstva

Objavljeno: 16.07.2016. Pregleda: 46

Ciklus hrv filma2016TA 1Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini započeo je 9. srpnja 2016. godine kada je na ljetnoj terasi Etnosalaša Balažević u Donjem Tavankutu prikazan dokumentarni film Az, Branko pridivkom Fučić redatelja Bernardina Modrića iz Rijeke, koji je ujedno bio i gost programa.

Ciklus hrv filma2016TA 2Dokumentarni film Az, Branko pridivkom Fučić (2016.) poetska je i kontemplativna priča o najuglednijem hrvatskom istraživaču glagoljice i freskoslikarstva Branku Fučiću čija je djelatnost obilježila povijest umjetnosti naših krajeva druge polovice prošloga stoljeća. Ovaj film dočarava njegov svijet mističnih priča i prizora sačuvanih na zidovima crkava, kamenitim putovima, uličicama istarskih, krčkih i primorskih gradića, seoskim grobljima...

Uz režiju Bernardin Modrić potpisuje i scenarij, snimatelj je Robert Kalčić, montažer Tin Kowalski, a skladatelj glazbe Igor Karlić.

Ciklus hrv filma2016TA 3Bernardin Modrić rođen je 1954. u Ogulinu. Debitira na filmu 1980. godine, a osim dugometražnog dokumentarnog filma Ritam rock plemena režirao je još oko 130 kratkih igranih i dokumentarnih filmova koji su prikazivani i nagrađivani u zemlji i svijetu. Član je Zajednice hrvatskih umjetnika, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Društva hrvatskih filmskih djelatnika i Hrvatske udruge producenata.

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a u okviru međunarodne suradnje i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima