„Godina hrvatskih velikana u Vojvodini“ predstavljena u Pečuhu

Objavljeno: 04.05.2013. Pregleda: 57

zavod madjarska logo-malaZnanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj, Hrvatski klub „August Šenoa“ i Ogranak Matice hrvatske u Pečuhu priredili su 17. travnja 2013. godine književnu tribinu u Hrvatskom klubu „August Šenoa“. Na tribini su predstavljene knjige objelodanjene tijekom 2012. godine u sklopu projekta „Godina hrvatskih velikana u Vojvodini“. To su: Ante Evetović Miroljub, „Vječnosti doba“, Ante Jakšić, „Duše zemlje“«, Balint Vujkov, „Šta u oca to u dice“ i „Prognanik iz svijeta svjetlosti – Život i djelo Stanislava Prepreka“. 

 

Knjige ZKVHPrve tri knjige rezultat su sunakladničkog pothvata Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU „Hrvatska riječ“ iz Subotice, dok je posljednja spomenuta knjiga objavljena u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Knjige su predstavili Katarina Čeliković, Bernadica Ivanković i Tomislav Žigmanov.

O najvažnijim značajkama projekta „Godine hrvatskih velikana u Vojvodini“ govorila je menadžerica kulturnih aktivnosti ZKVH-a Katarina Čeliković, koja je istaknula kako se ovim projektom nastoji izgraditi kultura sjećanja.

„Mladim generacijama tako nudimo uzore koje mogu nasljedovati i na koje mogu biti ponosni. To činimo brojnim programima u kulturi, od književnih večeri, predavanja, tribina, izložaba, koji se održavaju u različitim gradovima, kao i promocijom u medijima na hrvatskom jeziku“, rekla je Katarina Čeliković.

Kazala je kako su hrvatski predšasnici, koji su djelovali krajem XIX. i početkom XX. stoljeća na prostorima od Subotice preko Baje do Pečuha i dalje, zaorali duboke brazde u kulturnoj tradiciji Hrvata, na koje mi suvremenici ne možemo ostati hladni, već trebamo, udovoljavajući izazovima našega vremena, reagirati.

Godina velikana Pecuh2013-1Jednu pripovijetku iz knjige „Šta u oca to u dice“ Balinta Vujkova pročitala je Bernadica Ivanković te kao urednica predstavila ovu knjigu od 38 pripovjedaka od 430 koliko ih se nalazi u zaostavštini književnika, od kojih je njih 150 neobjavljenih.

Ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj za „Hrvatski glasnik“ kaže kako je pokrenuo inicijativu zajedničkog obilježavanja 100. obljetnice dramskog pisca Antuna Karagića, koju će zajedničkim projektom obilježiti Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj, Zavod za kulturu Hrvata u Vojvodini i Hrvatsko kazalište iz Pečuha.

Govorio je i o znanstvenom skupu Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, koji će se od ove godine održavati godišnje naizmjence u Pečuhu i Subotici u organizaciji dvaju zavoda. Naime, prostor interesa je dijelom isti, kako u prošlosti, tako sadašnjosti, te u izgradnji strateških nastupa prema zajedničkim partnerima i prema matičnoj domovini Republici Hrvatskoj, kada je u pitanju znanost, knjiga, pisana riječ i kultura Hrvata u Vojvodini i Mađarskoj, a sve na tragu potpisanog sporazuma o suradnji dvaju zavoda.

Tekst i fotografije: Branka Pavić Blažetin

 

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
  • Dužijanca u Mirgešu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima