I hrvatske udruge i ustanove u „Noći muzeja“ 2019.

Objavljeno: 07.06.2019. Pregleda: 56

noc muzeja hkcVoljeli je vi ili ne, činjenica je kako je Noć muzeja najposjećenija jednodnevna kulturna manifestacija u većini mjesta u Srbiji. Njezinu popularnost prepoznaju već godinama unatrag i udruge, ustanove i pojedinci iz hrvatske manjinske zajednice (mahom u Subotici i Tavankutu), predstavljajući se u toj „najkulturnijoj noći“. Tako je bilo i ove 2019. godine, u subotu, 18. svibnja.

Zainteresiranost za nošnju

Najživlje je bilo u subotičkom HKC-u Bunjevačko kolo koji je u Noći muzeja posjetilo oko 350 posjetitelja. Uz već poznate programe kao što su mogućnost obilaska etno postava Bunjevačke sobe, izložbe slika članova likovnog odjela Centra, te nastupa folkloraca, posebnost njihova ovogodišnjeg programa činila je izložba nošnje bunjevačkih Hrvatica naslovljena Od ugaćnjaka do midera. Publika je mogla upoznati proces odijevanja nošnje od početka do kraja (od podsuknje do prsluka), a nesvakidašnja prezentacija podrazumijevala je viseće lutke za svaku od čak deset faza toga procesa. U HKC-u ističu kako je izložba izazvala veliko interesiranje posjetitelja.

Radovi od slame

Hrvatske udruge u Tavankutu – Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i HKPD Matija Gubec – se također rado uključuju u Noć muzeja. Ove godine priredili su samostalnu izložbu slamarke Jozefine Skenderović, koja je izložila svoje slike, krune i perlice nastale u toj tehnici. Izložbu je otvorila dr. Olga Kovačev-Ninkov, muzejska savjetnica Gradskog muzeja Subotica.
„Jozefa Skenderović je prešla dug put u trajanju od četiri desetljeća bavljenja izradom predmeta od slame. Tijekom tog istrajnog vezivanja za tehniku i materijal svog voljenog zavičaja, ona je usvajala stare tehnike pletenja slame i invenciozno tražila nove metode spajanja starog, tradicionalnog, te novog – kako u tehnici, tako i u sadržaju. Dosegla je nivo izrade, kada s lakoćom bira svoj, prepoznatljiv iskaz. Njene slike su svojstveno jednostavne, često monumentalne, koriste mali broj motiva, kao i jednostavna rješenja kompozicije i obrade slame, s tendencijom da sve bude u službi značenja i ‘zračenja’ odabranog sadržaja“, istaknula je Olga Kovačev-Ninkov.
Uslijedio je folklorni program na Etno salašu Balažević gdje su, uz domaći Gubec, nastupili i gosti iz Međimurja – članovi KUD-a Mihovljan iz Mihovljana kod Čakovca.

Plakati i slike

U Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata posjetitelji su mogli pogledati izložbu pod naslovom Što smo vam to napravili? koja je upriličena u povodu desetogodišnjice rada te ustanove. U okviru izložbe su prikazana najuspješnija vizualna ostvarenja izdanja, nagrada, programa i kalendara čiji je autor profesor na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu Darko Vuković. Posjetitelji su također mogli pogledati i po sniženim cijenama kupiti publikacije u nakladi Zavoda.
Članovi Hrvatske likovne udruge Croart iz Subotice predstavili su se u Noći muzeja skupnom izložbom u Woodstock Pubu (Matije Gupca 4) u Subotici. Svoje radove predstavilo je petnaestak članova čiji su stilovi i tematsko-motivske preokupacije, baš kao i likovne tehnike, različiti. Iako spomenuti pub nije klasičan prostor za izlaganje likovnih djela, croartovci su zadovoljni svojim nastupom.

Izvor: Hrvatska riječ (D.B.P./I.D.)

Obaveštenje o kolačićima