„Nova riječ“ za novo vrijeme i nove autore

Objavljeno: 12.09.2013. Pregleda: 60

PredstavljanjeNR SU-0Književni časopis „Nova riječ“ predstavljen je 11. rujna 2013. godine u organizaciji izdavača - Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Ukoliko je zajednici stalo razvijati vlastite kulturne potencijale i ne ostaviti ih marginaliziranim i zatvorenim u sebe, mora oživjeti kulturne časopise i dati im u javnosti mjesto koje im pripada, kako bi bili stožerna točka okupljanja kreativnih potencijala, istaknuto je ovom prigodom u Pastoralnom centu Augustinianum. Časopis su predstavili član Savjeta „Nove riječi“ te urednik časopisa za kulturu „Nova misao“ Mirko Sebić, suradnica Nevena Mlinko, glavni i odgovorni urednik Tomislav Žigmanov i moderatorica Katarina Čeliković.

Časopisna periodika koja se bavi kulturom je iznimno značajna za razvitak i zajednice i njezine kulture, istaknuo je Mirko Sebić.

„Ovakav časopis potiče kulturnu komunikaciju, i upravo ju ne želi zatvoriti, već ju nastoji otvoriti spram inicijative i u matičnoj kulturi, ali i spram okružja u kojem nastaje, u nekakvom vojvođanskom, ali i širem kontekstu. No, ne želi to činiti na provincijalan način, dakle ne obraćajući se samoj sebi, već otvoriti dijalog kojim se onda mogu razvijati daljnji kreativni potencijali.“

Uravnotežen je informativni sadržaj lista u kojem se prati sve što je bitno u razdoblju koje svaki broj obuhvaća, raspravlja se o pogledima i zastupljenim žanrovima, a zauzet je i čvrst stav spram tradicije i baštine, dodao je Sebić.

U Savjetu časopisa su već renomirani književnici, književni kritičari i ljudi koji se bave umjetnošću, ali u stvaranju lista sudjeluju, pored predstavnika zrelijih naraštaja, većinom mlađe snage, dodaju iz uredništva.

PredstavljanjeNR SU-4U sadržaju „Nove riječi“ može se pronaći izbor proze odnosno kratke pripovijetke, zastupljeni su autori iz Hrvatske, sačinjen je i izbor poezije, a također se da zamijetiti i da je ujednačen odnos muških i ženskih autora, istaknula je ovom prilikom jedna od mlađih suradnica „Nove riječi“ Nevena Mlinko.

Osvrćući se na poglavlje koje obuhvaća pjesništvo hrvatskih pjesnikinja iz Vojvodine, Mlinko je istaknula: „Bilo bi lijepo vidjeti da se u sljedećim brojevima 'Nove riječi' sretnemo sa 'ženskim pismom' koje nije isključivo poetske naravi,“ te dodala: „Vjerujem da sliku započetu u ovom broju treba kompletirati i da ona u Vojvodini postoji. U ovome broju nalazimo, nažalost samo jedan esej, a trebalo bi ih biti više. Vodilja 'Nove riječi' bi mogla biti povezivanje, umrežavanje, gradnja mostova koji nas međusobno povezuju. Ostvariti i produbiti komunikaciju i obogatiti se razmjenom kulturnih dobara, stavova, razmišljanja, iskustava...“

PredstavljanjeNR SU-5Potrebno je pružiti mogućnost autorima koji spadaju u sam vrh naše intelektualne, ne samo književne elite, a nisu gotovo desetljeće ništa objavili, kažu u Zavodu. Treba im pružiti slobodu za očitovanje zbog toga što su ili marginalizirani ili zatomljeni, a imaju što priopćiti, kaže urednik časopisa Tomislav Žigmanov.

„Prikazivat će se i predstavljati ne samo književno stvaralaštvo nego će se književnost i umjetnost tematizirati u esejističkim i znanstvenim oblicima. Želja nam je da osim prikazivanja aktualne književne produkcije, potičemo stvaralaštvo napose mladih autora, ohrabrujemo ljude, promoviramo ih i prezentiramo, da potičemo već etablirane autore na sustavnije predstavljanje i unutar vlastitog kulturnog prostora, ali i unutar prostora cjelokupne hrvatske književnosti, a onda i multikulturne scene u Vojvodini.“

PredstavljanjeNR SU-3Uredništvo u ovome časopisu, koji će izlaziti dva puta godišnje, želi imati i suradnike iz drugih kulturnih okružja, iz Hrvatske ili Mađarske, i žele veću pozornost posvetiti prikazima književnih djela, dodaje Tomislav Žigmanov.

Časopis „Nova riječ“ može se kupiti po cijeni od 300,00 dinara, u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (Harambašićeva 14, Subotica) ili naručiti putem telefona ili elektroničke pošte. Za dostavu izvan Subotice potrebno je doplatiti 50,00 dinara za manipulativne i poštanske troškove.

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros

Obaveštenje o kolačićima