Čestitka u povodu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji

Objavljeno: 27.06.2013. Pregleda: 84

hreu2-mDana 27. lipnja 2013. godine ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov uputio je u svoje osobno ime i uime brojnih kulturnih pregalaca hrvatske zajednice u Vojvodini čestitku najvišim državnim dužnosnicima Republike Hrvatske u povodu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Čestitka je upućena predsjedniku Republike Hrvatske dr. sc. Ivi Josipoviću, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske g. Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskoga sabora g. Josipu Leki i predstojnici Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske mr. sc. Dariji Krstičević.

 

Poštovani,

u svoje osobno ime i uime brojnih kulturnih pregalaca hrvatske zajednice u Vojvodini upućujemo vama, najvišim državnim dužnosnicima Republike Hrvatske, najtoplije čestitke u povodu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Tim činom, slobodni smo cijeniti, nakon cijeloga niza tragičnih razdoblja, ostvarena je višestoljetna težnja hrvatskoga naroda i svih hrvatskih građana da njihova domovina postane dijelom zajedničkog doma europskih naroda, koji danas predstavlja Europska unija. Na takvo postignuće ponosni su i Hrvati u Vojvodini!

Tim prije je ponos u nas snažniji, jer se moderna Hrvatska ne može zamisliti bez odlučnih prinosa i Hrvata koji dolaze s područja Vojvodine. Sjetimo se samo Petrovaradinca, bana Josipa Jelačića, središnje osobe u obrani interesa Hrvatske u najtežim trenucima, koji je nakon više stoljeća okupio većinu hrvatskih zemalja i postao simbolom obrane hrvatske državnosti te osobe koja je u Hrvatskoj ukinula kmetstvo.

Isto tako, podsjećamo vas da ni današnja Republika Hrvatska nije stvarana bez Hrvata iz Vojvodine, Hrvata koji su iz tragičnih razloga, razloga koji još uvijek znaju biti na djelu u Vojvodini, morali odlaziti iz svojega zavičaja i svoje životne karijere ostvariti u Hrvatskoj. U tom smislu, slobodni smo vas podsjetiti na ulogu i prinose nekolicine najznačajnijih – braće Zdenka i Ive Škrabala, rođenih u Somboru, ili Zlatka Tomčića, iz Srijemske Mitrovice. Na koncu, i aktualni je predsjednik Sabora, Josip Leko, podrijetlom iz Vojvodine – rođen je u mjestu Plavna. Njihov politički angažman i državničko djelovanje zacijelo su pridonijeli nastanku demokratske Hrvatske, kao i njezinom razvoju i prosperitetu, čega je, na koncu, posljedica i članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Međutim, poštovani najviši državni dužnosnici Republike Hrvatske, budući da nitko od predstavnika vojvođanskih Hrvata nije pozvan na središnju svečanost primanja Hrvatske u Europsku uniju u Zagrebu, sve nas skupa ta činjenica čini i žalosnim. Želimo vjerovati da je ovdje riječ tek o previdu nastalom zbog organiziranja nesvakidašnjega slavlja, a ne svjesna odluka državnih vlasti ili pak namjerni propust hrvatskih diplomatskih predstavnika u Srbiji…

U nadi da će Hrvati iz Vojvodine i nadalje biti nezaobilazna sastavnica vanjskopolitičkih aktivnosti Republike Hrvatske te da ćemo i u vrijeme ovakvih ili sličnih slavlja moći pristupati zajedničkom stolu svečara, srdačno vas pozdravljamo.

Tomislav Žigmanov, ravnatelj ZKVH-a

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima