Ministrica kulture RH primila izaslanstvo Hrvata iz RS

Objavljeno: 07.03.2012. Pregleda: 56

hrvati iz vojv. u ministarsvu kulture rh 02032012Hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić primila je u petak, 2. ožujka, u službeni posjet, izaslanstvo Hrvata iz Republike Srbije, na čelu s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Slavenom Bačićem, priopćilo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Slaven Bačić je izvijestio o aktivnostima i projektima koje provodi Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, najviše zastupničko tijelo Hrvata u Srbiji nadležno za jezik, obrazovanje, informiranje i kulturu u Srbiji, osnovano 2002. godine. Iznio je financijske i organizacijske probleme s kojima se ono susreće, te izrazio želju za uključivanjem i potporom Ministarstva kulture u napore hrvatske zajednice za održanjem kulturnog identiteta.

Ministrica je istaknula da je primarni interes hrvatske vanjske politike regionalna suradnja i sukladno tome razvijanje kontakata s Hrvatima u Vojvodini. Suradnja u području kulture zasniva se na suvremenim i kvalitetnim projektima i suradnji između partnerskih institucija, nevladinih i umjetničkih udruga, napomenula je ministrica.

Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov istaknuo je nakladničku djelatnost, djelatnost knjižnica i muzeja, te osobito zaštitu kulturnih i prirodnih dobara kojima se bavi Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, prva profesionalna ustanova u kulturi vojvođanskih Hrvata.

Upozorio je i na još uvijek nedostatnu kulturnu produkciju hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini i potrebu za stručnom i financijskom pomoći Ministarstva.

Istaknut je i problem nedovoljnog održavanja vrijednih spomenika kulture na području na kojem žive Hrvati u Republici Srbiji.

Ministrica Zlatar-Violić Zavodu je ponudila stručnu i savjetodavnu pomoć Ministarstva kulture, te dodala da će pokušati ojačati suradnju između kulturnih institucija u Hrvatskoj i hrvatskih udruga u Vojvodini.

I veleposlanik Srbije u Hrvatskoj o „nedostatnom statusu vojvođanskih Hrvata"
srbija velTijekom službenog posjeta veleposlanika Republike Srbije u Zagrebu Stanimira Vukčevića ministrici kulture RH Andrei Zlatar-Violić 6. ožujka, u sklopu razgovora o suradnji u području kulture dviju država, među ostalim „razmijenjene su i informacije i mišljenja o nedostatnom statusu i situaciji vojvođanskih Hrvata u Srbiji", stoji u priopćenju Ministarstva kulture RH.

U izaslanstvu su uz Bačića i Žigmanova bili predsjednik stranke Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Petar Kuntić, generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, te savjetnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Ivan Zeba, stoji u priopćenju Ministarstva kulture.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima