Pokrenuta inicijativa za podizanje bista znamenitim ličnostima hrvatske zajednice u Subotici

Objavljeno: 26.06.2013. Pregleda: 48

Sjednica HNV 10.06.2013jpgHrvatsko nacionalno vijeće (HNV) je na sjednici ovoga tijela održanoj 10. lipnja 2013. godine, među ostalim, donijelo odluku da se podupre prijedlog Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata za postavljanje bista istaknutih velikana hrvatske kulturne povijesti u Subotici.

 

„Hrvatska nacionalna zajednica u gradu Subotici od 2012. godine različitim programima obilježava važne obljetnice rođenja naših velikana koji su svojim djelom doprinijeli ugledu grada i naroda kojemu pripadaju. Mnogi od njih nemaju svoje biste na javnom prostoru kojima bismo im se odužili i tako njegovali kulturu sjećanja“, stoji u prijedlogu Zavoda za podizanje javnih spomenika na području Grada Subotice.

Zavod je predložio da se u gradskom prostoru postave spomenici važnim osobama čije će se obljetnice rođenja tijekom narednih godina slaviti, kao i onima koji su nezaobilazni kada je kulturni život našega grada u pitanju. Radi se o svećeniku, književniku i jednom od najvećih hrvatskih subotičkih pjesnika Aleksi Kokiću, svećeniku, velikom skladatelju i muzikologu Albi Vidakoviću, bačkom hrvatskom piscu i kalačkom biskupu Ivanu Antunoviću, književnom i znanstvenom stvaraocu Mirku (Emeriku) Paviću te darovitom i plodnom dramskom piscu Matiji Poljakoviću.

Izlazeći ususret ovoj inicijativi, resorna služba Grada Subotice zatražila je mišljenje od HNV-a.

„Dali smo odgovor na dopis koji smo dobili iz Gradske uprave u kojem je zatraženo da predložimo nekoliko osoba značajnih za hrvatsku zajednicu. Taj prijedlog ćemo uputiti u Povjerenstvo za javne spomenike Grada Subotice. Prijedloge značajnih osoba smo već pripremili“, rekao predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić.

Priređeno prema tekstu Siniše Jurića

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima