Fotografije «Lica Bačke» Augustina Jurige u ZKVH

Objavljeno: 14.10.2010. Pregleda: 71

izlozba juriga 1U vremenu je nebrojeno trenutaka i uvijek se trudimo uhvatiti barem jedan koji ćemo pamtiti i koji će i poslije više desetljeća čuvati istu onu «uhvaćenu» poruku. Takvih je trenutaka u svom radnom vijeku putem fotografije sačuvao poznati fotograf Augustin Juriga čija je izložba pod nazivom «Lica Bačke» otvorena danas u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Slike koje su odabrane za izložbu, na sebi osim nešto novoga sjaja imaju i nekakvu patinu koja daje posebni ton fotografijama Augustina Jurige. Kako sam u šali kaže, dovoljno je sjesti na bicikl, obići grad i slikati. No, ipak, ono što se može na njegovim fotografijama vidjeti su ljudi, kaže Juriga.

cika marko iz sremske«To je ono što me je zanimalo. Na ljudima se puno toga može vidjeti. Pogotovu na onim ljudima koji su stariji i odradili su dio života. Kod njih nema poziranja, na njima se može vidjeti nepatvorena prošlost njihova života, na rukama, u očima, ili katkada u pozadini.»

Slike su nastale u Tavankutu, Subotici, Čantaviru i široj okolici našeg grada. Izložene su i dvije fotografije na kojima se može vidjeti upečatljiv prikaz prolaznosti.

«Na tim dvjema fotografijama se vidi i cilj ove izložbe. Na jednoj se vide ljudi i odraz jednog života, a na drugoj je taj život nestao kao i ljudi, ostao je samo ambijent. Slike su nastale u Tavankutu. Baš nam je to bitno, da vidimo kako je jednom nešto postojalo, a danas toga više nema.»

izlozba juriga 2Vanjska suradnica Zavoda, profesorica Olga Šram koja je i otvorila izložbu, ističe da Augustin Juriga, radeći u Međuopćinskom zavodu za zaštitu spomenika i snimajući zaboravljene ambijente poput kalvarija, salaša, putova, crkvi ili groblja, nikada nije zaboravio ljude.

«Snimao je uvijek žitelje tih krajeva, one koji su tamo ostali i koji na svojim licima, nošnji i odjeći ili rukama nose pečat tog vremena, nose povijest tih mjesta. Međutim, ovdje vidimo neke fotografije koje su nastale i prije njegova rada u Međuopćinskom zavodu. To govori da je Juriga imao u sebi nekakvo osjetilo koje ga je navodilo pristupati tim ljudima, ambijentima i spomenicima na ovakav, dokumentarni način.»

Fotografija nije samo dokumentarno sredstvo već u rukama pravog čovjeka ona je povod za nastanak umjetničke fotografije, onakve kakva će svjedočiti o prolaznosti vremena i trenutka, dodaje Olga Šram.

«U prožimanju prošlog, sadašnjeg i budućeg, veoma je važan taj presudni trenutak, kojeg Juriga doista dobro prepoznaje. On ga i tehnički i svim likovnim sredstvima koja su primjerena fotografiji uključuje u jedno umjetničko djelo», smatra Olga Šram.

izlozba juriga 3 Izložene slike su u crno-bijeloj tehnici. Neke od fotografija s izložbe već su objavljene u monografijama «Salaši u mom oku» i «Ris». Augustin Juriga je između ostalog i dobitnik priznanja za kulturu «Ferenc Bodrogvári», kao i priznanja Pro urbe.

Izložba fotografija Augustina Jurige «Lica Bačke» četvrta je po redu postavka u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata Izložba Juriginih fotografija može se pogledati do kraja godine, a u planu je i njezino predstavljanje u Hrvatskoj i Mađarskoj.

 

izlozba juriga 4

Tekst: Siniša Jurić

Članak je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

 

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
  • Dužijanca u Mirgešu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima