Živa baština - virtualna izložba na Youtube kanalu ZKVH-a

Objavljeno: 08.12.2022. Pregleda: 510

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata objavio je na svom Youtube kanalu virtualnu izložbu Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji – Živa baština.

Ova virtualna izložba je dio prekograničnog projekta pod nazivom Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji u funkciji razvoja i suradnje koji je financiran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, a ZKVH ga provodi u partnerstvu s Filozofskim fakultetom iz Osijeka.

  • Scenarij: Katarina Čeliković
  • Naratori Zlata Vasiljević i Filip Čeliković
  • Grafički dizajn: mr. sc. Darko Vuković
  • Redatelj: Srđan Simjanović
  • Produkcija: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • Fotografije: ZKVH, NIU Hrvatska riječ, UBH Dužijanca, HKC Bunjevačko kolo, HKPD Matija Gubec Tavankut, HGU Festival bunjevački pisama, Ivan Ivković Ivandekić, Katica Naglić, Nada Sudarević, Kata Suknović, privatni vlasnici
  • Godina proizvodnje: 2022.

Popis od dvadeset dva nematerijalna kulturna dobra s opisima plod je višegodišnjih istraživanja koje Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata provodi u suradnji s Filozofskim fakultetom u Zagrebu, Odsjekom za kulturnu antropologiju i etnologiju te drugim institucijama i pojedincima s ciljem stručne evaluacije i zaštite. Na tom putu Republika Hrvatska je davala svoju stručnu pomoć kako bi hrvatska manjinska zajednica bila spremna sačiniti svoju listu i potom ju kandidirati u Centru za nematerijalno kulturno naslijeđe u Republici Srbiji.

Započete aktivnosti u prepoznavanju, opisu i promociji žive baštine nastavljamo u suradnji s brojnim hrvatskim udrugama i pojedincima duboko svjesni njezine krhkosti i potrebe za njezinom zaštitom. Ovom će se popisu dodati i druga živa nematerijalna kulturna dobra u hrvatskoj zajednici čije se istraživanje provodi u okviru planskih aktivnosti Zavoda.

Živom baštinom potvrđujemo svoju višestoljetnu prisutnost i duboku utkanost tradicije u suvremeni život hrvatske manjinske zajednice u Republici Srbiji. Ona je jamac opstojnosti ove zajednice izvan granica svoje matične domovine i put prema osvješćivanju javnosti o vrijednosti njezine nematerijalne kulturne baštine.

Pozivamo vas da zapratite Youtube kanal ZKVH, i pratite sadržaje koje objavljujemo.


ZKVH

Obaveštenje o kolačićima