In memoriam: Ivan Balenović (1938. – 2021.)

Objavljeno: 16.11.2021. Pregleda: 103

Književnik i urednik iz Petrovaradina Ivan Balenović preminuo je od posljedica koronavirusa, u srijedu, 10. studenoga 2021. godine, u 84. godini života.

Rođen je 1938. u Vrdniku. Živio je, školovao se i radio u Vrdniku, Srijemskoj Kamenici, Vršcu, Petrovaradinu i Novom Sadu. Radio je 14 godina kao arhitektonski tehničar, a u vojsci je godinu dana bio u redakciji armijskog lista Narodni borac (u Sarajevu).

Stekavši višu spremu u području društveno-političkih znanosti, uposlio se u novinskoj i nakladničkoj kući Dnevnik u Novom Sadu, gdje je više od 25 godina bio urednik u Izdavačkom sektoru priredivši veliki broj knjiga, časopisa, zabavnih, didaktičkih i drugih tiskanih izdanja. Uređivao je humoristično-satirični magazin Osmeh za cijelo vrijeme njegova četverogodišnjeg izlaženja. Bavio se novinskom karikaturom, objavivši oko dvije tisuće radova na prostorima bivše Jugoslavije, a dijelom i u inozemstvu. Za brojne nakladnike (pretežno u Beogradu i Novom Sadu) priredio je veliki broj književnih, didaktičkih i zabavnih izdanja – za odrasle čitatelje i za djecu.

Po prirodi posla puno je putovao obišavši gotovo svu Europu, karipske zemlje, Bliski istok, Meksiko, Kanadu i SAD (s Havajima).

Objavio je roman za mlade Princ Humorabi od Plusopotamije (koji je doživio tri izdanja, Novi Sad, 1992.; Nova Pazova, 2001.; Zagreb, 2009.) te knjigu epigrama Svi na noge, svi u trk (ilustracije Marinko Lebović, Hrvatska čitaonica Subotica, 2016.). Jedan je od priređivača knjige sabrane poezije Stanislava Prepreka Pred tminama.

Priređivač je monografije Prognanik iz svijeta svjetlosti – život i djelo Stanislava Prepreka za koju je nagrađen nagradom Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Emerik Pavić za najbolju knjigu vojvođanskih Hrvata u 2012. godini. Dobitnik je nagrade Hrvatske čitaonice Subotica za životno djelo na području književnosti Balint Vujkov – Dida (2013.).

Odlaskom Ivana Balenovića hrvatska zajednica je izgubila vrijednog književnika u svim segmentima stvaralaštva, napose onog namijenjenog najmlađima.

Sahrana je u utorak, 16. studenoga 2021. u 13 sati na Novom groblju (Trandžament) u Petrovaradinu.


Obaveštenje o kolačićima