Izložba slika iz kolekcije Đure Lončara u Zavodu

Objavljeno: 17.02.2014. Pregleda: 59

Obljetnica2014-8Na svečanosti kojom je 13. veljače 2014. godine obilježena peta obljetnica rada Zavoda upriličen je prigodni kulturno-umjetnički program tijekom kojega je otvoren i novi likovni postav u prostorijama Zavoda – iz kolekcije slika Đure Lončara, autorice povjesničarke umjetnosti Ljubice Vuković Dulić.

Izložba prezentira dio kolekcije hrvatskih slikara iz Vojvodine: Martina Džavića, Ivana Balaževića, Josipa Skenderovića Age, Katarine Tonković Marijanski, Gustava Matkovića, Ivana Tikvickog, Marka Vukovića, Šime Peića, Laure Peić Sagmeister, Cile Bajić, Ilone Bačić, Ane Bukvić i Ruže Tumbas. Postavka, heterogena prema različitim kriterijima, ima za cilj prezentirati do sada ne često izlagane radove ovih autora.

Obljetnica2014-6Đuro Lončar (Čonoplja, 22. IV. 1928. – Subotica, 15. VI. 2013.) bio je predavač na Ekonomskom fakultetu u Subotici, publicist i kulturni djelatnik koji je među prvima bio donator Zavoda. Dijelove svoje bogate knjižnice i arhive darovao je Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, što je činilo začetke knjižnice koja čuva dokumente i prati suvremenu povijest ovdašnjih Hrvata. No, Đuro Lončar je bio i pasionirani kolekcionar zavičajnih umjetnina. Posjedovao je pozamašan broj likovnih djela većine subotičkih likovnih umjetnika XX. stoljeća.

Ovaj postav iz kolekcije slika Đure Lončara Zavod je upriličio kao čin zahvale za potporu koju mu je pružao. Kolekciju slika Đure Lončara čini više od stotinu radova, ponajviše subotičkih zavičajnih slikara koji odražavaju interes i afinitet ovog kolekcionara. Radovi u kolekciji predstavljaju autore koji su stvarali od kraja dvadesetih godina XX. stoljeća pa sve do suvremenih autora. Kolekcija, osim što pruža širi uvid u stvaralaštvo pojedinih autora, predstavlja jedan od primjera spremnosti kolekcionara da se zbirka učini i javno dostupnom.

Fotografije: Nada Sudarević

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima