Konferencija europske mreže za kulturno-umjetnički amaterizam AMATEO

Objavljeno: 12.07.2019. Pregleda: 6

amateoMostovi stvaralaštva – Amaterizam i mladi u interkulturalnom društvu, bila je tema dvodnevne godišnje konferencije europske mreže za kulturno-umjetnički amaterizam – AMATEO, koja se održala u Skupštini Vojvodine. Pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević je otvarajući konferenciju koja je okupila sudionike iz 18 europskih zemalja – članove brojnih amaterskih udruga i goste, u ime Pokrajinske vlade istaknula da je velika čast i zadovoljstvo što „će se u dva dana, kroz brojne sesije i diskusije pokazati koliko je amaterizam neophodan i važan u razvoju kulture kod svih nas“.

Prema njenim riječima, sa zadanom temom konferencije upravo se i slaže sve ono što je slika Vojvodine, kao pravo mjesto susretanja, preplitanja i prožimanja različitih naroda, kultura i vjera i u toj lepezi šarolikosti, koja čini njeno kulturno nasljeđe, amaterizam je neodvojivi dio, te je dodala kako su ta pitanja za nas od posebne važnosti, naročito u ovoj godini kada je Grad Novi Sad Omladinska prijestolnica Europe, a 2021. – Europska prijestolnica kulture.
Potpredsjednik Pokrajinske vlade i pokrajinski tajnik za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihály Nyilas uputio je pozdravne riječi sudionicima iz trideset sedam članica, krovnih asocijacija iz osamnaest država Europe. Nyilas je podsjetio da sam pojam amaterizma podrazumijeva bavljenje nekom djelatnošću, naročito umjetnošću, iz ljubavi i naklonosti, bez projektirane materijalne koristi. Međutim, kako on navodi, amaterizam je u proteklim vremenima zapravo imao mnogo veću ulogu nego što sama definicija kaže, pogotovo u razvoju i očuvanju nacionalnih tradicija i kolektivnih kulturnih identiteta naroda koji žive u Vojvodini.
Na otvaranju konferencije obratila se i predsjednica Amateo mreže Suzana Fazakerlej (Danska), i izrazila zahvalnost na gostoprimstvu, ističući značaj postojanja mreže amaterskih društava i saveza.
Kao domaćin konferencije riječi zahvalnosti uputio je dr. Bato Kamberović, predsjednik Saveza umjetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine.
Kao predstavnici hrvatskih institucija na konferenciji su sudjelovali Katarina Čeliković iz ZKVH-a i Darko Sarić Lukendić iz HNV-a.

Izvor: Hrvatska riječ

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Uskrsna izložba u Subotici
  • Uskrsna izložba u Srijemskoj Mitrovici
  • Proljetni koncert HGU Festival bunjevački pisama
  • Likovna kolonija Colorit
  • Etno-radionica pravljenja tarane
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima