Polaganjem vijenca na njegovu spomen-bistu i izložbom obilježen stoti rođendan Balinta Vujkova

Objavljeno: 10.06.2012. Pregleda: 48

Polaganjem vijenca na njegovu spomen-bistu u središtu grada, te izložbom u galeriji Gradske knjižnice, u Subotici je 25, svibnja 2012. godine obilježeno 100 godina od rođenja Balinta Vujkova (1912.- 1987.), sakupljača narodnih pripovijedaka i književnika. Na izložbi su javnosti predstavljene fotografije ovog književnika iz različitih razdoblja njegova života, neka od izdanja časopisa koje je uređivao, ilustracije knjiga i multimedijalni materijali objavljeni u povodu „Dana Balinta Vujkova", a po prvi puta i pojedini Vujkovljevi rukopisi koji se čuvaju u Gradskoj knjižnici te njegova prepiska s književnikom Antom Jakšićem.

Prigodom otvorenja izložbe, nazočne su pozdravili ravnatelj Gradske knjižnice Dragan Rokvić i ravnateljica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković, koja je naglasila kako, zahvaljujući radu na oživljavanju i popularizaciji njegova djela, danas u hrvatskim odjelima nema djeteta koje ne zna za Balinta Vujkova. Pomoćnica gradonačelnika Subotice zadužena za kulturu i obrazovanje Ljubica Kiselički je obraćajući se nazočnima istaknula kako djelo Balinta Vujkova izaziva veliko poštovanje u vremenu osiromašenja jezika malih naroda i zajednica i sve veće zamjene riječi engleskim skraćenicama.

obljetnica bv2012-2„Zaprepašten nestajanjem kazivanja i pripovijedanja među susjedima, kao i poruka iskustva 'didova' i 'nana' dragim unucima, koje su raspaljivale dječju maštu u dugim zimskim sjedeljkama, Balint Vujkov je shvatio kako mu je iskrena životna misija sačuvati ostavštinu svoje zajednice. On je to uradio na način velikog 'mahera', koristeći kreativnu i britku satiru i nadigravajući se s 'novim vikom' iskonskom snagom narodne pripovijesti", kazala je, među ostalim, Ljubica Kiselički.

Član Organizacijskog odbora „Dana Balinta Vujkova", novinar Zlatko Romić, podsjetio je kako je Balint Vujkov zapravo najveći subotički književnik.

obljetnica bv2012-1„Za razliku od Danila Kiša, koji je samo rođen u Subotici i s kojom nije imao puno veze, te Dézsőa Kosztolányija, koji je najveći dio svog stvaralačkog života proveo u Budimpešti, Balint Vujkov se svaki put, i kada bi iz nje odlazio, vraćao Subotici. Sakupivši oko dvije tisuće pripovijedaka i bajki, Balint Vujkov je najmlađima i onima nešto starijima podario ogromno bogatstvo, i to bogatstvo od ljudi koji su bili skromni samo po formalnom obrazovanju, ali izuzetno bogati duhom, maštoviti i bogatog rječnika kojim danas više nitko ne govori. Tu ima toliko ljepote i šarolikosti, da kada god uzmem knjigu Balinta Vujkova u ruke, kao da čitam 'Alana Forda' ili gledam 'Mućke'", rekao je Zlatko Romić predloživši kako bi se književna ostavština Balinta Vujkova trebala izučavati ne samo u hrvatskim nego i u odjelima na drugim nastavnim jezicima u Subotici.

Gradska počast
Predsjednica Organizacijskog odbora „Dana Balinta Vujkova" Katarina Čeliković izrazila je zadovoljstvo što su poštovatelji Vujkovljeva djela ovom svečanom prilikom mogli postaviti cvijeće na njegovu spomen bistu koja je prošle godine postavljena u „Parku književnika", a čime mu je odana počast i od strane Grada Subotice.

U okviru otvorenja izložbe, stihove Balinta Vujkova kazivao je Davorin Horvacki, višestruko nagrađivani recitator Hrvatske čitaonice.

Obilježavanje ovoga datuma organizirala je Hrvatska čitaonica u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata. U sklopu „Godine hrvatskih velikana u Vojvodini", Balint Vujkov zauzima značajno mjesto te će se tijekom godine organizirati više programa njemu u čast, a glavna proslava stote obljetnice njegova rođenja očekuje nas u listopadu, na jedanaestim „Danima Balinta Vujkova".

Tekst: Davor Bašić Palković
Fotografije: Hrvatska riječ

Obaveštenje o kolačićima