Nevena Mlinko dobitnica priznanja „Dr. Ferenc Bodrogvari“ za 2020. godinu

Objavljeno: 06.05.2021. Pregleda: 83

Ovogodišnji laureati priznanja „Dr. Ferenc Bodrogvári“ su dramaturginja Kornélia Góli, povjesničar Szilárd Patyi i profesorica srpskog jezika i književnosti Nevena Mlinko. Ovu su odluku donijeli Odbornici Skupštine Grada Subotice na svojoj 9. sjednici, održanoj 6. svibnja u velikoj vijećnici Gradske kuće, a na prijedlog Komisije za dodjelu zvanja i priznanja „Dr. Ferenc Bodrogvári“. Ono se dodjeljuje istaknutim kulturnim stvaraocima (ne starijim od 40 godina) u području književnosti, znanosti, likovne, muzičke, kazališne i filmske umjetnosti koji su svojim djelima i činjenjima pridonijeli razvoju kulturnog života Grada, ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inozemstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.

Nevenu Mlinko za priznanje je predložio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Rođena je 30. 9. 1988. godine u Subotici. Srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Subotici. Nakon osnovnog akademskog studija na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na odsjeku Srpska književnost i jezik (2007. – 2011.), upisala je i diplomski akademski studij na istom fakultetu gdje je stekla zvanje master profesor književnosti i jezika (srbista) (2011. – 2013.). Od 2020. studentica je na diplomskom akademskom studiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tijekom studija sudjelovala je u razmjeni studenata na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (semestar ak. god. 2012./2013.), na odsjeku kroatistike.

Radno iskustvo stekla je kao nastavnica srpskog jezika i književnosti u osnovnim školama „Matko Vuković“ i „Sveti Sava“ u Subotici i Gimnaziji „Svetozar Marković“. Radila je u Gradskoj knjižnici Subotica kao bibliotekar-informator te u Domu učenika srednjih škola Subotica kao odgojiteljica.

U okviru stručnog usavršavanja položila je stručni ispit u knjižnično-informacijskoj djelatnosti u Biblioteci Matice srpske i stekla zvanje diplomirani bibliotekar (2015.), pohađala je predavanja i lektorske vježbe 43. seminara Zagrebačke slavističke škole u Dubrovniku (Hrvatskog seminara za strane slaviste) u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i stekla diplomu (2014.) te stručni seminar i stekla diplomu za uspješno savladan teorijski i praktični seminar Stvaranje kazališta u organizaciji Hrvatske matice iseljenika (2016.).

U svom prijedlogu ZKVH je istaknuo Neveninu angažiranost na području kazališne umjetnosti i književno-jezičnom. Voditeljica je dramske sekcije u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“ u nekoliko navrata, u Američkom kutku subotičke Gradske knjižnice te u Hrvatskoj čitaonici Subotica. Postavila je na scenu više od 10 predstava i 5 koreodrama za djecu i odrasle. Okušala se i u pisanju tekstova te ih režirala, a naročite je kazališne postavke imala za najmlađe.

Pjesnikinja, esejistica, književna kritičarka, urednica te diplomirana bibliotekarka angažirana je na književno-jezičnom području. Poeziju piše na standardnom hrvatskom jeziku te na bunjevačkoj ikavici. Pjesme su joj objavljene u dvjema antologijama pjesništva Hrvata u Vojvodini, u časopisima u Srbiji i Hrvatskoj. Više je puta nagrađivana za poeziju na različitim festivalima. Bavi se i književnom kritikom, piše eseje i znanstveno-stručne radove, recenzije te uređuje knjige. Suradnica je Časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ te Časopisa za književnost, umjetnost i znanost Klasje naših ravni. Suautorica je Bibliografije Klasja naših ravni – časopisa za književnost, umjetnost i znanost 1935. – 2015.


Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima