Digitalizirana knjižna baština iz opusa Bele Gabrića i Pavla Bačića

Objavljeno: 10.03.2021. Pregleda: 67

Povodom stote obljetnice rođenja dvojice hrvatskih velikana koji su svojim djelovanjem zadužili hrvatsku zajednicu u Vojvodini (Srbiji), kulturnog djelatnika i publicista, sakupljača narodnih pjesama i običaja bunjevačkih Hrvata Bele Gabrića (Verušić, 10. III. 1921. – Subotica, 4. VIII. 2001.) i književnika, glazbenog pedagoga i skladatelja Pavla Bačića (Subotica, 1. kolovoza 1921. - Subotica, 22. lipnja 1984.) Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata digitalizirao je dio njihova opusa.

Sadržaj se može naći na internetskom portalu ZKVH-a, na linku: http://www.zkvh.org.rs/index.php/digi-knjige te je dostupan onima koji se bave kulturnom poviješću Hrvata u Vojvodini. Iz stvaralaštva Bele Gabrića digitalizirani su naslovi: Bunjevačke kraljičke pisme (suator Ante Pokornik, 1996.), Bibliografija kalendara „Subotička Danica“ 1971-1972. i 1984-1993. god. (suautor Ivo Prćić ml., 1993.), te nekoliko naslova iz edicije „Narodni običaji bačkih Hrvata“: Materice, Polivači, Kraljice (suautor Lazar Ivan Krmpotić) i Preljske pisme. Od djela Pavla Bačića sada se mogu čitati sljedeći naslovi: Smrti uprkos (1970.), Pero Tumbas Hajo : umjetnik tamburice (1969.), Oštro pero od gume (1969.) i Stihovna satira = Szatirikus versek (1968.).

Memoriranje vlastitoga trajanja i naslijeđa odvija se kroz projekt Godine novog preporoda te se i na ovaj način njeguje kultura sjećanja. Ovim se sadržajima nudi kulturno nasljeđe ne samo pripadnicima hrvatske zajednice, već se s ponosom daje na uvid široj zajednici ono što su ostvarili hrvatski velikani zapisujući i čuvajući svoj nacionalni identitet. Važnost ovoga je prepoznao i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je financijski podržao projekt digitalizacije kulturne baštine.

/ZKVH/


Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima