Sto tisuća posjeta portalu ZKVH-a

Objavljeno: 07.11.2011. Pregleda: 47

S osobitim zadovoljstvom obavještavamo javnost da je danas, 7. studenoga 2011., nakon nešto više dvije i pol godine od kada je postao dostupan javnosti, internetski portal Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (www.zkvh.org.rs) posjetio stotisućiti posjetitelj. To znači, prosječno oko 110 posjetitelja dnevno, s time da je ta dnevna posjećenost vremenom rasla. Ove činjenice najbolja su potvrda za Zavod da je ovakav informativni medij na hrvatskom jeziku vezan za segment kulture bio i više nego potreban, tj. da je odluka Zavoda da ga pokrene bila posve opravdana.

Podsjećanja radi reći ćemo da je službeno predstavljanje portala održano u subotu, 16. svibnja 2009., na prvom radnom susretu hrvatskih udruga kulture u Vojvodini. Samo deset dana nakon toga stranice Zavoda imale su tisuću posjetitelja. To je bio nedvojbeni pokazatelj da je za web portalom kulture Hrvata u Vojvodini bilo velike potrebe, i s druge strane, da su stranice primjereno odgovorile na te potrebe. Na temelju takvih spoznaja i pokazatelja još smo odlučnije i urednički promišljenije pristupili stalnom osvježavanju naših stranica novim sadržajima.

Web stranice Zavoda zamišljene su kao informativni portal cijele kulturne scene vojvođanskih Hrvata, a ne samo Zavoda kao kulturne ustanove. Uz osnovne informacije o Zavodu te aktualnih vijesti o aktivnostima kako Zavoda tako i kulturnih udruga diljem Vojvodine, na stranicama se predstavlja kultura vojvođanskih Hrvata uopće, te se mogu naći prikazi vlastite povijesti, prikazi velikana, materijalni tragovi kulture, informacije o institucijama i organizacijama, najvažnijim kulturnim manifestacijama, najave događaja i izvješća o njima... Također, stranice sadržavaju i kalendar kulturnih manifestacija hrvatskih udruga kulture u Vojvodini, čime se nastoji uvesti red i omogućiti voditeljima kulturnih udruga bolje planiranje kulturnih događaja s ciljem da se izbjegnu preklapanja. Zahvaljujući web portalu ostvarili smo brojne kontakte sa zainteresiranom javnošću, a s pojedinim posjetiteljima i započeli suradnju.

 

Na internetskim stranicama Zavoda za više od dvije i pol godine objavljeno je oko 830 članaka, i to vezanih za aktivnosti Zavoda (136) i hrvatsku zajednicu u Vojvodini (268), relevantnih vijesti iz RH i RS (11), kao i najava raznih kulturnih događaja (318), natječaja (18) i tekstova vezanih za udruge u kulturi vojvođanskih Hrvata i njihove manifestacije, kulturnu baštinu, povijest i slično (79). U kalendar kulturnih događaja u proteklih 30 mjeseci uneseno je gotovo 400 natuknica, ponuđeno 40-tak priloga za preuzimanje s portala, a za ilustriranje tekstualnih sadržaja, obrađeno je i postavljeno preko 1.560 fotografija.

Tekstovi koji se odnose na sam Zavod, do sada su učitani 20 i više tisuća puta, napisi o udrugama, manifestacijama te pojedini tekstovi objavljeni u rubrici Baština, učitani su od dvije do pet tisuća puta, nešto preko 100 članaka pročitan je preko tisuću puta, dok je dvjestotinjak tekstova otvarano od 500 do 1000 puta.

Web stranice Zavoda danas su daleko najposjećenije i najcitiranije internetske stranice na hrvatskom jeziku u Srbiji. Ponosni smo na činjenicu da je jedan značajan broj vijesti i informacija prenesen sa naših stranica u drugim medijima, te na web stranicama Hrvatske matice iseljenika i drugih medija u Hrvatskoj i Srbiji, čime je njihova čitanost, a time i vidljivost kulturne scene vojvođanskih Hrvata, značajno povećana, što nam je i primarni cilj.

Naravno, svjesni smo da ovaj uspjeh ne bismo mogli postići sami. Naime, zahvaljujući uspostavljenoj suradnji s novinarima Uredništva na hrvatskom Radio Subotice i njihovog web portala www.radiosuboticadanas.info, te s Novinsko-izdavačkom ustanovom „Hrvatska riječ" i Katoličkog mjesečnika „Zvonik", reobjavljivali smo njihove novinske priloge iz područja kulture, s ili bez prilagodbi, na našim internetskim stranicama. Ovim putem im na djelatnoj pomoći i spremnosti na zajedničkom radu radi ostvarivanja istih ciljeva najsrdačnije zahvaljujemo.

urednica portala Ljiljana Dulić Mészáros

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
  • Koncert ansambla Hajo povodom 35 godina postojanja
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima