Predstavnica Hrvatskog državnog arhiva Vlatka Lemić u ZKVH

Objavljeno: 04.10.2016. Pregleda: 57

vlatka lemic u zkvhOstvarujući jednu od svojih misija, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata razvija suradnju i s Hrvatskim državnim arhivom, kako sa središnjicom u Zagrebu tako i s vukovarskom podružnicom. U kontekstu daljnjeg razvijanja te suradnje, ZKVH je 23. rujna posjetila dr. sc. Vlatka Lemić iz Hrvatskog državnog arhiva te ujedno i potpredsjednica međunarodnog centra za arhivistička istraživanja ICARUS i mreže ICARUS Hrvatska. Tom prigodom održan je radni sastanak i s privatnim kolekcionarima i istraživačima arhivskog gradiva koja je vezana za ovdašnje Hrvate (Ljudevit Vujković Lamić, Bela Tonković, Marinko Piuković i Petar Skenderović).

Lemić je ovom prigodom predstavila dosadašnje aktivnosti hrvatskih arhiva vezano uz projekte međunarodne suradnje i promociju pisane baštine, višegodišnji projekt Arhiva vezan uz izradu vodiča o gradivu iseljeništva te o međunarodnom konzorciju ICARUS u okviru kojeg su u proteklom razdoblju organizirane brojne aktivnosti na učvršćivanju kulturne suradnje u regiji putem organiziranja stručnih skupova, prenošenju stručnih iskustava, predstavljanju kulturnih portala i osmišljavanju zajedničkih aktivnosti na podizanju svijesti o značaju arhivskih izvora i predstavljanju kulturne baštine javnost (izložbe, predavanja, promocije i dr.).

„Nastavno na moje dugogodišnje aktivnosti kulturnog djelatnika i osobna nastojanja kao potpredsjednice ICARUS-a i ravnateljice Hrvatskog državnog arhiva na zaštiti, očuvanju i promicanju svehrvatske arhivske baštine, do sada smo potaknuli različite programe i oblike suradnje s ustanovama, organizacijama i pojedincima izvan Hrvatske koje planiramo nastaviti i u idućem razdoblju“, kaže Vlatka Lemić. „Zbirke kulturnih društava i privatnih kolekcionara mogu nadopuniti gradivo javnih arhiva i drugih sličnih ustanova. Privatno gradivo je ono koje pruža drukčiju i puno širu sliku povijesti, nadopunjujući se s dokumentima službenih ustanova. Nadamo se da će rezultat naše zajedničke suradnje biti da se ta arhivska baština istraži i objavi te bude dostupna široj javnosti“, dodaje ona.

„Kako mi još uvijek nemamo dovoljno stručnih kapaciteta, u okviru svojih redovitih aktivnosti u području arhivistike tijekom godine nastojimo spojiti novo u arhivističkoj praksi s našim stanjem, odnosno s pojedincima koji posjeduju određeno arhivsko gradivo s ciljem njegova sređivanja i objavljivanja“, kaže Katarina Čeliković iz ZKVH-a. „Zahvaljujući logističkoj potpori subotičkog Povijesnog arhiva Subotica i ravnatelja Stevana Mačkovića te dr. sc. Vlatke Lemić iz Hrvatskog državnog arhiva i potpredsjednice ICARUS-a Hrvatska, na radnom susretu smo dogovorili konkretni projekt – održavanje radionice na kojoj ćemo našim zainteresiranim pojedincima omogućiti stjecanje praktičnih znanja kako objaviti određena arhivska gradiva koja bi tako bila dostupna svjetskoj javnosti“, dodaje Čeliković. Istoga dana ranije u Subotici je održan 9. subotički arhivski dan na kojem su, među ostalim, uz Vlatku Lemić, sudjelovali i predstavnici Državnih arhiva u Osijeku i Vukovaru.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima