Kalendar Subotička Danica u cjelini digitalizirana

Objavljeno: 06.10.2017. Pregleda: 65

danica 1971Krajem rujna ove godine digitaliziran je i objavljen „novi tečaj“ godišnjeg kalendara Subotička Danica na portalu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a može mu se pristupiti na linku: http://zkvh.org.rs/index.php/digi-periodika/3385-danica te je tako popularni kalendar u cjelini dostupan svim zainteresiranim istraživačima i drugim korisnicima.

Nakon što je digitaliziran i objavljen „stari tečaj“ Subotičke Danice (kalendari za 1884. do 1946., s prekidima u izlaženju), iz fonda Bunjevačko-šokačke knjižnice Ivana Kujundžića, digitalizirani su i primjerci danica 1984„novog tečaja“, čime je zaokružen posao digitalizacije najstarijeg crkveno-narodnog kalendara. Tako se sada kalendar može čitati preko računala, ali i tableta, mobitela, smartphona i sličnih suvremenih medija.

Subotička Danica je najstariji crkveno-narodni kalendar Hrvata u Bačkoj, pokrenuo ga je davne 1884. svećenik Pajo Kujundžić. Tijekom povijesti imao je nekoliko prekida u izlaženju i mijenjao ime. Kalendar je izlazio je neprekidno od 1884. do 1914., uslijedio je prekid za vrijeme Prvoga svjetskog rata. Ponovno izlazi od 1919. do 1941., kada prestaje izlaziti zbog izbijanja Drugoga svjetskog rata. Obnovljen je 1945., ali je nakon 1946. zabranjen. Kalendara nije bilo sve do 1971. kada je izašao samo za 1971. i 1972., nakon čega je ponovno zabranjeno izlaženje, sve do 1984., od kada redovito izlazi.

U svojoj stotridesetogodišnjoj povijesti kalendar Subotička Danica imao je neprocjenjivu ulogu u prosvjeti i očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta.

Podsjetimo kako je dostupnost građe bila glavni cilj razvojnog projekta ZKVH-a „Digitalizacija arhivske, knjižnične i muzejske građe Hrvata u Vojvodini i izgradnja digitalne zbirke“ čiju je realizaciju pomoglo Ministarstvo kulture Republike Srbije 2016. godine, a 2017. i Središnji ured Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Veleposlantsvo Republike Hrvatske u Beogradu.

Obaveštenje o kolačićima