Na 10. „Danima Luke Botića“ predstavljena monografija o podunavskim Šokcima

Objavljeno: 26.08.2019. Pregleda: 46

dani luke botica predstavljanje monografije o sokcima 1U okviru bogatog programa desetih po redu „Dana Luke Botića“, 22. kolovoza u Gorjanima, u Kulturno-turističkom centru Lucije Karalić, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice prvi puta je javnosti predstavio kapitalno djelo Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-press, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Zagreb/Subotica 2018.).

O znanstvenim istraživanjima Zavoda u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu govorio je ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov, istaknuvši kako je ovo druga po redu, nakon monografije u bačkim Bunjevcima, a nakon nje slijedi publikacija koja će sabrati istraživanja o srijemskim Hrvatima, dok su istraživanja banatskih Hrvata u tijeku. Stručna suradnica Zavoda Katarina Čeliković predstavila je knjigu koja na skoro 700 stranica donosi 18 radova o različitim segmentima života Hrvata u Podunavlju. Naglasivši kako je ovo djelo plod višegodišnjeg terenskog istraživanja tradicijske baštine podunavskih Šokaca, pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Milane Černelić, Žigmanov i Čeliković su potvrdili kako hrvatska zajednica u Vojvodini ima razloga biti ponosna na rezultate istraživanja jer su objavljeni etnološki zapisi na ovaj način oteli od zaborava šokačku tradicijsku baštinu i dali svojevrstan prinos njezinoj revitalizaciji.

Dani Luke Botića održani su od 18. do 22. kolovoza 2019. u Kaštelima, Đakovu i Gorjanima. Nakon splitskog dijela programa, održanog od 18. do 20. kolovoza u Splitu, program u okviru Đakovačkog ljeta nosio je naziv „Luka Botić – dobitnik prve hrvatske književne nagrade“. U organizaciji Đakovačkog kulturnog kruga i pod pokroviteljstvom Grada Đakova i Osječko-baranjske županije tijekom prvoga dana programa, 21. kolovoza, u Rock klubu King u Đakovu predstavljen je III. Zbornik Dana Luke Botića – Luka Botić, dobitnik prve hrvatske književne nagrade – 165 godina od prvog hrvatskog književnog natječaja i prve hrvatske nagrade u časopisu Neven. Istoga je dana predstavljena zbirka pjesama Đure Pavičića Ponoćni gosti (Babina Greda, 2019.), potom knjiga Želimira Žileta Ivkovića Rock u Vinkovcima (Matica hrvatska Vinkovci, 2019.) te je održan Glazbeni vremeplov – nastup Želimira Žileta Ivkovića i vinkovačkih glazbenika „Milky Way“.

dani luke botica predstavljanje monografije o sokcima TZNa Gradskom groblju u Đakovu 22. kolovoza, na dan smrti Luke Botića, položeni su vijenci na njegov grob, a zatim su u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera u Đakovu slijedila predstavljanja više publikacija. U prvom dijelu programa „Stopama Luke Botića“  predstavljena su dva pjesnička glasa izvan hrvatskih granica – Joso Živković (Bosna i Hercegovina) i Josip Gujaš Đuretin (Mađarska). Knjigu Jose Živkovića Tragom pokorenih želja (DHK Herceg-Bosne i DHK Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, 2019.) te monografiju o Josipu Gujašu Đuretinu – najvećem pjesniku mađarskih Hrvata, predstavili su Joso Živković, Đuro Vidmarović i Zvonimir Stjepanović. U programu „Luka Botić i suvremenici“, ovogodišnja je tema fra Martin Nedić, književnik, Botićev i Strossmayerov suradnik iz Bosne. Mr. sc. Luka Marijanović predstavio je monografiju Mate Nedića o ovom velikanu Redovnik riječi (Terra Tolis, Tolisa, Bosna i Hercegovina, 2019.). Nakon Bosne i Hercegovine i Mađarske, a u trećem dijelu programa – Hrvatska književna Panonija – Mirko Ćurić i dr. sc. Robert Hajszan predstavili su 25 svezaka Panonskog ljetopisa i Panonskog lista urednika dr. Roberta Hajszana (Panonski institut, Pinkovac, Austrija).

U večernjim satima istoga dana, u Gorjanima, predstavljena je knjiga Ljerke Knežević Gorjanski bećarci (Đakovo / Gorjani 2019.). Glazbena pratnja bio je Duo AH, Josip Molnar i Sanja Hajduković.

Unutar manifestacije održano je četrnaest različitih programa, u kojima je sudjelovalo dvadesetak književnika, znanstvenika i glazbenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Vojvodine. Voditeljica programa bila je novinarka i spikerica Vesna Kaselj. 

tekst: ZKVH; foto: Šokački portal

Obaveštenje o kolačićima